Otvoren centar za izradu mRNA cjepiva: Odabrana tvrtka s kojom su odbili surađivati Moderna i Pfizer, a evo koji joj je cilj

Otvoren centar za izradu mRNA cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno otvorila svoj tehnološki centar za izradu cjepiva na bazi glasničke RNK (mRNA) u Cape Townu, objekt uspostavljen još za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, čija je svrha zdravstveno pomoći siromašnijim državama koje nemaju dostatan pristup lijekovima koji spašavaju živote.

WHO je 2021. u sklopu svojeg pilot projekta odabrao južnoafričku biotehnološku tvrtku Afrigen Biologics da bi se siromašnim zemljama i zemljama sa srednjim dohotkom približila znanja, iskustva i licence za izradu cjepiva protiv COVID-a, što je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa tada nazvao povijesnim korakom.

Prvo cjepivo na bazi glasničke RNK proizvedeno na afričkom kontinentu
FOTO: Getty Images

Prvo cjepivo na bazi glasničke RNK proizvedeno na afričkom kontinentu

Afrigen Biologics je upotrijebio javno dostupnu sekvencu mRNA COVID cjepiva Moderne Inc. da bi u svojim laboratorijima izradio vlastitu verziju cjepiva pod nazivom AfriVac 2121 i sada postupno povećava proizvodnju.

Kandidat za cjepivo, koji tek treba testirati na ljudima, prvi je izrađen na temelju široko korištenog cjepiva bez pomoći i odobrenja globalnih farmaceutskih tvrtki. 

Istodobno je riječ o prvom cjepivu na bazi glasničke RNK koje je izrađeno, razvijeno i proizvedeno u laboratorijima na afričkom kontinentu.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao:

Stigao sam u Cape Town da bih s partnerima podržao ovaj održivi model prijenosa tehnologije koja koristi glasničku RNK, a cilj nam je da državama s niskim i srednjim prihodima omogućimo ravnopravan pristup cjepivima i ostalim proizvodima u zdravstvu koji spašavaju ljudske živote.
Moderna i Pfizer odbili surađivati s tvrtkom
FOTO: Getty Images

Moderna i Pfizer odbili surađivati s tvrtkom

Tvrtka je odlučila samostalno istražiti način izrade cjepiva nakon što su joj globalne farmaceutske tvrtke, među kojima i Moderna i Pfizer, odbile pružiti tehničko znanje i iskustvo za repliciranje svojih cjepiva, uglavnom zbog bojazni za intelektualno vlasništvo.

Tijekom posjeta Tedrosa i visokih zdravstvenih dužnosnika Cape Townu raspravljalo se o održivosti programa, mRNA tehnologijama i njihovoj mogućoj upotrebi u borbi protiv ostalih bolesti poput HIV-a i tuberkuloze koje nesrazmjerno pogađaju upravo siromašnije zemlje.

WHO je objavio da je prema podacima iz ožujka 69,7 % populacije u svijetu primilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, no da taj broj još uvijek iznosi manje od 30 % u zemljama s niskim primanjima.

Pročitajte i ove članak “Stigli prvi dokazi: Jedno cjepivo protiv COVID-a za 81 % smanjilo broj hospitalizacija kod starijih pacijenata“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu