Stigli prvi dokazi: Jedno cjepivo protiv COVID-a za 81 % smanjilo broj hospitalizacija kod starijih pacijenata

Booster cjepivo prilagođeno za omikron, koje su razvili Pfizer i BioNTech, jako je smanjilo broj hospitaliziranih pacijenata starije životne dobi

Booster” cjepivo prilagođeno za omikron, koje su razvili Pfizer i BioNTech, jako je smanjilo broj hospitaliziranih pacijenata starije životne dobi, objavili su izraelski znanstvenici, dokazavši među prvima učinkovitost tog cjepiva.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici zdravstvene tvrtke Clalit, Sveučilišta Ben-Gurion i Fakulteta Sapir još nije recenzirano.

Istraživanje je utvrdilo da je za 81 % smanjen broj hospitalizacija među starijima od 65 godina koji su primili “booster” u odnosu na one koji su primili najmanje dvije doze cjepiva protiv COVID-a, ali ne cjepivo prilagođeno omikronu.

Istraživanje je provedeno od kraja rujna do sredine prosinca na 622.701 ljudi starijih od 65 godina.

Među njima je 85.314 ili 14 % dobilo bivalentni “booster“.

Pročitajte članak “Ažurirana cjepiva protiv COVID-a nude bolju zaštitu: Nova velika studija ide u korist jednoj dobnoj skupini“.

Bivalentno cjepivo cilja originalni soj koronavirusa i njegove omikron podvarijante BA.4 i BA.5
FOTO: Shutterstock

Pozorno se prati i nova podvarijanta omikrona

Šestero primatelja bivalentnog cjepiva bilo je hospitalizirano zbog COVID-19, kao i 297 ispitanika koji ga nisu primili, navodi se u istraživanju. 

Smrt zbog COVID-19 dogodila se kod jednog ispitanika koji je primio bivalentno cjepivo i 73 koji nisu. 

Premda je pad mortaliteta od 86 % statistički graničan zbog relativno niske stope smrtnosti u zemlji, ipak je značajan, istaknuli su znanstvenici. 

Ispitanici koji su primili bivalentno cjepivo imali su niže stope hospitalizacije i mortaliteta zbog COVID-19 od onih koji nisu, i to do 70 dana nakon cijepljenja. 

Bivalentno cjepivo cilja originalni soj koronavirusa i njegove omikron podvarijante BA.4 i BA.5, a znanstvenici pozorno prate još jednu omikron podvarijantu, nazvanu XBB.1.5, koja se brzo širi u SAD-u.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu