Koronavirus je i dalje među nama: Raste zabrinutost zbog nove varijante u Europi, u SAD-u se vrlo brzo proširila

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe te postati dominantna varijanta

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe te postati dominantna varijanta, rekao je njemački epidemiolog.

Ta varijanta prisutna je kod gotovo polovice broja novozaraženih u SAD-u.

Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu ističe:

Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji.

Prema njegovim riječima XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se cijepili ili preboljeli bolest prije dosta vremena.

Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Pročitajte članak “Razlika između korone i prehlade: Izazovno je razlučiti jedno od drugog! Evo kako prepoznati imate li COVID-19 ili običnu prehladu“.

Nova varijanta koronavirusa otkrivena u listopadu vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a
FOTO: Shutterstock

Još uvijek je malo informacija o težini bolesti koju uzrokuje

Varijanta otkrivena u listopadu vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine prosinca je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Sveučilištu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se varijanta proširi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu