Propušteno je mnogo doza cjepiva tijekom pandemije, a velik broj djece ne cijepi se prema kalendaru cijepljenja! Počinje Europski tjedan cijepljenja

Propušteno je mnogo doza cjepiva tijekom pandemije

Europski tjedan cijepljenja, koji će se obilježavati od 23. do 29. travnja, bit će posvećen potrebi nadoknade propuštenih doza cjepiva uslijed pandemije koronavirusa te povećavanju zaštite od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

U Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije cjepni obuhvati u 2020. bili su niži uslijed pandemije bolesti COVID-19, a u 2021. pad se nastavio povećavši razlike među zemljama, istaknuto je na konferenciji za novinare uoči Europskog tjedna cijepljenja.

Velik broj djece u Europi ne cijepi se prema kalendaru cijepljenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tijekom pandemije COVID-19 oko 1,2 milijuna djece propustilo je svoj termin cijepljenja i protiv zaušnjaka, ospica i rubeole.

nacionalni imunizacijski program
FOTO: Getty Images

Hrvatska ima dobro razrađen nacionalni imunizacijski program

Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Rok Čivljak rekao je da Hrvatska ima dobro razrađen nacionalni imunizacijski program, kao i da se uvode nova cjepiva prema međunarodnim smjernicama i prati provođenje cijepljenja.

Cjepni obuhvat u prosjeku u Hrvatskoj iznosi 90 %, što je dobro za većinu cjepiva, no cilj je, kaže Čivljak, da obuhvati budu viši od 90 %, osim za ospice za koje je za zaštitu opće populacije važno da cjepni obuhvat bude viši od 95 %:

U Europi ih ima neočekivano puno jer cjepni obuhvati nisu dobri u svim zemljama pa nisu iznad 90 %. Većinom se danas javljaju u migrantskim populacijama kod doseljenika iz država koje nemaju razvijene nacionalne imunizacijske programe i obvezne kalendare cijepljenja.
Što se tiče cijepljenja protiv gripe, sva regulatorna tijela preporučuju 75 %-tnu procijepljenost osoba starijih od 65 godina, no u Hrvatskoj je ona ispod 30 %.

Čivljak je poručio:

Zbog specifičnosti razvoja i proizvodnje cjepiva, sastav je nužno mijenjati svake godine pa se osoba svake godine mora i docjepljivati jer takav format cjepiva štiti samo u aktualnoj sezoni. Zato je važno ne samo jednom se cijepiti protiv gripe, nego svake godine kako bi cijepljene osobe zadržale imunitet.
nova cjepiva
FOTO: Getty Images

U Hrvatsku dolaze nova cjepiva

Naveo je da na hrvatsko tržište dolaze nova cjepiva protiv pneumokoka, RSV-a, cjepivo protiv denge te nova cjepiva protiv gripe koja sadrže veću dozu antigena.

U Hrvatskoj se od 2019. provodi pilot projekt cijepljenja u ljekarnama, a rezultirao je velikim odazivom i potporom, prvenstveno liječnika obiteljske medicine zbog preopterećenosti poslom, ali i mladih farmaceuta koji su kroz školovanje stekli kompetencije za cijepljenje.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izrazila je nadu da će Hrvatska za sezonu cijepljenja protiv gripe 2024. imati velik broj farmaceuta i zakon na snazi sa svim provedbenim aktima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu