“Budi mRAK roditelj”: Cijepljenje protiv raka vrata maternice ove godine kreće u ranijoj dobi! Švedska studija ima sjajne rezultate

Cijepljenje protiv raka vrata maternice ove godine kreće u ranijoj dobi

Predstavljena je javno-zdravstvena i edukativna kampanja “Budi mRAK roditelj”, koja je usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno HPV-a. Marko Gangur, nacionalni koordinator projekta, je istaknuo:

U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja.

Upravo će od ove godine krenuti cijepljenje u ranijoj dobi. Prim. Marija Posavec, predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, je objasnila o čemu je riječ:

Sada će se na cijepljenje protiv HPV-a aktivno pozivati djeca od 5. razreda, za razliku od dosad kada su se pozivala djeca isključivo u 8. razredu. Dakle, djeca će biti pozvana u 5., 6., 7. i 8. razredu. Uz preventivne aktivnosti koje se rade u školskoj medicini, bit će omogućeno i cijepljenje protiv HPV-a.
Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine, zaštićene od raka gotovo u 90 % slučajeva
FOTO: Shutterstock

Zaštita od raka u 90 % slučajeva

Nedavno su objavljeni rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine, zaštićene od raka gotovo u 90 % slučajeva, za razliku od necijepljenih.

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, to je komentirala na sljedeći način:

Ta studija pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je velika novost, jer se dosad govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice.

HPV je uzročnik čak šest vrsta raka. Ovime se pokazuje kako cjepivo protiv raka postoji te da je ono bitno za oba spola.

Dr. školske medicine Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka, je naglasila:

Izuzetno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci jer infekcija uzrokovana HPV-om nije isključivo rezervirana samo za ženski spol, nego mogu oboljeti i mladići, odnosno muškarci. Jedino cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja predstadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi.
Predstavljena je javno-zdravstvena i edukativna kampanja Budi mRAK roditelj
FOTO: Kampanja “Budi mRAK roditelj”

U Hrvatskoj dosad cijepljeno manje od polovice učenika

U Hrvatskoj je dostupno i besplatno cijepljenje djevojčica i dječaka 8. razreda. Pavić Šimetin se tu nadovezala:

Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. protiv HPV-a je cijepljeno 44 % djevojčica i 25 % dječaka osmih razreda.

U usporedbi s mnogim drugim strategijama prevencije raka, poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti, cijepljenje protiv HPV-a jednostavno je za provedbu, ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje i vrlo je učinkovito. To je vjerojatno najučinkovitije pojedinačno sredstvo prevencije raka u medicinskom arsenalu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje kampanje “Budi mRAK roditelj”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Kampanja "Budi mRAK roditelj"/Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu