Gotovo svaki dan jednoj se ženi dijagnosticira rak vrata maternice: Pokreće se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja

Povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Dana mimoza – nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i stručnjaci najavili su pokretanje Nacionalnog preventivnog programa zahvaljujući kojem bi se rak vrata maternice trebao eradicirati.

Rak vrata maternice jedna je od najpreventibilnijih vrsta raka, no ipak se u Hrvatskoj gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi 35 – 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji.

Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice.

Po pojavnosti u Hrvatskoj rak vrata maternice je treći najčešći rak žena u dobi 30 – 49 godina (iza raka dojke i štitnjače), rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak:

Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađe su od 50 godina. U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno godišnje oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena (stopa od 12,6 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2021. godini su umrle 122 žene od posljedica te bolesti (stopa od 6,1 na 100.000 stanovnika). Prema podacima Registra za rak HZJZ-a godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja.

Pročitajte članak “Rak vrata (grlića) maternice: 80 % osoba bit će tijekom života zaraženo HPV-om koji je uzrok ove zloćudne bolesti! Liječnik donosi sve detalje“.

FOTO: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije

U ožujku prva faza otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji

U Hrvatskoj se trenutačno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u ožujku ove godine počet će prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnog Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine, kao organizirani probir koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (Papa test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25– 64 godina.

Cilj novog nacionalnog programa jest poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sr. Marija Bubaš:

Unutar radne skupine koja djeluje unutar Ministarstva zdravstva usuglašeno je da će u prvoj fazi Nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. papa test i HPV test, budući da to smatramo jednom od najprimjerenijih i inovativnih metoda za otkrivanje raka vrata maternice. Prva faza projekta najprije će se provoditi u Virovitičko-podravskoj županiji, a trajat će godinu dana.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije prim. dr. sc. Mirosalv Venus je najavio kako će se na testiranje pozivati žene u dobi 20 – 64 godine:

Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom, tj. kotestingom, kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini temeljem podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe, odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini.

O važnosti kotestiranja, to jest istodobnog uzimanja uzoraka Papa testom i HPV testom govorila je doc. dr. sc. Danijela Vrdoljak Mozetič, specijalistica kliničke citologije na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju KBC-a Rijeka te glavna tajnica Europske federacije citoloških društava:

Neke od prednosti su veća osjetljivost u otkrivanju stanica raka te veća kvaliteta obrađenog citološkog stakalca zbog nižeg postotka nezadovoljavajućih i dijagnostički neobradivih uzoraka, što smanjuje i minimizira količinu povratnih poziva pacijenticama. Kada se uspoređuju papa test i HPV test, može se reći da se papa testom izravno pod mikroskopom vide, odnosno otkrivaju abnormalne stanice podrijetla teških predstadija raka, a HPV testom, putem molekularne analize, otkriva se prisustvo virusa u stanicama. Pozitivan HPV test ne znači i postojanje bolesti, a mnoge žene će biti pozitivne na HPV testu uz normalan i blago promijenjeni papa test. Općenito, možemo reći kako je papa test zapravo test detekcije, dok je HPV test rizika.
FOTO: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije

O raku vrata maternice

Po pojavnosti u Hrvatskoj rak vrata maternice je treći najčešći rak žena u dobi 30 – 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku na godinu oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120. Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za tu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem).

Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu