Simptomi raka vrata maternice: Među najčešćim je vrstama raka kod žena, a prvi znakovi su nespecifični

Simptomi raka vrata maternice

Simptomi raka vrata maternice razvijaju se tek nakon duljeg vremena, 10 – 15 godina, jer ova bolest u svojem predstadiju ne pokazuje simptome. Rak vrata maternice povezan je s infekcijom humanim papilomavirusima (HPV), osobito podtipovima 16 i 18. Navedeni se virus pronađe u više od 95 % analiziranih tumora materničnog vrata.

Čimbenici povezani s infekcijom HPV-om su:

  • loši socijalno-ekonomski uvjeti života
  • rano prvo seksualno iskustvo
  • promiskuitet
  • rađanje većeg broja djece.

Najvažniji čimbenik nastanka raka vrata maternice prema istraživanjima je upravo infekcija HPV-om.

Za razliku od drugih ginekoloških tumora, ovaj rak najčešće pogađa žene u njihovim 20-im i 30-im godinama života. Drugi vrh učestalosti pojavljuje se u 40-im i 50-im godinama. Upravo je zbog ove činjenice uspješno liječenje ovog raka od velike važnosti jer će imati veliki utjecaj na preživljenje, puno spašenih godina života oboljelih žena.

Pročitajte članak “Rak vrata (grlića) maternice: 80 % osoba bit će tijekom života zaraženo HPV-om koji je uzrok ove zloćudne bolesti! Liječnik donosi sve detalje“.

Najveći je napredak u smanjenju smrtnosti od raka vrata maternice postignut pojavom Papa testa
FOTO: Shutterstock

Prvi simptomi raka grlića maternice javljaju se dosta kasno, zato su važni pregledi!

Najveći je napredak u smanjenju smrtnosti od raka vrata maternice postignut pojavom Papa testa. Otkrivanje ovog raka u njegovom preinvazivnom stadiju dovodi do gotovo maksimalne izlječivosti. Problem je otkrivanje raka grlića maternice u njegovoj uznapredovaloj fazi u gotovo 2/3 slučajeva. Tada je operacija isključena jer je tumor lokalno previše raširen.

Stoga su redoviti Papa testovi i pregledi ginekologa ključni u održavanju spolnog zdravlja žena reproduktivne dobi. Prevencija samog raka moguća je i programom cijepljenja protiv HPV-a koji sprječava pojavu predstadija koji kasnije napreduju u rak u vrlo visokom postotku.

S obzirom na vrlo velik potencijal liječenja u ranim stadijima raka vrata maternice, u svijetu, Europi i Hrvatskoj prepoznat je potencijal preventivnih programa koji mogu rano detektirati određeni broj slučajeva ove bolesti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo već godinama provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u svrhu rane detekcije i liječenja.

U Europi se, kako bi se podignula svjesnost o toj bolesti, provodi Tjedan prevencije raka vrata maternice, a ove godine traje od 22. do 28. siječnja. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, što je ove godine 20. siječnja.
Prvi simptomi raka grlića maternice
FOTO: Getty Images

Simptomi raka vrata maternice

Rane faze tumora nemaju simptoma i mogu se otkriti isključivo ginekološkim pregledom ili Papa testom. Simptomi raka grlića maternice javljaju se nakon niza godina oštećenja stanica u vratu maternice, kao posljedica infekcije HPV-om. To dovodi do nepovratnih promjena koje na kraju rezultiraju pojavom raka.

Prvi simptomi raka grlića maternice su:

Rak grlića maternice može se proširiti u mokraćni mjehur i tada je moguće primijetiti krv u urinu (hematurija), ili pak u probavni sustav, točnije u rektum zbog čega može doći do zatvora, proljeva ili promjene boje stolice. Kod metastaza ovisi gdje se rak proširio, a najčešća mjesta širenja su limfni čvorovi oko aorte, kosti, jetra i pluća.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Vrdoljak E. i sur. (2013). Klinička onkologija. Medicinska Naklada: Zagreb.
  2. Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice. HZJZ i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Ocijenite članak

4.87 / 5   15

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu