Prevencija raka vrata maternice: Probir može smanjiti smrtnost za 80 %! Evo što trebate znati o primarnoj i sekundarnoj prevenciji

Prevencija raka vrata maternice

Rak vrata maternice je rak koji počinje u stanicama vrata maternice. Vrat maternice ili grlić je donji, uski kraj maternice. Povezuje maternicu s vaginom (rodni kanal). Rak vrata maternice obično se razvija polako, tijekom više godina.

Prije nego što se rak pojavi u grliću maternice, stanice vrata maternice prolaze kroz promjene poznate kao displazija, u kojima se abnormalne stanice počinju pojavljivati u materničnom tkivu. S vremenom, ako se ne unište ili ne uklone, abnormalne stanice mogu postati stanice raka i početi rasti i širiti se dublje u maternicu i okolna područja.

Pročitajte članak “Abnormalne stanice na Papa testu: Liječnik otkriva koji su mogući uzroci i znače li nužno da postoji rak“.

Prevencija raka vrata maternice u Hrvatskoj se provodi kroz Nacionalni program prevencije raka vrata maternice, koji za cilj ima ranu detekciju i liječenje raka grlića maternice u njegovoj ranoj fazi. S obzirom na to da rak pogađa žene u njihovoj reproduktivnoj dobi, najčešće između 20. i 30. godine ili 40. i 50. godine, preventivnim se djelovanjem može spasiti puno života.

Svake se godine obilježava i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, ove godine od 22. do 28. siječnja, koji za cilj ima podignuti svijest o ovoj bolesti i velikoj važnosti primarne i sekundarne prevencije.

Pročitajte članak “Rak vrata (grlića) maternice: 80 % osoba bit će tijekom života zaraženo HPV-om koji je uzrok! Liječnik donosi sve detalje“.

Infekcija HPV-om se lako širi između seksualnih partnera
FOTO: Shutterstock

Primarna prevencija raka grlića maternice

Epidemiološka su istraživanja potvrdila povezanost pojedinih zloćudnih bolesti s određenim čimbenicima okoliša. U slučaju raka vrata maternice najprije se radi o infekciji virusom HPV-a, koji je zaslužan za gotovo 90 % slučajeva ove bolesti. Kao zaseban rizik pokazalo se i pušenje. Aktivnostima primarne prevencije sprječava se nastanak bolesti kod određenog postotka populacije.

Infekcija HPV-om se lako širi između seksualnih partnera. Može se prenijeti bilo kojim intimnim kontaktom “koža na kožu”, uključujući:

 • vaginalno-penisni seks
 • penisno-analni seks
 • penisno-oralni seks
 • vaginalno-oralni seks 
 • korištenje seksualnih igračaka ili drugih predmeta.
Kondomi smanjuju mogućnost prijenosa HPV-a, ali ga ne sprječavaju u potpunosti.
Cijepljenje protiv HPV-a
FOTO: Shutterstock

Trenutno postoje četiri cjepiva koja je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i sva štite od HPV tipova 16 i 18, za koja se zna da uzrokuju najmanje 70 % karcinoma vrata maternice. Dva cjepiva također štite od HPV tipova 6 i 11, koji uzrokuju anogenitalne bradavice.

Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je u Republici Hrvatskoj za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole, a uskoro će to biti slučaj od 5. razreda nadalje. Cjepiva najbolje funkcioniraju ako se primjenjuju prije izlaganja HPV-u. Stoga, kako bi se spriječio rak vrata maternice SZO preporučuje cijepljenje djevojčica i dječaka u dobi 9 – 14 godina, kada većina nije započela seksualnu aktivnost.

Klinička ispitivanja i nadzor tržišta pokazali su da su cjepiva protiv HPV-a sigurna i učinkovita u sprječavanju HPV infekcija, prekanceroznih lezija i invazivnog raka.

Pročitajte članak “HPV cjepivo: Koliko doza? Kakve su nuspojave? Što ako je osoba već stupila u spolne odnose? Epidemiologinja odgovara na sva pitanja“.

U primarnu prevenciju raka grlića maternice, uz cijepljenje protiv HPV-a, spadaju i sljedeće aktivnosti:

 • seksualni odgoj prikladan dobi i edukacija o korištenju kondoma
 • edukacija o štetnosti pušenja i utjecaju na razvoj raka.
Kondomi smanjuju mogućnost prijenosa HPV-a, ali ga ne sprječavaju u potpunosti
FOTO: Shutterstock

Sekundarna prevencija raka vrata maternice

Sekundarna prevencija zapravo znači otkrivanje bolesti u njezinom najranijem stadiju. Aktivnosti primarne prevencije, u ovom slučaju, nisu uspjele, no kod velike većine žena, ako se uhvati u ranom stadiju, rak vrata maternice može biti uspješno liječen upravo aktivnostima sekundarne prevencije.

Tu svakako spada screening (probir), odnosno aktivno traženje oboljelih među asimptomatskim pojednicima ili među naizgled zdravom populacijom. 

Probir na rak vrata maternice pomaže spriječiti nastanak raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice tako da se mogu liječiti prije nego što se rak uspije razviti. Kod nekih vrsta, kao što je rak vrata maternice, probirom se može spriječiti čak i pojava samog raka.

Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od ove bolesti za 80 %.
Sekundarna prevencija raka vrata maternice
FOTO: Shutterstock

Pokazano je da primjena Papa testa kao metode probira za rano otkrivanje raka materničnog vrata smanjuje smrtnost od te bolesti. Preporučuje se svim spolno aktivnim ženama, jednom u tri godine kod žena u dobi 25. – 49. godina i jednom u pet godina kod žena u dobi 50. – 65. godine.

Papa testom se uzima mala količina površinskih stanica sa sluznice rodnice koje se šalju na citološku analizu kojom se otkriva postoje li karakteristične promjene kod početnih stadija raka grlića maternice.

Rezultat Papa testa može biti:

 • normalan nalaz – nisu nađene promijenjene stanice, idući Papa test je prema normalnom rasporedu
 • granični nalaz – test se ponavlja za šest mjeseci; ako nema promjene, radi se kolposkopija; nakon dva negativna uzastopna testa učestalost testiranja se vraća na normalna razdoblja
 • abnormalni nalaz – radi se kolposkopija u najkraćem mogućem roku, a koja omogućuje izravan uvid u stanje vrata maternice i biopsija.

Drugi test u sekundarnoj prevenciji raka grlića maternice je testiranje na HPV. Sam postupak je vrlo sličan Papa testu, uzima se uzorak stanica s vrata maternice. Zatim se iste testiraju na prisustvo HPV-a. Pozitivan rezultat potvrđuje infekciju HPV-om i mogućnost većeg rizika od razvoja premalignih stanja i raka vrata maternice, no on ne znači postojanje raka ili garanciju da će ga ikada biti. Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Cervical cancer. (2023). WHO.
 2. HPV and Cancer. (2023). National Cancer Institute.
 3. Vrdoljak E. i sur. (2013). Klinička onkologija. Medicinska Naklada: Zagreb.
 4. Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice. HZJZ.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu