Rekordan odaziv na cijepljenje protiv bolesti koja uzrokuje tešku upalu pluća, stigle nove doze

Rekordan odaziv na cijepljenje protiv bolesti koja uzrokuje tešku upalu pluća, stigle nove doze

S ljepšim i toplijim vremenom smanjuje se pojavnost respiratornih bolesti, koje su bile itekako izražene tijekom zimskih mjeseci. Među njima je i pneumokokna infekcija, koja uzrokuje tešku upalu pluća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a, poručuje:

U ovoj sezoni cijepljeno je 340.073 osobe protiv gripe. Od rujna 2022. godine cijepljeno je 63.239 osoba protiv pneumokokne bolesti. Treba istaknuti da se protiv gripe cijepimo svake godine ponovno, dok se protiv pneumokokne bolesti većina osoba cijepi jednom u životu. Protiv gripe se cijepi sezonski, svake jeseni ili zime, dok se protiv pneumokokne bolesti može cijepiti tijekom cijele godine. Dapače, upravo je sada i sljedećih mjeseci idealno razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka. Time će cijepljena osoba do sljedeće zime, kada su infekcije češće, razviti ogovarajuća antitijela te steći imunost.

Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti, HZJZ je nabavio još 15.000 doza cjepiva. Svi oni građani koji su pod povećanim rizikom mogu se odmah cijepiti.

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin je dodala:

Od tih 15.000 doza cjepiva već je 5.964 sukladno zahtjevima županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba distribuirano diljem Hrvatske.
Rekordan odaziv na cijepljenje protiv bolesti koja uzrokuje tešku upalu pluća, stigle nove doze
FOTO: Shutterstock

Cjepivo se preporučuje osobama koje su pod povećanim rizikom

Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji je provoditelj javno-zdravstvene kampanje “Reagiram i preveniram”, napomenula je:

Pozivamo sve osobe u povećanom riziku, a koje se još nisu cijepile protiv pneumokokne bolesti, da to učine sada. Neka iskoriste ljepše vrijeme za cijepljenje kada ima manje respiratornih infekcija i time se zaštite za cijeli život. Od osoba koje su se cijepile imamo informacije da tijekom zimskih mjeseci nisu oboljele niti su hospitalizirane.

Upravo ova kampanja educira i promovira prevenciju cijepljenjem protiv pneumokoka, koji uzrokuje upalu pluća. Cjepivo se preporučuje osobama koje su pod povećanim rizikom, poput osoba koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest, a to su osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti, te ostale imunokompromitirane osobe (npr. onkološki bolesnici, transplantirani bolesnici i ostali).

Ida Kupek Pandurić, dr. med. spec. obiteljske medicine, je naglasila:

Cijepljenje protiv pneumokoka je izuzetno važno za kronične bolesnike jer ih može zaštititi od teške upale pluća, pogotovo sada u doba COVID infekcije koja se može na taj način komplicirati, te s obzirom na sve veću otpornost bakterija na antibiotike. Cjepivo je sigurno, dostupno kod obiteljskih liječnika koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove potrebe, a s kojima pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i najčešće kontaktiraju. Cijepiti se može tijekom cijele godine i većina bolesnika cijepi se jednom u životu. Stoga: “Bolje spriječiti, nego liječiti!”.
Rekordan odaziv na cijepljenje protiv bolesti koja uzrokuje tešku upalu pluća, stigle nove doze

Liječnici pozivaju da reagirate na vrijeme

Liječnici pozivaju sve koji se još nisu cijepili protiv pneumokoka, a trebaju, neka to učine odmah. Potrebno je samo informirati se o cijepljenju kod svojeg obiteljskog liječnika.

Cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom. Ako se cijepe odmah, liječnici naglašavaju kako će na vrijeme biti zaštićeni za nadolazeću, ali i ostale sezone respiratornih infekcija.

Sve dodatne informacije o tome kome se preporučuje cjepivo možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stranici kampanje “Reagiram i preveniram”.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: HZJZ/Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu