Virusu koji može biti fatalan za malu djecu i starije osobe uskoro kraj? Novo cjepivo sprječava dva simptoma

Cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa

Farmaceutska tvrtka Moderna Inc je objavila da se njezino eksperimentalno cjepivo izrađeno na bazi glasničke RNK (mRNA) za respiratorni sincicijski virus (RSV) pokazalo 83,7 % učinkovitim u kasnoj fazi ispitivanja u sprječavanju najmanje dvaju simptoma – kašlja i groznice – u odraslih osoba starijih od 60 godina.

Respiratorni sincicijski virus manifestira se simptomima sličnim prehladi, no može biti fatalan za malu djecu i starije odrasle osobe te godišnje uzrokuje oko 14.000 smrtnih ishoda u odraslih osoba u dobi od 65 godina i starijih.

Bolest je najesen poharala SAD i Europu u kombinaciji sa sezonskom gripom i bolešću COVID-19.

Pročitajte i članak “Respiratorni sincicijski virus ili RSV: Krivac za više od 60.000 smrtnih slučajeva kod djece svake godine! Zaraziti se mogu i odrasli! Uočite simptome na vrijeme“.

Respiratorni sincicijski virus manifestira se simptomima sličnim prehladi, no može biti fatalan za malu djecu i starije odrasle osobe
FOTO: Shutterstock

Zahtjev za regulatorno odobrenje u prvoj polovici ove godine

Trenutačno nema cjepiva za RSV za odrasle osobe pa se Moderna, Pfizer Inc i Glaxo Smith Kline (GSK Plc) utrkuju u nastojanju da nova cjepiva što prije plasiraju na tržište.

Pfizer i GSK su podnijeli zahtjeve za regulatorno odobrenje u SAD-u još krajem prošle godine.

Pokazalo se da je Pfizerovo cjepivo protiv RSV-a 66,7 % učinkovito protiv dvaju ili više simptoma u ispitivanjima u kasnoj fazi.

Moderna je izvijestila da namjerava podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje svojeg cjepiva za RSV, pod nazivom mRNA-1345, na globalnoj razini u prvoj polovici 2023. godine.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge rekao je Reutersu kako rezultati njihova istraživanja upućuju na to da je cjepivo ove tvrtke bolje u usporedbi s eksperimentalnim Pfizerovim i GSK cjepivima:

Iznimno je uzbudljivo pratiti napredak razvoja cjepiva protiv RSV-a za starije osobe i vjerujem da su oba cjepiva pokazala jako dobre rezultate. Doista mislimo da smo među najboljima jer je 84 %-tna učinkovitost sjajan rezultat.

Na globalnoj bi razini tržište RSV cjepiva moglo vrijediti više od 10 milijarda dolara, od čega bi polovica dolazila iz SAD-a, pokazala je stručna analiza.

Na globalnoj bi razini tržište RSV cjepiva moglo vrijediti više od 10 milijarda dolara
FOTO: Shutterstock

Nema značajnijih nuspojava

Modernina je studija provedena na oko 37.000 sudionika koji su imali 60 i više godina.

Analiza podataka je izvršena nakon što su se 64 sudionika istraživanja zarazila respiratornim sincicijskim virusom. Tvrtka planira objaviti sve relevantne podatke na skorom sastanku.

Hoge je otkrio i da je Moderna započela sekundarne analize o učinkovitosti ovog cjepiva protiv težeg oblika bolesti i hospitalizacije, no dodao je da je još prerano objaviti potencijalnu cijenu cjepiva koje bi se ubuduće moglo primjenjivati na pacijentima jednom godišnje.

Općenito je utvrđeno da je cjepivo sigurno, a pokazalo se da su najčešće nuspojave bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva, umor i glavobolja.

Na kraju je dodao da nije bilo uobičajenih problema, poput razvoj miokarditisa, vrste upale srčanog mišića koja se povezuje s mRNA cjepivima protiv COVID-a

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu