Pedijatri upozoravaju: Ne šopajte djecu lijekovima za snižavanje temperature! Evo što napraviti ako dijete ima vrućicu

Mnogi roditelji brzo posežu za lijekovima za snižavanje temperature kada njihova djeca počnu pokazivati znakove vrućice, ali pedijatri upozoravaju da to možda nije potrebno

Mnogi roditelji brzo posežu za lijekovima za snižavanje temperature kada njihova djeca počnu pokazivati znakove vrućice, ali pedijatri upozoravaju da to možda nije potrebno, piše CNN.

Prema nacionalnom istraživanju Dječje bolnice C. S. Mott svaki treći roditelj dao bi svojoj djeci lijek za snižavanje temperature kad ona ni ne dosegne 38 °C, a svaki drugi za temperaturu između 38 – 38,8 °C.

Ti lijekovi mogu djetetu pružiti olakšanje, ali nepotrebno davanje može odgoditi dijagnozu uzroka vrućice prikrivanjem boli i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.

Dr. Susan Woolford, pedijatrica koja je vodila istraživanje, ističe:

Kada roditelji primijete da bi temperatura njihovog djeteta mogla biti malo povišena, mislim da su ponekad zabrinuti zbog same groznice. Možda roditeljima nije posve jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo uzrokovati groznicu. Dakle, zapravo se ne moramo pokušavati riješiti groznice jer je ona samo znak da se nešto drugo događa. 
Lijekovi za snižavanje temperature ne djeluju preventivno
FOTO: Shutterstock

Lijekovi za snižavanje temperature ne djeluju preventivno

Istraživanje je obuhvatilo 1.376 roditelja male djece u dobi do 12 godina, a podaci su prikupljani između kolovoza i rujna.

84 % roditelja ponovno će izmjeriti temperaturu svojem djetetu prije davanja druge doze, ali 26 % roditelja će dati drugu dozu, čak i ako nema vrućice, u pokušaju da spriječe povratak iste, prema tim podacima.

Dr. Chandani DeZure, pedijatrica i glasnogovornica Američke akademije pedijatara koja nije bila uključena u istraživanje, objašnjava:

Roditelji se boje da će im se djeca suviše razboljeti ako im nešto ne daju. To jednostavno nije slučaj jer, kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tijela na infekciju. Lijek za snižavanje temperature nije preventivni lijek. On liječi simptom.

Nakon što je temperatura točno izmjerena te je potvrđeno da dijete ima temperaturu iznad 38 °C, razumno je dati točnu dozu lijeka za snižavanje vrućice u skladu s djetetovom težinom i dobi u uputama za lijek, kaže Woolford.

Istraživanje je pokazalo da dvije trećine roditelja u početku iskušava alternativne metode snižavanja vrućice, poput korištenja hladnih obloga.

Woolford dodaje:

Cilj je pokušati djetetu omogućiti da se osjeća udobno. Djeca moraju biti u laganijoj odjeći u sobi koja je ugodno svježa, ali ne i hladna te moraju biti dobro hidrirana.
Ako je dijete mlađe od tri mjeseca i ima povišenu temperaturu, roditelji bi se trebali obratiti svojem pedijatru
FOTO: Shutterstock

Simptomi zbog kojih se trebate odmah obratiti pedijatru

Ako je dijete mlađe od tri mjeseca i ima povišenu temperaturu, roditelji bi se trebali obratiti svojem pedijatru, a u slučaju da dijete ima temperaturu popraćenu izraženim simptomima kao što su izrazita pospanost, bol u vratu i otežano disanje, roditelji bi se trebali odmah javiti svojem pedijatru, naglašava Woolford.

Navodi i da roditelji trebaju bilježiti vrijeme davanja lijeka, što prema istraživanju čini oko 65 % roditelja, jer to omogućava da se izbjegne predoziranje lijekom.

I DeZure i Woolford ističu da jednom, kad temperatura padne, ne treba davati novu dozu s idejom da se time spriječi ponovna pojava vrućice:

U ovo doba godine prevencija je stvarno dobar pristup i time možemo pokušati izbjeći što je moguće više tih bolesti.

Woolford podsjeća i na to da se mnogo može učiniti npr. pranjem ruku, pravilnim korištenjem dezinfekcijskih sredstava te da djecu ne šopamo lijekovima za skidanje temperature i ne šaljemo u školu dok su još uvijek zarazna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.25 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu