Eritematozni osip: Može se pojaviti bilo gdje u različitim uzorcima i bojama! Evo što stoji iza njega, kakve su posljedice i kako se liječi

Eritematozni osip

Eritematozni osip ili eritem je široka kategorija stanja kože koja se može pojaviti na bilo kojem području kože i sluznice. Obično se javlja kao odgovor na bolest ili infekciju ili kao reakcija na lijek. Eritem se odnosi na crvenilo kože. To se događa kada su krvne kapilare (najmanje krvne žile u tijelu) koje su najbliže površini kože zagušene i proširene. Razlog mogu biti upala ili ozljeda.

Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, u različitim uzorcima i bojama.

Eritematozni osip – vrste bolesti

Osim što se eritem vidi u većini osipa te deskriptivno opisuje tip osipa, različite bolesti nose riječ “eritem” u svojim imenima, poput autoimune bolesti sistemski eritematozni lupus. U toj bolesti je crvenkasti osip u obliku leptira prisutan na licu, preko nosa. Uzroci, simptomi i liječenje eritematoznih bolesti se razlikuju. Neke vrste eritema su blage i proći će same od sebe. Drugima će trebati lijekovi ili hitna medicinska pomoć. 

Simptomi eritema ovise o stanju koje uzrokuje crvenilo kože. Crvenilo se može pojaviti bilo gdje na tijelu u različitim uzorcima i različitim bojama, uključujući crvenu, ljubičastu ili smeđu. Određene vrste eritema mogu uzrokovati i žuljeve koji puknu te bolne rane. 

Eritematozni osip
FOTO: Shutterstock

Eritema multiforme

Riječ je o kožnoj reakciji izazvanoj infekcijom ili određenim lijekovima. Često je blaga i otići će sama od sebe. Ovo se stanje povezuje s preosjetljivošću koja pogađa uglavnom djecu i mlade odrasle osobe. Uglavnom uzrokuje simetrične i crvene promjene na koži koje se većinom pojavljuju na rukama i nogama. 

Poznati su specifični uzroci, ali čini se da se stanje javlja s virusom herpes simplex. Ostali slučajevi EM-a povezani su s infektivnim organizmima, uključujući Mycoplasma pneumoniae (uzrok hodajuće upale pluća) i gljivične infekcije. Više od polovice slučajeva EM-a rezultat je reakcije na lijek, uključujući reakcije na antikonvulzive, sulfonamide, nesteroidne antireumatske lijekove i druge antibiotike, poput penicilina.

Dodatni simptomi uključuju žuljeve na dlanovima stopalima, osip poput mete, umor, bol u zglobovima i povišenu temperaturu. Oblik ovog eritema naziva se Steven-Johnson sindrom i pojavljuje se kod reakcija na lijekove te može biti potencijalno opasno stanje s otvorenim čirevima na ustima i usnoj šupljini, genitalijama i ostatku kože.

Eritema nodosum

Uključuje crvene i nježne izbočine koje se pojavljuju na potkoljenicama. Dodatni simptomi nodoznog eritema su groznica, bolovi u zglobovima i povećani limfni čvorovi u prsima. Do 55 % slučajeva ove bolesti nema jasan ili prepoznatljiv uzrok.

Postoje i slučajevi kada je nodozni eritem rezultat infekcije, reakcije na lijek ili simptom druge bolesti. Reakcije na lijek povezane s nodoznim eritemom uključuju antibiotike koji sadrže sulfonamide i penicilin, bromide, jodide i oralne kontraceptive.

Zdravstvena stanja za koja se vjeruje da su povezana s nodoznim eritemom uključuju streptokokne infekcije, sarkoidozu, kokcidioomikozu, histoplazmozu, ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest te rak. Liječenje nodoznog eritema usmjereno je na temeljni uzrok, ali to je općenito samoograničavajuća bolest i proći će se u roku od 1 – 6 tjedana. Nodozni eritem može biti kroničan i rezultirati povremenim ponavljanjima, sa ili bez temeljnog uzroka.

Difuzni eritematozni osip
FOTO: Shutterstock

Eritema Marginatum

Eritema marginatum je osip na koži koji se pojavljuje na trupu i udovima (difuzni eritematozni osip). Osip se pojavljuje u obliku kruga, ima ružičasto središte i okružen je povišenim crvenim obrisom. Također se može pojaviti u prstenovima ili imati nepravilne i veće oblike.

Izuzetno je rijedak te je često samoograničavajuće stanje i ponavljat će se sporadično ili trajati nekoliko dana dok se temeljno stanje ne riješi.

To nije stanje kože, već simptom neke postojeće bolesti poput:

 • reumatske groznice – upalna bolest koja može utjecati na srce, zglobove, mozak i kožu
 • nasljednog angioedema – genetski uzrokovan angioedem, oticanje lica.

Peta bolest

Peta bolest, poznata i kao eritema infectiosum, česta je virusna infekcija kod djece školske dobi. Također može utjecati na odrasle i trudnice. Petu bolest uzrokuje parvovirus B19, virus koji se širi izravnim kontaktom s tekućinama i sluzi iz nosa ili usta zaražene osobe. 

Karakterizira ga crveni osip na obrazu koji se pojavljuje kao “ošamaren obraz”. Nakon pojave osipa na obrazu, osip se počinje širiti na trup, ruke i noge. Može trajati i do tri tjedna. Epidemije pete bolesti česte su krajem zime i u rano proljeće te su djeca školske dobi najčešća populacija (eritematozni osip kod djece).

Budući da je bolest uzrokovana virusom, nema lijekova za liječenje i bolest se sama raščisti. Ako osip svrbi, liječnik može propisati lijek.

Eritematozni osip kod djece
FOTO: Shutterstock

Eritema Chronicum Migrans 

Kronični migrirajući eritem uzrokovat će kružne osipe poput mete. Ovi osipi se često vide kod osoba s ranom fazom lajmske bolesti. Osipi mogu biti prilično veliki i mogu postati veličine pet centimetara ili veći. Lokalizirani osipi kod lajmske bolesti pojavit će se 3 – 30 dana nakon uboda zaraženog krpelja. To može nestati samo od sebe tijekom nekoliko dana ili tjedana.

Zahvaćeno područje kože može se osjećati toplo na dodir, ali obično nije bolno i ne svrbi. Budući da je to znak lajmske bolesti, osoba s tim osipom može osjetiti dodatne simptome, uključujući vrućicu i zimicu, glavobolju, natečene limfne čvorove i bolove u zglobovima i mišićima, a u tom slučaju treba potražiti medicinsku pomoć.

Eritema Toxicum

Unatoč imenu, eritema toxicum je bezopasan i vrlo čest kod mnoge novorođenčadi. Ova djeca su inače zdrava i nemaju nikakve druge simptome. Bebe obično ne smeta osip. Najčešće se rješava u roku od 5 – 10 dana. Recidivi osipa su neuobičajeni, ali ako se pojave, blagi su i nestat će do šestog tjedna života.

Osip se kod toksičnog eritema pojavljuje kao kombinacija ravnih mrlja. Neka dojenčad može imati sitne izbočine, od kojih su neke ispunjene gnojem. Mrlje i izbočine pojavit će se na licu, trupu, rukama i nogama. Dlanovi ruku i tabani stopala obično nisu pogođeni. 

Nije poznato što uzrokuje toksični eritem. Čimbenici rizika mogu uključivati veću porođajnu težinu, veću gestacijsku dob, višu dob majke i vaginalni porođaj.
Eritema Toxicum
FOTO: Shutterstock

Eritematozni osip – liječenje

Većina eritema je samoograničavajuća i ne zahtijeva nikakvo liječenje. Oni će se raščistiti sami tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci. 

U slučajevima kada je liječenje potrebno ono će se usredotočiti na vrstu i temeljni uzrok eritema. Ako je taj uzrok bakterijska infekcija, onda se liječi antibioticima.

Eritem zbog reakcije na lijekove započinje uklanjanjem lijeka koji je izazvao reakciju i zamjenom drugim ako je potrebno. Sustavna terapija za liječenje različitih vrsta eritema i svih dodatnih simptoma može uključivati: 

 • sredstva za ublažavanje boli  
 • antihistaminike za liječenje svrbeža 
 • steroidne kreme ili oralne kortikosteroide za liječenje upale kože
 • hladne obloge koji pomažu kod bolova u koži i jakog svrbeža
 • umirujuće kreme za svrbež i bolnu kožu
 • sistemske lijekove, ako je eritem povezan s dugoročnim stanjem poput psorijaze
 • antivirusne lijekove povezane s virusnim infekcijama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Barhum, L. (2021). What Is Erythema? Types, Symptoms, Causes, Diagnosis, and More. Verywell Health.
 2. Hecht, M. (2018). What Is Erythema Marginatum? Healthline.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu