Stručno odobrava

,

Osip na koži kod novorođenčadi – uzroci, simptomi i liječenje

erythema toxicum neonatorum

Erythema toxicum neonatorum je čest uzročnik osipa na koži koji se javlja kod novorođenčadi. To su brojne, nepravilne i crvenkaste mrlje po koži od dva do deset milimetara. Često ih prate žućkasto-bijele bubuljice. Ova vrsta osipa nije ozbiljna, ne uzrokuje nikakvu štetu djetetu i prolazi bez liječenja.

Erythema toxicum neonatorum se obično pojavljuje nakon rođenja i nestaje nakon nekoliko dana.

Ovaj osip je češći kod djece rođene u terminu (u usporedbi s nedonoščadi) i zahvaća gotovo 30 – 70% novorođenčadi.

Osip se najčešće povlači tijekom nekoliko dana ili sati te ne zahtijeva liječenje. U većini slučajeva osip traje najduže dva tjedna. Ponekad se može vratiti, no recidivi su blagi, a osip se pojavljuje do najkasnije 6. tjedna starosti.

Novorođenčad ima osjetljivu kožu, stoga izbjegavajte pretjerano kupanje. Prištiće nikada nemojte pokušavati istisnuti kako ne biste izazvali infekciju. Losioni i kreme se u razdoblju dok dijete ima osip ne preporučuju. U slučaju da koristite proizvode za kupanje, upotrebljavajte samo one blagog mirisa, koji ne isušuju kožu.

Osip na koži kod novorođenčadi – uzroci

Važno je napomenuti da eritem (osip) nastaje kao djetetova prilagodba okolini, odnosno nepovoljnim čimbenicima okoliša.

Uzroci osipa na koži novorođenčadi su brojni, većinom su u pitanju infekcije. Infekcije su često praćene groznicom i ostalim simptomima koji negativno utječu čak i na dijete koje je inače relativno mirno.

Glavni uzroci:
 • prilagodba kože na okoliš i njegove štetne čimbenike (prašina, odjeća zbog deterdženta u prahu),
 • alergija na majčino mlijeko (pojavljuje se ako dojilja konzumira slatku, slanu ili začinjenu hranu),
 • infekcije kože (dermatitis),
 • fetalna hipoksija (stanje smanjene opskrbe tkiva kisikom).

Većini roditelja pojava osipa na koži predstavlja traumu, prvenstveno zbog toga što se u liječenju beba ne koriste pripravci koji se koriste u liječenju odraslih osoba, a s druge strane postoji i opravdani strah od dermatitisa, s kojim se mala djeca znaju mučiti i nekoliko prvih godina života.

Infektivni osipi u većini slučajeva imaju tipičnu kliničku sliku te ih je izrazito lako prepoznati. U današnje vrijeme su djeca cijepljena protiv većine dječjih zaraznih bolesti, stoga su takve bolesti svedene na minimum, izuzev vodenih kozica

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

erythema toxicum neonatorum
Erythema toxicum neonatorum

Kada je riječ o ostalim osipima, klinička slika je šarena, što naravno otežava postavljanje dijagnoze, a samim time i liječenje.

Kako ne bi došlo do zabune, potrebno je spomenuti nekoliko vrsta osipa:

 • stečeni osipi – koji se pojavljuju kao posljedica imunološke neotpornosti (alergijske reakcije na neke vanjske faktore), 
 • kongenitalni osip – patološko stanje koje se razvija u maternici,
 • infekcijski osipi – koji su posljedica bakterijske i gljivične infekcije, 
 • fiziološki osipi – koji su negativne posljedice okoliša.

Osipi se razlikuju izgledom, veličinom, bojom te rasprostranjenošću (neki osipi se pojavljuju na samo jednom dijelu tijela, dok drugi prekrivaju čitavo tijelo). 

Pojava osipa može biti uvjetovana konzumacijom određene hrane ili lijekova, tada se manifestira kao alergijska reakcija, nerijetko i puno opasnija od samog osipa.

Osip zbog vrućine se može pojaviti i kao posljedica pretjeranog znojenja tijekom ljetnih mjeseci ili suviše toplog odijevanja tijekom zimskih mjeseci. Razlog tomu je začepljenje i upala izvodnih kanalića žlijezda znojnica.

Genetska predispozicija također ima značajan utjecaj na pojavu osipa. 

Osip – simptomi

Simptomi toksičnog eritema kod novorođenčadi su:

 • crvenkaste mrlje,
 • bijeli prištići ili mjehurići,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • pojava kraste (sasušene krvi ili gnoja) na koži.

Osip kod djece koji svrbi

Osipi koji kao simptom imaju svrab, mogu biti uzrokovani raznim stanjima i bolestima, a neka od njih su:

 • vodene kozice,
 • psorijaza (kronična kožna bolest),
 • dermatitis (upalna kožna bolest), 
 • uši (paraziti), 
 • koprivnjača (osip po tijelu – alergija)
 • reakcija (alergija) na lijek,
 • alergija na hranu, 
 • isušenost kože.

Alergijski osip kod djece nije bezazlen. Ako uočite velike plikove koji su izbili u kratkom vremenu, otiđite na hitni prijem. Brza reakcija je vrlo bitna jer može doći do anafilaktičkog šoka. Posebnu pažnju trebaju obratiti roditelji koji počinju dijete hraniti i drugim namirnicama osim dojenja.

Osip po tijelu kod djece bez povišene tjelesne temperature

Osip po tijelu djece bez povišene tjelesne temperature većinom je uzrokovan faktorima koji se ne odnose na infekcije.

Međutim, slučajevi su individualni. Kod neke djece koja imaju infektivni osip, tjelesna temperatura može biti u granicama normale (36 – 37), dok se kod druge djece temperatura može javiti zato što je ‘običan osip’ praćen nekom drugom infekcijom ili je jednostavno riječ o pretjeranoj reakciji imunološkog sustava

atopijski-dermatitis-bebe
Atopijski dermatitis

Osip na koži kod novorođenčeta – koliko traje?

Osip na koži može biti kratkotrajan, ali može perzistirati kroz duži period ili se čak javljati ponovno nakon što se povukao. Recidivi osipa su najčešći ako nije utvrđen točan uzrok pojavljivanja osipa.

Atopijski dermatitis (upalna recidivirajuća kožna bolest) može biti prisutan tijekom nekoliko mjeseci ili godina te se ovisno o raznim čimbenicima može poboljšati ili pogoršati

Kada su u pitanju osipi izazvani virusnim infekcijama, većinom se manifestiraju kroz 2 tjedna. Takvi uglavnom ne zahtijevaju liječničku pomoć te se povlače sami od sebe. Međutim, kod neke djece se može javiti agresivni oblik dječjih zaraznih bolesti – tada je ipak najbolje potražiti liječničku pomoć.

Kod neke djece se osip pojavljuje konstantno, tada se može sumnjati na kroničnu kožnu bolest što zahtijeva dodatne dijagnostičke pretrage.

Prilikom pojave osipa uvijek pratite postoje li dodatni simptomi: groznica, česta stolica, povraćanje, ukočenost u vratu i sl. Ako se neki od navedenih simptoma pojave – obratite se pedijatru.

Osip na koži kod novorođenčeta – liječenje

Kako biste osip mogli liječiti, najprije morate znati što ga uzrokuje. Prilikom pojave osipa koji traje duže od jednog dana, najbolje je posjetiti liječnika koji će procijeniti o čemu se radi te poslati dijete na dodatne pretrage.

Osipe kod djece nemojte liječiti samostalno, a pogotovo kada niste sigurni što je uzrok. Pogrešni omjeri prirodnih pripravaka te pogrešni lijekovi (lijekovi za koje niste sigurni smije li ih dijete piti) mogu samo dodatno pogoršati stanje. Osim toga, mogu dovesti dijete u životnu opasnost.

Terapija osipa kod djece je:

 • potrebna njega kože 5%-tnom otopinom kalija ili otopinom joda koju prepiše liječnik,
 • vitaminska terapija,
 • uklanjanje čimbenika koji izazivaju osip (odjeća, pelene, prašina),
 • promjena prehrambenih navika/proizvoda majke dojilje,
 • propisani antihistaminici.

Kao što smo već spomenuli, u slučaju da se osip pojavi naglo – javite se u što kraćem roku na hitni prijem kako ne bi došlo do anafilaktičkog šoka koji je za djecu posebno opasan.

Većina majki ističe kako su osipi postepeno nestajali kada je došlo do promjene u prehrambenim navikama kako djeteta, tako i cijele obitelji.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.64 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu