Uskrsne pince: Recept bake Ankice i recept ako nema vremena
- Budite prvi i komentirajte!
 - 4 min čitanja
 
					
				Uskrsne pince tradicionalno se poslužuju tijekom Uskrsa, a potječu iz Dalmacije i Istre. Uskrsne pince poznate su i pod drugim nazivima, kao što su uskrsna pogača, sirnica ili slatki kruh. Tradicionalno su se pekle uoči Uskrsa ili na uskrsno jutro, kada bi ispunile dom prekrasnim mirisima, a potom su se nosile na blagoslov u crkvu.
Pince za Uskrs se najčešće poslužuju za doručak, uz mlijeko, ali možete ih poslužiti i kao desert. U Dalmaciji su se tradicionalno za uskršnji doručak jela tvrdo kuhana jaja, puina ili skuta i mladi luk, a nakon toga se jela uskrsna pogača ili pinca.
U nastavku saznajte različite nazive i običaje vezane uz pincu.

Pinca za Uskrs – nazivi i običaji
Pretpostavlja se da je naziv koji najčešće koristimo za ovo jelo, pinca, talijanskog podrijetla. Kako je već spomenuto, pinca se često naziva i drugim imenima, kao što su uskrsna pogača i slatki kruh.
Jedan naziv za pincu posebno je zanimljiv, a to je uskrsna sirnica, s obzirom na to da pince ne sadrže sir. Naime, razlog zašto se pinca ponekad naziva i sirnicom proizlazi iz starinskog načina pripreme pince, kada se za pripremu umjesto kvasca koristilo usireno, tj. ukiseljeno tijesto.
Pinca ima druge nazive ovisno i o lokalitetu gdje se radila pa se tako dubrovačka pinca naziva i fogaca. Još jedan lokalni naziv kojim se, kao i kod sirnice, opisivao sastav pince je maslenica. Ovaj naziv upućuje na to da se za izradu pince koriste mliječni proizvodi kao maslo i mlijeko. Naziv jajarica je još jedan lokalni naziv koji upućuje na sastav pince, a to je velika količina jaja.
Svaki kraj ima svoj običaj te je hrana koja se nosila ovisila o tradiciji pojedinog mjesta. Tako su se u Dubrovniku uz pince na blagoslov nosile teharica, sir, sol i jaje, dok su se u Istri tradicionalno uz pince i ostalu (drugu) hranu najčešće nosile pogača i povetica.
Uskrsne pince – recepti koji će svakoga usrećiti
Donosimo vam i dva recepta za pripremu pince – brz i jednostavan recept za sve koji nemaju vremena te starinski, tradicionalni recept bake Ankice.

Jednostavan i brz recept za uskrsnu pincu
Najsočnija sirnica pinca je ona domaća koju sami napravite, s kojom se ne mogu mjeriti kupovne pince. U nastavku se nalazi jednostavan i brz recept za pripremu uskrsne pince koja će ispuniti vaš dom uskršnjim ugođajem.
Sastojci:
- 400 g brašna
 - 7 g suhog kvasca
 - 100 g šećera
 - 50 g maslaca na sobnoj temperaturi
 - 100 ml mlakog mlijeka
 - 2 jaja
 - 1 jušna žlica limunove korice
 - 1 jušna žlica narančine korice
 - 2 jušne žlice ruma
 - 1 jaje za premaz.
 
Priprema
- Pomiješajte brašno, kvasac i šećer, a potom dodajte sve ostale sastojke osim maslaca.
 - Postepeno dodajte maslac narezan na kockice.
 - Umijesite tijesto, prebacite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite tijesto da se diže na toplom barem 40 minuta ili dok se ne udvostruči.
 - Kada tijesto naraste, premijesite ga i podijelite na dvije jednake loptice.
 - Loptice ponovno prekrijte krpom i ostavite da se dižu još oko 30 minuta.
 - Zagrijte pećnicu na 170 °C.
 - Prije pečenja pogače premažite umućenim jajem i škarama zarežite po vrhu u tri smjera od sredine ili u obliku križa.
 - Pince stavite peći na lim obložen masnim papirom pa ih pecite 25 – 30 minuta.
 
Uskrsne pince možete napraviti i u veganskom izdanju, bez jaja i mliječnih proizvoda. Pročitajte članak “Veganska pinca: Imamo recept za najfiniji slatki kruh“.

Dalmatinska pinca – recept na starinski način
Kad su u pitanju uskrsne pince, recept je tradicionalno sadržavao veliku količinu jaja kako bi, između ostalog, dobile karakterističnu žutu boju. Tijesto se ostavljalo dizati cijelu noć, nakon čega bi se peklo u zoru.
U nastavku se nalazi recept moje dalmatinske bake Ankice, koja je za Uskrs tradicionalno radila uskrsne pogače. S obzirom na to da se radi o starinskom receptu, tijesto za ovu uskrsnu pogaču diže se cijelu noć, a peče se ujutro.
Sastojci (za četiri pince):
- 1 kg brašna
 - 250 ml mlakog mlijeka
 - 60 g (ili 1,5 kocka) svježeg kvasca
 - 200 – 250 g šećera
 - 250 g maslaca (ili 100 g maslaca i 100 g masti)
 - 12 jaja (od čega vam treba 12 žumanjaka i 6 bjelanjaka)
 - prstohvat soli
 - 1 paketić vanilin šećer
 - malo ruma
 - kora 1 naranče
 - kora 1 limuna
 - 1 jaje za premaz.
 
Priprema
- U 100 ml mlakog mlijeka razmutite svježi kvasac, jednu jušnu žlicu šećera i dvije jušne žlice brašna. Smjesu ostavite poklopljenu 15 minuta na toplom mjestu da se kvasac digne.
 - U velikoj keramičkoj zdjeli dobro umutite 12 žumanjaka i šest bjelanjaka pa umiješajte vanilin šećer, šećer, rum, limunovu i narančinu koricu, rastopljeni maslac i sol.
 - U smjesu usipajte pripremljeni kvasac i postupno dodajte prosijano brašno i ostatak mlijeka (malo brašna ostavite za kasnije miješenje tijesta). Kuhačom dobro izradite smjesu dok ne postane kompaktna, glatka i prozračna (ili kako je baka napisala: “Sve dobro lupamo kuhačom dok se ne pojave mjehuri.”).
 - Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu/dasku i dodatno dobro promijesite.
 - Prebacite tijesto u blago nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže cijelu noć.
 - Ujutro, kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga promijesite na dasci pa razdijelite u četiri jednaka dijela od kojih oblikujte kugle.
 - Po dvije pogače stavite na limove za pečenje, prethodno nauljene i pobrašnjene ili prekrivene masnim papirom, uz dovoljno veliki razmak između njih da mogu nesmetano rasti. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se ponovo dižu nekoliko sati (ili, prema receptu “do podne”).
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C.
 - Prije pečenja pogače premažite umućenim jajem i škarama zarežite po vrhu u tri smjera od sredine ili u obliku križa (ako dublje zarežete, više će se “rascvjetati”).
 - Pogače pecite 10 minuta na 180 °C, zatim smanjite temperaturu na 160 °C i pecite još oko 30 minuta.
 - Nakon što porumene, prekrijte ih papirom za pečenje, a kad su pečene (provjerite čačkalicom), izvadite ih iz pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom dok se ohlade – i uživajte u mirisu.
 
Pročitajte i ove članke:
- Kuglof za Uskrs: Imamo recept koji uspijeva svaki put
 - Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
 - Zdravi recepti za uskrsni stol koji neće uzrokovati tegobe.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja
 
- brzi recept
 - dubrovačka pinca
 - najbolje pince
 - pince za Uskrs
 - sirnica
 - slatki kruh
 - starinski recept
 - uskrsna pogača
 - uskrsne pince
 
- Lucić, B. (2020). ZNATE LI DUBROVAČKI NAZIV ZA PINCU? Iako je danas svugdje možete kupiti, prije se nije jela za vrijeme korizme, donosimo i ričetu Jadranke Ničetić. Dubrovački vjesnik.
 - Svirac, M. (1999). Uskrsni kruh i pecivo iz Istre. Studia ethnologica Croatica, (10/11): 125–132.
 - Pinca. Index Recepti.