Uskrsne pince: Imamo recept bake Ankice, a i brzi recept za sve koji nemaju vremena

Uskrsne pince

Uskrsne pince tradicionalno se poslužuju tijekom Uskrsa, a potječu iz Dalmacije i Istre. Uskrsne pince poznate su i pod drugim nazivima, kao što su uskrsna pogača, sirnica ili slatki kruh. Tradicionalno su se pekle uoči Uskrsa ili na uskrsno jutro, kada bi ispunile dom prekrasnim mirisima, a potom su se nosile na blagoslov u crkvu.

Pince za Uskrs se najčešće poslužuju za doručak, uz mlijeko, ali možete ih poslužiti i kao desert. U Dalmaciji su se tradicionalno za uskršnji doručak jela tvrdo kuhana jaja, puina ili skuta i mladi luk, a nakon toga se jela uskrsna pogača ili pinca.

U nastavku saznajte različite nazive i običaje vezane uz pincu.

Uskrsne pince - recept
FOTO: Shutterstock

Pinca za Uskrs – nazivi i običaji

Pretpostavlja se da je naziv koji najčešće koristimo za ovo jelo, pinca, talijanskog podrijetla. Kako je već spomenuto, pinca se često naziva i drugim imenima, kao što su uskrsna pogača i slatki kruh.

Jedan naziv za pincu posebno je zanimljiv, a to je uskrsna sirnica, s obzirom na to da pince ne sadrže sir. Naime, razlog zašto se pinca ponekad naziva i sirnicom proizlazi iz starinskog načina pripreme pince, kada se za pripremu umjesto kvasca koristilo usireno, tj. ukiseljeno tijesto.

Pinca ima druge nazive ovisno i o lokalitetu gdje se radila pa se tako dubrovačka pinca naziva i fogaca. Još jedan lokalni naziv kojim se, kao i kod sirnice, opisivao sastav pince je maslenica. Ovaj naziv upućuje na to da se za izradu pince koriste mliječni proizvodi kao maslo i mlijeko. Naziv jajarica je još jedan lokalni naziv koji upućuje na sastav pince, a to je velika količina jaja.

Pince se tradicionalno na uskrsno jutro nose u crkvu na blagoslov, zajedno s određenom drugom hranom.

Svaki kraj ima svoj običaj te je hrana koja se nosila ovisila o tradiciji pojedinog mjesta. Tako su se u Dubrovniku uz pince na blagoslov nosile teharica, sir, sol i jaje, dok su se u Istri tradicionalno uz pince i ostalu (drugu) hranu najčešće nosile pogača i povetica.

Uskrsne pince – recepti koji će svakoga usrećiti

Donosimo vam i dva recepta za pripremu pince – brz i jednostavan recept za sve koji nemaju vremena te starinski, tradicionalni recept bake Ankice.

Pinca za Uskrs
FOTO: Getty Images

Jednostavan i brz recept za uskrsnu pincu

Najsočnija sirnica pinca je ona domaća koju sami napravite, s kojom se ne mogu mjeriti kupovne pince. U nastavku se nalazi jednostavan i brz recept za pripremu uskrsne pince koja će ispuniti vaš dom uskršnjim ugođajem.

Sastojci:
  • 400 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica limunove korice
  • 1 jušna žlica narančine korice
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1 jaje za premaz.
Priprema
  1. Pomiješajte brašno, kvasac i šećer, a potom dodajte sve ostale sastojke osim maslaca.
  2. Postepeno dodajte maslac narezan na kockice.
  3. Umijesite tijesto, prebacite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite tijesto da se diže na toplom barem 40 minuta ili dok se ne udvostruči.
  4. Kada tijesto naraste, premijesite ga i podijelite na dvije jednake loptice.
  5. Loptice ponovno prekrijte krpom i ostavite da se dižu još oko 30 minuta.
  6. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  7. Prije pečenja pogače premažite umućenim jajem i škarama zarežite po vrhu u tri smjera od sredine ili u obliku križa.
  8. Pince stavite peći na lim obložen masnim papirom pa ih pecite 25 – 30 minuta.

Uskrsne pince možete napraviti i u veganskom izdanju, bez jaja i mliječnih proizvoda. Pročitajte članak “Veganski slatki kruh – pinca za Uskrs“.

Dalmatinska pinca
FOTO: Shutterstock

Dalmatinska pinca – recept na starinski način

Kad su u pitanju uskrsne pince, recept je tradicionalno sadržavao veliku količinu jaja kako bi, između ostalog, dobile karakterističnu žutu boju. Tijesto se ostavljalo dizati cijelu noć, nakon čega bi se peklo u zoru.

U nastavku se nalazi recept moje dalmatinske bake Ankice, koja je za Uskrs tradicionalno radila uskrsne pogače. S obzirom na to da se radi o starinskom receptu, tijesto za ovu uskrsnu pogaču diže se cijelu noć, a peče se ujutro.

Uz ovaj ćete recept za nagradu dobiti četiri najbolje pince kakve su radile naše bake (i djedovi).
Sastojci (za četiri pince):
  • 1 kg brašna
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 60 g (ili 1,5 kocka) svježeg kvasca
  • 200 – 250 g šećera
  • 250 g maslaca (ili 100 g maslaca i 100 g masti)
  • 12 jaja (od čega vam treba 12 žumanjaka i 6 bjelanjaka)
  • prstohvat soli
  • 1 paketić vanilin šećer
  • malo ruma
  • kora 1 naranče i 1 limuna
  • 1 jaje za premaz.
Priprema
  1. U 100 ml mlakog mlijeka razmutite svježi kvasac, jednu jušnu žlicu šećera i dvije jušne žlice brašna. Smjesu ostavite poklopljenu 15 minuta na toplom mjestu da se kvasac digne.
  2. U velikoj keramičkoj zdjeli dobro umutite 12 žumanjaka i šest bjelanjaka pa umiješajte vanilin šećer, šećer, rum, limunovu i narančinu koricu, rastopljeni maslac i sol.
  3. U smjesu usipajte pripremljeni kvasac i postupno dodajte prosijano brašno i ostatak mlijeka (malo brašna ostavite za kasnije miješenje tijesta). Kuhačom dobro izradite smjesu dok ne postane kompaktna, glatka i prozračna (ili kako je baka napisala: “Sve dobro lupamo kuhačom dok se ne pojave mjehuri.”).
  4. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu/dasku i dodatno dobro promijesite.
  5. Prebacite tijesto u blago nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže cijelu noć.
  6. Ujutro, kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga promijesite na dasci pa razdijelite u četiri jednaka dijela od kojih oblikujte kugle.
  7. Po dvije pogače stavite na limove za pečenje, prethodno nauljene i pobrašnjene ili prekrivene masnim papirom, uz dovoljno veliki razmak između njih da mogu nesmetano rasti. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se ponovo dižu nekoliko sati (ili, prema receptu “do podne”).
  8. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  9. Prije pečenja pogače premažite umućenim jajem i škarama zarežite po vrhu u tri smjera od sredine ili u obliku križa (ako dublje zarežete, više će se “rascvjetati”).
  10. Pogače pecite 10 minuta na 180 °C, zatim smanjite temperaturu na 160 °C i pecite još oko 30 minuta.
  11. Nakon što porumene, prekrijte ih papirom za pečenje, a kad su pečene (provjerite čačkalicom), izvadite ih iz pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom dok se ohlade – i uživajte u mirisu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lucić, B. (2020). ZNATE LI DUBROVAČKI NAZIV ZA PINCU? Iako je danas svugdje možete kupiti, prije se nije jela za vrijeme korizme, donosimo i ričetu Jadranke Ničetić. Dubrovački vjesnik.
  2. Svirac, M. (1999). Uskrsni kruh i pecivo iz Istre. Studia ethnologica Croatica, (10/11): 125–132.
  3. Pinca. Index Recepti.

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu