Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela

Recepti za uskrsni stol

Hrana posjeduje i socijalnu komponentu. Oko hrane se okupljamo za stolom i koliko je konzumiranje hrane individualan čin, toliko je i socijalan. Delicije, recepti i priprema hrane najviše fokusa dobivaju u vrijeme blagdana. 

Uskrsni blagdani jedan su od razloga okupljanja obitelji za stolom i blagovanja različitih vrsta jela. Dok jedni izlaze iz Korizme i jedva čekaju počastiti se hranom koje su se odrekli, drugi strahuju da će blagdanska hrana utjecati na njihove rezultate prije ljeta.

Nutritivno bogatiji recepti za uskrsni stol
FOTO: Shutterstock

Svakako se trebamo malo opustiti i uživati u hrani, a zdravi recepti za Uskrs kompromis su između uživanja i pretjerivanja. Nutritivno bogatiji recepti za uskrsni stol ne znače nužno i manje kalorija, ali odabirom nutritivno bogatijih sastojaka i namirnica činimo dobro svojem tijelu:

Smisao blagdana ne bi trebalo biti prejedanje ili red hrane pa red ležanja na kauču. Tako ćemo si napraviti “medvjeđu uslugu” i oporavljati se idućih nekoliko dana ili čak tjedana. Sve možemo jesti, ali umjereno.

Pročitajte članak “Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati“.

Recepti za uskrsni stol 

Ako volite tradicionalne recepte, svakako pripremite nešto tradicionalno, no isprobajte i koji nutritivno bogatiji recept. Iznenadit ćete se kako i takvi recepti mogu biti ukusni, a da se poslije njihove konzumacije i dalje osjećate dobro. 

Zdravi recepti za Uskrs
FOTO: Shutterstock

Zelena proljetna salata

Za početak krenimo s jednom zelenom proljetnom salatom. Zeleno povrće neizostavno je za zdravlje i dobru probavu, a spremljeno na ovaj način odgovarat će i onima koji baš nisu ljubitelji povrća. Ovu salatu možete poslužiti umjesto klasične francuske salate koja je često obrok za sebe po kalorijskoj vrijednosti zbog dodatka majoneze. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na lim za pečenje složite šparoge, cvjetove brokule i ploške tikvica. Pokapajte ih limunom, začinite soli i paprom te pecite oko 10 minuta na 200 °C.
  2. Napravite preljev od soka limuna, soli, papra i maslinovog ulja. 
  3. U zdjelu dodajte narezani avokado, svježi bosiljak ili origano te povrće iz pećnice.
  4. Prelijte napravljenim preljevom i pomiješajte. 

Pročitajte članak “Salate za Uskrs: Pored pince i mesa ne zaboravite na dovoljan unos vlakana! Imamo 6 recepata koji će olakšati probavu“.

Sočna peciva za uskrsni doručak
FOTO: Shutterstock

Sočna peciva za uskrsni doručak

Ako volite raditi mala peciva, lepinje ili pogačice za uskrsni doručak, isprobajte recept za ukusna i sočna peciva s veganskim sastojcima

Sastojci:
  • 300 ml biljnog napitka
  • 50 g veganskog maslaca
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 500 g višenamjenskog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1/3 šalice šećera ili šećera kokosovog cvijeta
  • pola čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
  • pola šalice čokoladnih kapljica (ako želite slanu verziju, izostavite ovaj sastojak)
  • 70 g brašna
  • 5 – 6 čajnih žličica vode
  • 3 čajne žličice javorovog sirupa
Priprema
  1. U loncu zagrijte biljni napitak pa dodajte ekstrakt od vanilije i maslac. Maknite s plamena i ostavite da se maslac otopi, a biljni napitak postigne sobnu temperaturu. 
  2. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i cimet. U sredini napravite rupu i dodajte mješavinu s maslacem pa sjedinite smjesu.
  3. Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite oko sedam minuta, dok tijesto ne postane elastično i sjajno. 
  4. Nauljite zdjelu i u nju stavite tijesto koje ste oblikovali u kuglu. 
  5. Pokrijte tijesto i ostavite na toplom oko dva sata.
  6. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutnik.
  7. Posipajte tijesto čokoladnim kapljicama, ponovno oblikujte kuglu i ostavite još jedan sat. 
  8. Protvan za pečenje obložite papirom. 
  9. Prebacite tijesto na ravnu površinu i oblikujte oko 12 malih peciva.
  10. Složite ih na lim za pečenje u razmaku od dva centimetra. 
  11. Pokrijte peciva krpom i ostavite da odstoje još 45 minuta
  12. Zagrijte pećnicu na 200 °C. 
  13. U maloj zdjeli pomiješajte oko pet čajnih žličica vode i brašno. Smjesa treba biti polugusta, a potom smjesu dodajte u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i napravite križiće od smjese na vrhu peciva. 
  14. Pecite peciva na srednjoj rešetki oko 15 – 20 minuta. 
  15. Kad su peciva pečena, zagrijte malo javorovog sirupa i premažite preko peciva za sjaj. 
  16. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana. 

Pročitajte članak “Uskrsne pince: Ispunite dom prekrasnim mirisima ove tradicionalne delicije! Imamo recept bake Ankice, a i brz recept za sve koji nemaju vremena“.

Uskršnji kolači bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Uskrsni kolači bez pečenja

Uskrsni kolači neizostavan su dio ovog blagdana, ali ne morate svaki kolač pripremiti u pećnici. Ovaj recept s nutritivno bogatim sastojcima bit će dovoljan za zasladiti se nakon uskrsnog ručka.

Sastojci za podlogu:
  • 150 g graham krekera (mljevenih)
  • 3/4 šalice kokosovih mrvica
  • pola šalice nasjeckanih pekan oraha
  • 1/3 šalice bademovog brašna 
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • pola čajne žličice mljevenog đumbira
  • 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
  • 1/8 čajne žličice klinčića
  • pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • pola šalice mrkve (sitno sjeckane). 
Sastojci za nadjev:
  • pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
  • 1/4 šalice kremastog sira sobne temperature
  • 2 čajne žličice pudinga u prahu
  • 2 šalice šećera u prahu (prosijanog)
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije 
  • 1 čajna žličica punomasnog mlijeka.
Sastojci za preljev od bijele čokolade:
  • 220 g bijele čokolade (sitno sjeckane)
  • 1 čajna žličica ulja.
Priprema
  1. Obložite kalup papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac na srednje jakoj vatri i ostavite sa strane.
  3. Tostirajte pekan orahe na tavi oko tri minute.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene graham krekere, pekan orahe, kokosove mrvice, bademovo brašno, smeđi šećer, sol i začine.
  5. Prethodnoj mješavini dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije i ribanu ili nasjeckanu mrkvu. 
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup koji ste obložili papirom, dobro je pritisnite i ostavite u hladnjaku da se hladi. 
  7. Za to vrijeme mikserom izmiješajte krem sir i maslac dok se potpuno ne sjedine.
  8. Dodajte šećer u prahu, puding, ekstrakt vanilije i miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine. 
  9. Dodajte punomasno mlijeko i sjedinite. 
  10. Nadjev ravnomjerno rasporedite preko ohlađene podloge. 
  11. Otopite bijelu čokoladu i prelijte preko kolača. 
  12. Pustite da se kolač ohladi, a onda ga režite na kocke. 
Uskrsni cheesecake
FOTO: Shutterstock

Uskrsni cheesecake

Što kažete na jedan cheesecake iz čaše s preljevom od višanja? Umjesto čaša odaberite male staklenke koje možete dekorirati salvetama s uskrsnim motivima. Recepti za uskrsni stol s prigodnim dekoracijama dići će blagdanski stol na viši nivo.

Sastojci za podlogu:
  • pola šalice mljevenih graham krekera
  • 2 – 3 čajne žličice otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
Sastojci za preljev:
  • 1 šalica prepolovljenih višanja
  • 1 šalica javorovog sirupa
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica vode
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba.  
Priprema
  1. Napravite preljev tako da sve sastojke dodate u lonac i miješajući kuhate oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Višnje možete zgnječiti po želji. 
  2. Pripremite nadjev tako da pomiješate sir, jogurt, sirup i limunov sok. Miksajte oko 2 – 3 minute na visokoj brzini. Kad ste dobili glatku smjesu, stavite je u hladnjak na hlađenje. 
  3. Napravite podlogu tako da sjedinite graham krekere i maslac.
  4. Pripremite staklenke ili čaše od otprilike 125 ml i u njih stavite podlogu od krekera.
  5. Dodajte nadjev od krem sira, a potom i preljev od višanja. 
  6. Ostavite barem jedan sat u hladnjaku prije posluživanja.  

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu