Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Hrana posjeduje i socijalnu komponentu. Oko hrane se okupljamo za stolom i koliko je konzumiranje hrane individualan čin, toliko je i socijalan. Delicije, recepti i priprema hrane najviše fokusa dobivaju u vrijeme blagdana.
Uskrsni blagdani jedan su od razloga okupljanja obitelji za stolom i blagovanja različitih vrsta jela. Dok jedni izlaze iz Korizme i jedva čekaju počastiti se hranom koje su se odrekli, drugi strahuju da će blagdanska hrana utjecati na njihove rezultate prije ljeta.

Svakako se trebamo malo opustiti i uživati u hrani, a zdravi recepti za Uskrs kompromis su između uživanja i pretjerivanja. Nutritivno bogatiji recepti za uskrsni stol ne znače nužno i manje kalorija, ali odabirom nutritivno bogatijih sastojaka i namirnica činimo dobro svojem tijelu:
- brže postajemo siti i u konačnici pojedemo manju količinu hrane
- sprječavamo nagli skok šećera u krvi
- sprječavamo prejedanje i pospanost
- čuvamo hormonsku ravnotežu
- čuvamo zdravu probavu
- gradimo zdrav odnos prema hrani.
Pročitajte članak “Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati“.
Recepti za uskrsni stol
Ako volite tradicionalne recepte, svakako pripremite nešto tradicionalno, no isprobajte i koji nutritivno bogatiji recept. Iznenadit ćete se kako i takvi recepti mogu biti ukusni, a da se poslije njihove konzumacije i dalje osjećate dobro.

Zelena proljetna salata
Za početak krenimo s jednom zelenom proljetnom salatom. Zeleno povrće neizostavno je za zdravlje i dobru probavu, a spremljeno na ovaj način odgovarat će i onima koji baš nisu ljubitelji povrća. Ovu salatu možete poslužiti umjesto klasične francuske salate koja je često obrok za sebe po kalorijskoj vrijednosti zbog dodatka majoneze.
Sastojci:
- 1 brokula
- 1 vezica šparoga
- 1 avokado
- 1 šalica svježeg graška
- pola tikvice
- pola šalice svježih listova origana ili bosiljka
- 2 limuna
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Na lim za pečenje složite šparoge, cvjetove brokule i ploške tikvica. Pokapajte ih limunom, začinite soli i paprom te pecite oko 10 minuta na 200 °C.
- Napravite preljev od soka limuna, soli, papra i maslinovog ulja.
- U zdjelu dodajte narezani avokado, svježi bosiljak ili origano te povrće iz pećnice.
- Prelijte napravljenim preljevom i pomiješajte.
Pročitajte članak “Zdrava francuska salata: Omiljeni blagdanski prilog u fitness verziji! Imamo recepte uz koje ćete izbjeći pretjerani unos kalorija“.

Sočna peciva za uskrsni doručak
Ako volite raditi mala peciva, lepinje ili pogačice za uskrsni doručak, isprobajte recept za ukusna i sočna peciva s veganskim sastojcima.
Sastojci:
- 300 ml biljnog napitka
- 50 g veganskog maslaca
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 500 g višenamjenskog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1/3 šalice šećera ili šećera kokosovog cvijeta
- pola čajne žličice soli
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola šalice čokoladnih kapljica (ako želite slanu verziju, izostavite ovaj sastojak)
- 70 g brašna
- 5 – 6 čajnih žličica vode
- 3 čajne žličice javorovog sirupa.
Priprema
- U loncu zagrijte biljni napitak pa dodajte ekstrakt od vanilije i maslac. Maknite s plamena i ostavite da se maslac otopi, a biljni napitak postigne sobnu temperaturu.
- Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i cimet. U sredini napravite rupu i dodajte mješavinu s maslacem pa sjedinite smjesu.
- Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite oko sedam minuta dok tijesto ne postane elastično i sjajno.
- Nauljite zdjelu i u nju stavite tijesto koje ste oblikovali u kuglu.
- Pokrijte tijesto i ostavite na toplom oko dva sata.
- Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutnik.
- Posipajte tijesto čokoladnim kapljicama, ponovno oblikujte kuglu i ostavite još jedan sat.
- Protvan za pečenje obložite papirom.
- Prebacite tijesto na ravnu površinu i oblikujte oko 12 malih peciva.
- Složite ih na lim za pečenje u razmaku od dva centimetra.
- Pokrijte peciva krpom i ostavite da odstoje još 45 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Na vrhu peciva napravite križiće.
- U maloj zdjeli pomiješajte oko pet čajnih žličica vode i brašno. Smjesa treba biti polugusta, a potom smjesu dodajte u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i napravite križiće od smjese na vrhu peciva.
- Pecite peciva na srednjoj rešetki oko 15 – 20 minuta.
- Kad su peciva pečena, zagrijte malo javorovog sirupa i premažite preko peciva za sjaj.
- Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana.

Uskršnji kolači bez pečenja
Uskrsni kolači neizostavan su dio ovog blagdana, ali ne morate svaki kolač pripremiti u pećnici. Ovaj recept s nutritivno bogatim sastojcima bit će dovoljan za zasladiti se nakon uskršnjeg ručka.
Sastojci za podlogu:
- 150 g graham krekera (mljevenih)
- 3/4 šalice kokosovih mrvica
- pola šalice nasjeckanih pekan oraha
- 1/3 šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/8 čajne žličice klinčića
- pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice mrkve (sitno sjeckane).
Sastojci za nadjev:
- pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
- 1/4 šalice kremastog sira sobne temperature
- 2 čajne žličice pudinga u prahu
- 2 šalice šećera u prahu (prosijanog)
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 1 čajna žličica punomasnog mlijeka.
Sastojci za preljev od bijele čokolade:
- 220 g bijele čokolade (sitno sjeckane)
- 1 čajna žličica ulja.
Priprema
- Obložite kalup papirom za pečenje.
- Otopite maslac na srednje jakoj vatri i ostavite sa strane.
- Tostirajte pekan orahe na tavi oko tri minute.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene graham krekere, pekan orahe, kokosove mrvice, bademovo brašno, smeđi šećer, sol i začine te sve sjedinite.
- Prethodnoj mješavini dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije i ribanu ili nasjeckanu mrkvu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup koji ste obložili papirom, dobro je pritisnite i ostavite u hladnjaku da se hladi.
- Za to vrijeme mikserom izmiješajte krem sir i maslac dok se potpuno ne sjedine.
- Dodajte šećer u prahu, puding, ekstrakt vanilije i miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte punomasno mlijeko i sjedinite.
- Nadjev ravnomjerno rasporedite preko ohlađene podloge.
- Otopite bijelu čokoladu i prelijte preko kolača.
- Pustite da se kolač ohladi, a onda ga režite na kocke.

Uskrsni cheesecake
Što kažete na jedan cheesecake iz čaše s preljevom od višanja? Umjesto čaša odaberite male staklenke koje možete dekorirati salvetama s uskrsnim motivima. Recepti za uskrsni stol s prigodnim dekoracijama dići će blagdanski stol na viši nivo.
Sastojci za podlogu:
- pola šalice mljevenih graham krekera
- 2 – 3 čajne žličice otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
- 115 g omekšalog krem sira
- 2/3 šalice grčkog jogurta
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica limunovog soka.
Sastojci za preljev:
- 1 šalica prepolovljenih višanja
- 1 šalica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica vode
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba.
Priprema
- Napravite preljev tako da sve sastojke dodate u lonac i miješajući kuhate oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Višnje možete zgnječiti po želji.
- Pripremite nadjev tako da pomiješate sir, jogurt, sirup i limunov sok. Miksajte oko 2 – 3 minute na visokoj brzini. Kad ste dobili glatku smjesu, stavite je u hladnjak na hlađenje.
- Napravite podlogu tako da sjedinite graham krekere i maslac.
- Pripremite staklenke ili čaše od otprilike 125 ml i u njih stavite podlogu od krekera.
- Dodajte nadjev od krem sira, a potom i preljev od višanja.
- Ostavite barem jedan sat u hladnjaku prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Dekoracije za Uskrs – ideje kako ukrasiti dom, stol i hranu
- Uskrsni kolači i torte – recepti za svakoga
- Uskrsne pince – najbolje pince za blagdanski stol.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Odnos majke i kćeri: Najkompleksniji odnos uz brojna neslaganja kojima je važno znati upravljati! Psihologinja otkriva najčešće prepreke
- Marija Granić
- 11 min čitanja