Bademovo brašno: Recepti za palačinke, kolač, peciva i drugo
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Jedna od popularnih alternativa klasičnom brašnu s aspekta fit zajednice, ali i onih koji jednostavno biraju nutritivno bogate namirnice je bademovo brašno. Ne sadrži gluten, bogato je zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Na 100 g bademovo brašno sadrži:
- 600 kalorija
- 22 g proteina
- 12 g vlakana
- šest grama masti
- četiri grama ugljikohidrata.
Ovdje je važno naglasiti da bademovo brašno i mljeveni bademi nisu identični. Bademovo brašno je finije teksture, svjetlije boje i radi se od blanširanih badema. Pogodnije je za pečenje. Mljeveni bademi su grublje teksture i tamnije boje jer sadrže kožicu.
Bademovo brašno nerijetko biraju osobe koje slijede bezglutensku i LCHF prehranu. Iako sadrži više vlakana i proteina, ali i drugih mikronutrijenata, zbog većeg udjela masti bademovo brašno sadrži znatno više kalorija u odnosu na obično pšenično brašno.
Dakle, ako je neka namirnica nutritivno bogata, ne znači da ima i manje kalorija. Štoviše, pojedine namirnice premašuju kalorijsku vrijednost klasičnih inačica. Stoga, bademovo brašno treba dodati u maloj količini ako ste u procesu mršavljenja.
Ako vas zanima kako se koristi bademovo brašno, recepti u nastavku će vam pomoći u tome.

Bademovo brašno – cijena
Cijena bademovog brašna viša je od cijene običnog brašna od pšenice, ali i od nutritivno bogatijih verzija brašna od drugih žitarica, poput pira. Bademovo brašno najčešće je dostupno u specijaliziranim trgovinama, a cijena za pola kilograma kreće se nešto više od 10 eura.
Tako se bademovo brašno u kategoriji brašna ubraja u viši rang cijena, no svejedno je popularno za brojne fit recepte. Dobra je vijest da ne morate koristiti 100 % bademovo brašno u receptima.
Naime, dodatak male količine bademovog brašna običnom brašnu učinit će vaš recept bogatijim za određene nutrijente. Za 250 g bademovog brašna trebat ćete izdvojiti između 4,99 – 7,99 eura.
Ako vam je zaista važno da je bademovo brašno bez glutena, s istaknutom oznakom njegova cijena za 500 g može biti i veća od 14 eura. Iako bademovo brašno prirodno ne sadrži gluten, može sadržavati tragove glutena ako je u kontaktu s glutenskim namirnicama.
Bademovo brašno – recepti
Bademovo brašno je pogodno za proteinske palačinke, kolače i fit slastice i peciva. Nerijetko se koristi za izradu tzv. keto kolača s minimalnim udjelom ugljikohidrata. No, ponovno imajte na umu da to znači više, a ne manje kalorija. Ako želite iskoristiti bademovo brašno, recepti u nastavku su za vas.

Palačinke od bademovog brašna
Ako želite palačinke samo od bademovog brašna, prema predloženoj količini možete napraviti oko osam palačinki.
Sastojci:
- 100 g bademovog brašna
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 1 jušna žlica otopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 jušna žlica eritritola
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Najprije pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i eritritol.
- Postupno dodajte suhe sastojke u mokre te po potrebi dodajte još mlijeka.
- Pecite na kapi kokosovog ulja na zagrijanoj tavi s obje strane.
Punite namazom, voćem ili drugim sastojcima po želji.

Kolač od bademovog brašna i limuna
Ako želite spremiti brzinski i jednostavni kolač od bademovog brašna s limunom, slijedite ovaj recept. Poslužite ga uz omiljenu šalicu čaja.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 3 jaja
- 100 g meda
- 80 ml otopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- sok jednog limuna
- korica jednog limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Umutite jaja s medom do pjenaste teksture.
- Dodajte ulje, vaniliju, sok i koricu limuna te pomiješajte.
- Postepeno dodajte bademovo brašno, sol, prašak te sjedinite u glatku smjesu.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite do pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Kada je pečen, po želji ga posipajte eritritolom u prahu ili mljevenim bademima.

Kolač od bademovog brašna i tamne čokolade
Ljubitelji čoko verzija kolača rado će spremiti recept od ove kombinacije sastojaka. Birajte tamnu čokoladu sa 70 % i više kakaa.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 3 jaja
- 100 g tamne čokolade
- 80 ml otopljenog kokosovog ulja
- 80 g kokosovog šećera
- 100 ml bademovog napitka
- 30 g kakaa u prahu (bez šećera)
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem.
- Jaja umutite s kokosovim šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodajte otopljenu čokoladu, bademov napitak i vaniliju.
- Postupno dodajte suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo i kakao.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite do pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Kad se kolač ohladi, prelijte ga dodatno tamnom čokoladom ili ga posipajte kakaom u prahu.
Keto recepti s bademovim brašnom
Ako ste pobornik niskougljikohidratnih dijeta ili jednostavno želite napraviti keto recepte, evo prijedlog za keto peciva i keto slane kiflice.
Peciva koristite za fit sendviče, a slane kiflice će biti idealne za užinu uz kavu.

Keto peciva od bademovog brašna
Za oko šest komada keto peciva bit će vam potrebno 200 g bademovog brašna. Na sobnoj temperaturi čuvajte ih u posudi do dva dana, u hladnjaku do sedam dana, a zamrznuta će trajati i tri mjeseca.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 1 jušna žlica psyllium ljuskica
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- 3 jaja
- 60 g krem sira (sobne temperature)
- 2 jušne žlice otopljenog maslaca
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 100 ml tople vode.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i psyllium ljuskice.
- U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, a potom dodajte krem sir, otopljeni maslac i jabučni ocat.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a zatim postepeno dodajte vodu miješajući do ljepljive smjese.
- Vlažnim rukama oblikujte peciva, stavite ih na pleh, a po želji ih posipajte sezamovim sjemenkama.
- Pecite ih do pola sata, dok ne pozlate i ne postanu čvrsta.
- Prije rezanja pustite da se malo ohlade.

Keto slane kiflice od bademovog brašna
Još jedan slani recept s osnovnim sastojcima napravite od bademovog brašna, krem sira i mozzarelle. Psyllium ljuskice će dati bolju teksturu, a jabučni ocat pomaže kod rasta tijesta.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 1 jušna žlica psyllium ljuskica
- 2 čajne žličica praška za pecivo
- 2 jaja
- 120 g ribane mozzarelle
- 30 g krem sira
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 1 jušna žlica maslaca (za premazivanje)
- sjemenke sezama i kima (za posipanje).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i psyllium ljuskice.
- U mikrovalnoj pećnici ili na pari otopite naribanu mozzarellu i krem sir.
- Dodajte jaja, jabučni ocat i sjedinite sve sastojke.
- Zamijesite tijesto, a potom ga razvaljajte debljine pola centimetra i izrežite ga na osam trokuta.
- Zarolajte kiflice od šireg dijela prema vrhu te dobivene kiflice stavite na pleh za pečenje.
- Premažite ih otopljenim maslacem te posipajte kimom i sezamom.
- Pecite ih oko 25 minuta, dok ne pozlate.
Pročitajte i ove članke:
- Bez pečenja: Recept za kolačiće od kokosa i badema koji se brzo pripremaju i još brže pojedu
- Pizza bez bijelog brašna: Recept za jednostavno tijesto od sira koje se ne diže
- LCHF kruh – zdravi recepti za kruh sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako izbijeliti jaja za Uskrs? Evo dvije jednostavne metode
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja