Bademovo brašno: Recepti za palačinke, kolač, peciva i drugo

Bademovo brašno - recepti

Jedna od popularnih alternativa klasičnom brašnu s aspekta fit zajednice, ali i onih koji jednostavno biraju nutritivno bogate namirnice je bademovo brašno. Ne sadrži gluten, bogato je zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Na 100 g bademovo brašno sadrži:

  • 600 kalorija
  • 22 g proteina
  • 12 g vlakana
  • šest grama masti
  • četiri grama ugljikohidrata. 

Ovdje je važno naglasiti da bademovo brašno i mljeveni bademi nisu identični. Bademovo brašno je finije teksture, svjetlije boje i radi se od blanširanih badema. Pogodnije je za pečenje. Mljeveni bademi su grublje teksture i tamnije boje jer sadrže kožicu.

Bademovo brašno nerijetko biraju osobe koje slijede bezglutensku i LCHF prehranu. Iako sadrži više vlakana i proteina, ali i drugih mikronutrijenata, zbog većeg udjela masti bademovo brašno sadrži znatno više kalorija u odnosu na obično pšenično brašno. 

Dakle, ako je neka namirnica nutritivno bogata, ne znači da ima i manje kalorija. Štoviše, pojedine namirnice premašuju kalorijsku vrijednost klasičnih inačica. Stoga, bademovo brašno treba dodati u maloj količini ako ste u procesu mršavljenja

Ako vas zanima kako se koristi bademovo brašno, recepti u nastavku će vam pomoći u tome.

Bademovo brašno - cijena
FOTO: Shutterstock

Bademovo brašno – cijena

Cijena bademovog brašna viša je od cijene običnog brašna od pšenice, ali i od nutritivno bogatijih verzija brašna od drugih žitarica, poput pira. Bademovo brašno najčešće je dostupno u specijaliziranim trgovinama, a cijena za pola kilograma kreće se nešto više od 10 eura

Tako se bademovo brašno u kategoriji brašna ubraja u viši rang cijena, no svejedno je popularno za brojne fit recepte. Dobra je vijest da ne morate koristiti 100 % bademovo brašno u receptima. 

Naime, dodatak male količine bademovog brašna običnom brašnu učinit će vaš recept bogatijim za određene nutrijente. Za 250 g bademovog brašna trebat ćete izdvojiti između 4,99 – 7,99 eura

Ako vam je zaista važno da je bademovo brašno bez glutena, s istaknutom oznakom njegova cijena za 500 g može biti i veća od 14 eura. Iako bademovo brašno prirodno ne sadrži gluten, može sadržavati tragove glutena ako je u kontaktu s glutenskim namirnicama. 

Bademovo brašno – recepti 

Bademovo brašno je pogodno za proteinske palačinke, kolače i fit slastice i peciva. Nerijetko se koristi za izradu tzv. keto kolača s minimalnim udjelom ugljikohidrata. No, ponovno imajte na umu da to znači više, a ne manje kalorija. Ako želite iskoristiti bademovo brašno, recepti u nastavku su za vas.

Palačinke od bademovog brašna
FOTO: Shutterstock

Palačinke od bademovog brašna 

Ako želite palačinke samo od bademovog brašna, prema predloženoj količini možete napraviti oko osam palačinki

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo. 
  2. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i eritritol
  3. Postupno dodajte suhe sastojke u mokre te po potrebi dodajte još mlijeka.
  4. Pecite na kapi kokosovog ulja na zagrijanoj tavi s obje strane. 

Punite namazom, voćem ili drugim sastojcima po želji. 

Kolač od bademovog brašna i limuna
FOTO: Shutterstock

Kolač od bademovog brašna i limuna 

Ako želite spremiti brzinski i jednostavni kolač od bademovog brašna s limunom, slijedite ovaj recept. Poslužite ga uz omiljenu šalicu čaja

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. Umutite jaja s medom do pjenaste teksture. 
  4. Dodajte ulje, vaniliju, sok i koricu limuna te pomiješajte. 
  5. Postepeno dodajte bademovo brašno, sol, prašak te sjedinite u glatku smjesu
  6. Izlijte smjesu u kalup i pecite do pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  7. Kada je pečen, po želji ga posipajte eritritolom u prahu ili mljevenim bademima.
Kolač od bademovog brašna
FOTO: Shutterstock

Kolač od bademovog brašna i tamne čokolade

Ljubitelji čoko verzija kolača rado će spremiti recept od ove kombinacije sastojaka. Birajte tamnu čokoladu sa 70 % i više kakaa. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. Otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem. 
  4. Jaja umutite s kokosovim šećerom dok ne postanu pjenasta. 
  5. Dodajte otopljenu čokoladu, bademov napitak i vaniliju. 
  6. Postupno dodajte suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo i kakao. 
  7. Izlijte smjesu u kalup i pecite do pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  8. Kad se kolač ohladi, prelijte ga dodatno tamnom čokoladom ili ga posipajte kakaom u prahu.

Keto recepti s bademovim brašnom 

Ako ste pobornik niskougljikohidratnih dijeta ili jednostavno želite napraviti keto recepte, evo prijedlog za keto peciva i keto slane kiflice.

Peciva koristite za fit sendviče, a slane kiflice će biti idealne za užinu uz kavu

Keto recepti s bademovim brašnom
FOTO: Shutterstock

Keto peciva od bademovog brašna 

Za oko šest komada keto peciva bit će vam potrebno 200 g bademovog brašna. Na sobnoj temperaturi čuvajte ih u posudi do dva dana, u hladnjaku do sedam dana, a zamrznuta će trajati i tri mjeseca. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i psyllium ljuskice.
  4. U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, a potom dodajte krem sir, otopljeni maslac i jabučni ocat
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a zatim postepeno dodajte vodu miješajući do ljepljive smjese. 
  6. Vlažnim rukama oblikujte peciva, stavite ih na pleh, a po želji ih posipajte sezamovim sjemenkama. 
  7. Pecite ih do pola sata, dok ne pozlate i ne postanu čvrsta. 
  8. Prije rezanja pustite da se malo ohlade. 
Keto slane kiflice od bademovog brašna
FOTO: Shutterstock

Keto slane kiflice od bademovog brašna 

Još jedan slani recept s osnovnim sastojcima napravite od bademovog brašna, krem sira i mozzarelle. Psyllium ljuskice će dati bolju teksturu, a jabučni ocat pomaže kod rasta tijesta. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i psyllium ljuskice.
  4. U mikrovalnoj pećnici ili na pari otopite naribanu mozzarellu i krem sir
  5. Dodajte jaja, jabučni ocat i sjedinite sve sastojke.
  6. Zamijesite tijesto, a potom ga razvaljajte debljine pola centimetra i izrežite ga na osam trokuta. 
  7. Zarolajte kiflice od šireg dijela prema vrhu te dobivene kiflice stavite na pleh za pečenje. 
  8. Premažite ih otopljenim maslacem te posipajte kimom i sezamom.
  9. Pecite ih oko 25 minuta, dok ne pozlate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu