LCHF kruh – zdravi recepti za kruh sa smanjenim udjelom ugljikohidrata
- 3 komentara
- 5 min čitanja
LCHF ili “low carb high fat” dijeta podrazumijeva veći udio masti u prehrani, a mali udio ugljikohidrata. To nije razlog da u potpunosti izbjegavate kruh, već ga možete pripremiti na drukčiji način. LCHF kruh se ne radi od tradicionalnih sastojaka kao što su pšenično brašno ili žitarice s visokim udjelom ugljikohidrata.
Pročitajte članak do kraja i saznajte kakve ukusne i zdrave recepte za LCHF kruh donosimo!
LCHF dijeta
LCHF dijeta je način prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, a većim udjelom masti. Pogodna je za:
- dijabetičare koji pate od dijabetesa tipa 2,
- ljude koje žele promijeniti način prehrane,
- ljude koji žele izgubiti na tjelesnoj masi.
Osnovna načela LCHF dijete su:
- konzumiranje više masti koje dugoročno daju više energije,
- prirodno prestajanje prehranjivanja kad se osjećate sitima,
- brže i učinkovitije sagorijevanje nakupljenih masti u tijelu,
- razbijanje ovisnosti o šećeru i ugljikohidratima.
Više o LCHF dijeti pročitajte ovdje.
Kruh bez ugljikohidrata – recept
LCHF dijeta predlaže smanjeni udio ugljikohidrata u prehrani, što znači da tradicionalna hrana poput tjestenine i kruha u većini slučajeva ne dolazi u obzir. Konzumiranje kruha otpušta veće količine glukoze u krv što rezultira izlučivanjem inzulina. Stoga je LCHF dijeta dobra za dijabetičare i ljude koji žele izgubiti na masi.
Ljudi koji započnu LCHF dijetu prvo kažu da im se najteže bilo odreći kruha. Ipak, biti na takvoj dijeti ne znači da se kruha u potpunosti morate odreći, već ga možete pripraviti od drukčijih sastojaka. Donosimo recepte za:
- LCHF kruh bez brašna i jaja,
- LCHF kruh i peciva,
- LCHF kruh od kokosovog, bademovog i lanenog brašna,
- LCHF kruh sa sirom.
- LCHF kruh s orasima.
Kruh bez brašna i jaja
U slučaju da ne smijete jesti gluten, možete isprobati LCHF kruh bez brašna. Ovaj recept ne sadrži ni jaja pa ga možete jesti ako patite od povišene koncentracije lošeg kolesterola u krvi.
Jedan od sastojaka u ovom receptu je psyllium prah, a to je zapravo smjesa samljevenih sjemenki indijskog trputca. Ona služi kao izvor vlakana i pravljenje kruha i peciva jer na sebe veže vodu i povećava volumen do 15 puta. Može se kupiti u bio&bio trgovinama po cijeni od 45 kuna za 200 grama.
Sastojci za LCHF kruh bez brašna i jaja su:
- 70 grama psyllium praha,
- 250 mL vode,
- 85 grama bademovog brašna,
- 45 grama kokosovog brašna,
- pola žličice sode bikarbone,
- 1 žličica praška za pecivo,
- pola žličice soli,
- 110 grama maslaca,
- 3 jušne žlice ulja.
Postupak pripreme je sljedeći:
- Zagrijte vodu do vrenja i pomiješajte je sa psyllium prahom dok se ne stvori gel.
- U taj gel umiješajte sve suhe sastojke, izmiješajte te dodajte otopljeni maslac i ulje.
- Smjesu za kruh izlijte u kalup za kruh i pecite 40 – 50 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Kruh je gotov kad mu gornja površina posmeđi. Tada ga izvadite iz kalupa i ohladite.
Ovako pripremljen veganski kruh bez glutena sadrži samo 158 kalorija. Možete ga čuvati u hladnjaku do tjedan dana, ili zamrznuti ako ga planirate jesti duže vremena.
LCHF kruh od kokosovog brašna
Kokosovo i bademovo brašno su dobra zamjena za pšenično ili kukuruzno brašno koja sadrže visoku razinu ugljikohidrata. LCHF kruh od kokosovog i bademovog brašna pripremite od sljedećih sastojaka:
- 125 grama bademovog brašna,
- 100 grama kokosovog brašna,
- 40 grama sezamovih sjemenki,
- 60 grama lanenih sjemenki,
- 30 grama psyllium praška,
- 1 prašak za pecivo,
- pola žličice soli,
- 3 jaja,
- 100 grama svježeg kremastog sira,
- 60 mililitara otopljenog maslaca,
- 100 mililitara vrhnja za kuhanje.
LCHF kruh od bademovog brašna pripremite po ovoj recepturi:
- Sve suhe sastojke dobro izmiješajte u velikoj zdjeli, a sve jaja, sir, maslac i vrhnje izmiješajte u drugoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu.
- U zdjelu s kremastim sastojcima polako usipajte suhu smjesu sastojaka i miješajte. Kad dobijete glatku smjesu izlijte je u kalup ili protvan za kruh koji ste obložili papirom za pečenje i namastili.
- Kruh pecite oko 45 minuta u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Gotov je kada u njega ubodete čačkalicu, a ona ostane čista.
- Kruh ohladite izvan kalupa kako ne bi ostao vlažan i mecav.
Ovako pripremljen LCHF kruh možete čuvati u hladnjaku i jesti za doručak kao tost.
Kruh od lanenog brašna
Lanene sjemenke su odlične za probavu jer sadrže visoki udio vlakana, a vlakna su prebiotička hrana dobrim bakterijama u crijevima. Također, ovaj kruh ne sadrži gluten i sadrži mali udio ugljikohidrata. Pripremite ga od:
- 320 grama samljevenih lanenih sjemenki ili lanenog brašna,
- 5 jaja (5 bjelanjaka i 3 žumanjka),
- 5 žlica maslinovog ulja,
- 1 žličice soli,
- 1 žlice praška za pecivo,
- 125 ml vode,
- 2 žlice jabučnog octa.
Zdravi LCHF kruh napravite na sljedeći način:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte laneno brašno, maslinovo ulje, prašak za pecivo i sol.
- U smjesu suhih sastojaka dodajte žumanjke, jabučni ocat i vodu. U tu smjesu lagano ubacujte snijeg od bjelanjaka i polako miješajte pritom pazeći da ih ne razbijete.
- Smjesu za kruh ulijte u nauljeni kalup i pecite pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih.
Kruh uvijek možete začiniti sezamom ili u smjesu umiješati začine poput origana ili korijandera. LCHF možete upotpuniti maslinama ili cherry rajčicama.
LCHF kruh sa sirom
Mekani i mirisni LCHF kruh ćete dobiti ako ga pripravite s kremastim sirom. Tako ćete i upotpuniti potrebu za masnoćom, posebno ako iskoristite punomasni svježi sir. Trebat ćete:
- 200 grama lanenih sjemenki,
- 100 grama oraha,
- 50 grama sezamovih sjemenki,
- 1 jušnu žlicu psyllium praha,
- 2 žličice praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 6 jaja,
- 250 grama svježeg sira,
- 50 grama omekšanog maslaca,
- 1 decilitar vrhnja za kuhanje.
LCHF kruh s orasima pripremite na sljedeći način:
- Orahe i lanene sjemenke izmeljite u blenderu, a zatim ih pomiješajte sa psyllium prahom, praškom za pecivo, solju i sezamovim sjemenkama.
- U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, maslac, vrhnje za kuhanje i svježi sir. Dvije smjese polako sjedinite i dobro izmiješajte.
- Smjesu za kruh izlijte u kalup ili protvan te pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva Celzijevih, dok ne potamni, a sredina bude pečena.
Kruh izvadite iz kalupa te ga ohladite. Kruh možete čuvati u hladnjaku par dana, a za duže vremena ga možete zamrznuti.
LCHF kruh – gdje kupiti?
LCHF kruh i ostale proizvode bez visokog udjela ugljikohidrata ili glutena možete kupiti u trgovinama zdravom prehranom. Pripazite na sastav, sadrže li puno umjetnih sladila ili čak i šećer. Obratite pozornost na rok trajanja ako kruh sadrži sastojke poput jaja ili sira.
Nekad se više isplati priprema LCHF kruha kod kuće jer ćete za 250 grama takvog kruha izdvojiti i do 27 kuna.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja