Upoznajte ugljikohidrate

ugljikohidrati

Ugljikohidrati su izvor energije za sva bića. Za nas ljude su oni i uzrok civilizacijskih bolesti, šećerne bolesti i pretilosti. Ako ih dobro upoznamo i ispravno konzumiramo, ne trebamo ih se bojati. 

Ugljikohidrati su spojevi ugljika, kisika i vodika. Ovisno o složenosti molekula dijele se na:

 • jednostavne i
 • složene.

Nabrojat ćemo ih od jednostavnijih prema složenijima.

Monosaharidi – najjednostavniji ugljikohidrati

 • Glukoza – najzastupljeniji ugljikohidrat u našem tijelu. Svi složeniji ugljikohidrati se u organizmu razgrađuju na glukozu prije nego uđu u krvotok.
 • Fruktoza – ugljikohidrat koji se nalazi u voću, medu i ponekad u povrću. Ima najslađi okus od svih ugljikohidrata. Zbog svoje slatkoće, fruktoza je najčešće korišteni zaslađivač u industrijskoj preradi hrane.
 • Galaktoza – ugljikohidrat koji se nalazi u sastavu laktoze (mliječnog šećera).

Disaharidi

Disaharidi su ugljikohidrati koji su izgrađeni od dva monosaharida. Disaharidi i monosaharidi se još nazivaju i šećeri tako da kada govorimo o šećerima mislimo na monosaharide i disaharide. Kada govorimo o ugljikohidratima mislimo na širu skupinu u koju spadaju još i oligosaharidi te polisaharidi.

 • Saharoza (kuhinjski šećer) je najzastupljeniji šećer u ljudskoj prehrani (ne miješati s Glukozom koja je najzastupljenija u tijelu). Nalazimo ga u bijelim ili smeđim kristalima po policama svih trgovina. Saharoza se dobiva iz šećerne trstike. Sačinjena je od osnovnih elemenata glukoze i fruktoze.

Vlada mišljenje da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, no nije uvijek tako. Proizvođači šećera, prepoznavši potražnju za nerafiniranim šećerom koji je smeđe boje, ponekad dodaju umjetnu smeđu boju u bijeli šećer da bi postao smeđi. Takav šećer nije nerafiniran nego još više rafiniran od običnog bijelog šećera.

 • Laktoza (mliječni šećer) stvara se u mliječnoj žlijezdi kod sisavaca i igra važnu ulogu u prehrani dojenčadi. Laktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i galaktozu. Za razgradnju je potreban enzim Laktaza.

  Taj enzim je u organizmu najprisutniji kod dojenčadi. Starenjem se proizvodnja enzima smanjuje jer se u tijelo više ne unosi mlijeko. To ne vrijedi za ljude, ljudi proizvode taj enzim cijeli život i zato je mlijeko toliko popularno u našoj prehrani. No, to s doživotnim enzimima ne vrijedi za sve etničke grupe i sve ljude. Mnoge osobe ne mogu razgraditi laktozu i imaju želučanih problema ako konzumiraju mlijeko. Takve osobe trebaju izbjegavati mlijeko.

Oligosaharidi i polisaharidi

Oligosaharidi su ugljikohidrati s tri do deset molekula. Ugljikohidrati s više od 10 molekula su polisaharidi. U nastavku ćemo zbog jednostavnosti izostaviti oligosaharide te govoriti samo o polisaharidima.

Polisaharidi:

 • Škrob – najzastupljeniji polisaharid u prehrani. Škrob nalazimo u riži, pšenici, krumpiru, mahunarkama te leći. Ima ga i u nezrelim bananama i jabukama.
 • Celuloza – polisaharid koji se nalazi u staničnim stijenkama.
 • Pektin – polisaharid koji se nalazi u voću i stabljikama, a važan je za stvaranje gela (želatiniziranje).
 • Glikogen – jedini polisaharid životinjskog podrijetla, nalazi se u jetri i mišićima životinja

Sada kada smo naučili što su to ugljikohidrati, vrijeme je da ih naučimo koristiti u prehrani kako bi nam davali puno energije, a da nas pritom ne debljaju i ne čine bolesnima. Također, upoznat ćemo vas sa zdravim izvorima ugljikohidrata u prehrani te savjetovati kada i kako ih unositi.

Pročitajte i nastavak ovog teksta:Ugljikohidrati – kako ih pravilno konzumirati?

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sto su ugljikohidrati, šta su ugljikohidrati, ugljikohidrati su, što sve spada u ugljikohidrate, sta spada u ugljikohidrate, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu