Koriste ga dijabetičari i oni koji žele smršaviti, a nova ga studija povezuje sa srčanim i moždanim udarom

Zamjena za šećer pod nazivom eritritol povezana je s poremećajem zgrušavanja krvi, moždanim udarom, infarktom i smrću

Zamjena za šećer pod nazivom “eritritol” povezana je s poremećajem zgrušavanja krvi, moždanim udarom, infarktom i smrću, prema novoj studiji koju je prenio CNN.

“Stupanj rizika nije bio mali.”, rekao je vodeći autor studije dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na Cleveland Clinic Lerner Research Instituteu.

Osobe koje već imaju faktore rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše razine eritritola u krvi, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine.

Hazen je objasnio:

Ako je vaša razina eritritola u krvi u gornjih 25 % u usporedbi s najnižih 25 %, postoji oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa.
Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama otkrila su da bi eritritol mogao uzrokovati brže zgrušavanje krvi
FOTO: Shutterstock

Liječnici pozivaju na oprez

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama otkrila su da bi eritritol mogao uzrokovati brže zgrušavanje krvi. Ugrušci se mogu odvojiti i otputovati u srce, izazivajući srčani udar, ili u mozak, izazivajući moždani udar.

“To svakako zvuči alarmantno!”, rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije u denverskoj bolnici National Jewish Health, koji nije bio uključen u istraživanje, te dodao:

Čini se da postoji rizik od poremećaja zgrušavanja zbog korištenja eritritola. Očito je potrebno više istraživanja, ali uz obilje opreza možda bi imalo smisla zasad ograničiti eritritol u vašoj prehrani.

Kao odgovor na studiju Calorie Control Council, industrijska udruga, rekla je za CNN da su rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”, rekao je Robert Rankin, izvršni direktor vijeća, u e-poruci.

Europska udruga proizvođača poliola odbila je komentirati, rekavši da nije pregledala studiju.

Eritritol ne povećava šećer u krvi
FOTO: Shutterstock

Na vezu naišli slučajno

Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u mnogo voća i povrća. Ima oko 70 % slatkoće šećera i smatra se nekalorijskim dodatkom, prema stručnjacima.

Umjetno proizveden, ne povećava šećer u krvi i ima manji laksativni učinak od nekih drugih šećernih alkohola.

Hazen, koji također vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike Cleveland, je naglasio:

Eritritol izgleda poput šećera, ima okus po šećeru i s njim možete peći kolače. Postao je ljubimac prehrambene industrije, iznimno popularan dodatak keto i drugim proizvodima i hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koja se prodaje osobama s dijabetesom. Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je slučajno. To nismo očekivali. Nismo je ni tražili.

Pročitajte i članak “Sladila – podjela, svrha, utjecaj na zdravlje“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu