Brezin šećer ili ksilitol – prednosti i nedostaci

breza šećer ksilitol

Šećer od breze ili ksilitol je zaslađivač strukturno sličan bijelom šećeru, ali je to zapravo šećerni alkohol. Sadrži oko 40% manje kalorija od običnog šećera i može se dobiti procesiranjem breze pa je odatle i dobio naziv. 

U nastavku članka pročitajte više o ljekovitosti i dobrobitima ksilitola. 

Brezin šećer ili ksilitol – svojstva

Ksilitol ili brezin šećer spada u skupinu šećernih alkohola. Nalazi se u obliku bijelog kristaličnog praha te se samim time ne razlikuje mnogo od običnog šećera. Šećerni alkohol je molekula slična šećeru, ali se drukčije metabolizira i ima manju energetsku vrijednost. 

Bijeli šećer u manjim (umjerenim) količinama neće nam naškoditi, no u današnje se vrijeme šećer dodaje u gotovo sve proizvode koje možete kupiti u trgovinama. Od jutarnjih pahuljica, mliječnih proizvoda s okusima, pekarskih proizvoda, sokova, tjestenine i gotovo svih prerađenih proizvoda.

Zdravstveni stručnjaci su se usuglasili po pitanju štetnosti bijelog šećera, a posebice neprimjerenih količina istog koje danas unosimo u organizam. Šećer potiče mnoge promjene u našem tijelu od kojih su pretilost i dijabetes samo vrh sante leda.

šećer

Brezin šećer poznat je kao zdraviji oblik šećera primjeren za konzumaciju kod osoba koje imaju poteškoća s održavanjem zdrave razine šećera u krvi i tjelesne mase. Mogu ga koristiti i:

 • osobe oboljele od dijabetesa,
 • djeca,
 • trudnice. 

Ksilitol je također veoma stabilan i otporan na visoke temperature, stoga se za razliku od meda koji mnogima zadaje poteškoće, preferira kod pripreme slastica i kolača umjesto šećera.

U većini proizvoda (pakiranog brezinog šećera) također je moguće pronaći nešto soli, uobičajeno 0.01 g.

Brezin šećer – dijabetes 

Za dijabetičare i osobe koje zbog zdravstvenog stanja ne mogu unositi šećer u organizam, postoje mnoge zamjene i umjetni zaslađivači. Ipak, smatra se da su prirodne zamjene za šećer najpoželjnije, a među njima prva mjesta zauzimaju brezin šećer i stevija.

Dijabetes zahtjeva snižavanje razine šećera u krvi, posebice kod osoba kojima je razina glukoze u krvi iznad dopuštene granice. Brezin šećer je upravo iz tog razloga odlična opcija jer ima niski glikemijski indeks i 40% manje kalorija od običnog šećera.

Nizak glikemijski indeks znači da ksilitol oslobađa manje glukoze u krv a također ne utječe ni na povećanje koncentracije inzulina u krvi. Time ne dovodi do razvitka rezistencije na inzulin i posljedično dijabetesa tipa 2. 

Studije provedene na laboratorijskim štakorima, poput one objavljene 2011. godine u časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, dokazuju da zamjena običnog šećera s ksilitolom u prehrani:

 • dovodi do smanjena količine visceralnog masnog tkiva,
 • poboljšava simptome dijabetesa,
 • prevenira nakupljane suvišnih kilograma.
breza šećer

Foto: Photospin

Brezin šećer – LCHF dijeta

LCHF dijeta je dijeta bez ugljikohidrata i s visokim unosom masti. U pravilu bi se za LCHF dijetu trebalo izbjegavati svaki izvor ugljikohidrata, uključujući voće, med i bilo koje prirodne zaslađivače, a potom tjestenine, kruh, peciva i slično.

Zbog toga brezin šećer ne bi bio primjeren za LCHF prehranu. Međutim, veoma restriktivne dijete nisu dobre za zdravlje te bi se prije takvog planiranja prehrane trebalo savjetovati s liječnikom i nutricionistom. 

brezin šećer ksilitol

Foto: Photospin

Brezin šećer – nuspojave

Unatoč prethodno navedenim dobrobitima, postoje i nuspojave brezinog šećera, poput korištenja ostalih alkoholnih šećera. Prije svega, pitanje probavljanja ksilitola nije u potpunosti istraženo.

Mnoge osobe mogu iskusiti probavne smetnje poput:

 • nadutosti,
 • proljeva,
 • zatvora.

Dugotrajan utjecaj ksilitola na zdravlje organizma također nije u potpunosti istražen, ali se čini da je ksilitol siguran za konzumaciju, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline. 

Tu je i problem što su umjetni zaslađivači u mnogim slučajevima slađi čak nekoliko desetaka puta više od samog šećera te osobe koje ih konzumiraju mogu postati sve više i više ovisne o slatkom okusu.

Odnosno, dolazi do desenzibilizacije (smanjenja osjetljivosti na slatkoću namirnica).

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Xylitol. (2019) WebMD.
 2. Gunnars, K. (2018) Xylitol: Everything You Need to Know. Healthline.
 3. Grupa autora. (2011) Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation. J. Clin. Biochem. Nutr. 49(1): 1–7.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: brezin šećer, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu