Pekan orasi: Slađi su od običnih oraha, a odlični za imunitet, srce i mozak! Evo gdje ih možete kupiti i kako ih jesti

Pekan orasi

Domaći orasi su nutritivno vrlo bogati i ne trebamo ih zaboraviti. S druge strane, s obzirom na bogatu ponudu različitih namirnica, i pekan orasi zaslužuju svojih nekoliko minuta pažnje. 

Povijesno gledajući, orasi su smatrani vrijednom namirnicom, a u određenim dijelovima svijeta čak i hranom bogova. Svojim izgledom podsjećaju na moždane polovice, a svojim nutritivnim sastavom pridonose upravo zdravlju živčanog sustava.

Pekan orasi – porijeklo 

Pekan orah potječe iz središnjeg i južnog dijela SAD-a, a sam naziv dolazi od indijanske riječi “pekan” što u prijevodu znači “orah”. Na tlo Europe dolaze u 16. stoljeću. Danas brojimo oko 20 vrsta.

Jedna vrsta iz Sjeverne Amerike je crni orah, dok perzijski orah porijeklo vuče iz Dalekog istoka i Azije. Potonji je češći na našem tržištu.

Plod pekan oraha raste na listopadnom stablu kojem treba oko 15 godina da dosegne svoj rast i počne davati plodove.
Pekan orah - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Pekan orah – zdravlje 

Osim što su simpatičnog izgleda, pekan orasi riznica su zdravlja. Na 100 g sadrže:

  • oko 720 kcal
  • oko 9 g proteina
  • oko 70 g masti.

Vrlo su kalorični, odnosno bogati energijom pa svakako treba pripaziti na količinu. Oko 15 – 20 g pekan oraha dnevno bit će sasvim dovoljno za zdravlje. Bogati su određenim vitaminima i mineralima, ali i vlaknima

Sadrže cink, vitamin B1, magnezij, vitamin E, vitamin A, mangan, fosfor i kalcij. Osim toga, visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina pridonose zdravlju krvožilnog sustava. Zahvaljujući antioksidansima i protuupalnim svojstvima smanjuju rizik od raka prostate i dojke

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama pridonose zdravoj funkciji moždanog sustava. Osim toga, udio omega-3 masnih kiselina zbog protuupalnog djelovanja povoljno djeluje na više različitih sustava u tijelu. 

Konzumacija pekan oraha pridonosi i smanjenju lošeg kolesterola. Zahvaljujući polifenolu elagitaninu još pridonosi manjem riziku od Alzheimerove bolesti

Pekan orah - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Pekan orah – gdje kupiti i cijena 

Pekan orah je dostupan u većim i/ili specijaliziranim trgovinama:

  • Tvornica zdrave hrane, 150 g, 3,89 eura
  • Harissa, 50 g, 3,01 eura
  • Farma, 50 g, 2,26 eura
  • GymBeam, 500 g, 15,50 eura
  • Bio planet, 100 g, 4,25  eura
  • Konzum, 100 g, 2,65 eura
  • bio&Bio, 200 g, 6,09 eura.

U usporedbi s običnim orahom, pekan orah drži višu cijenu, no sjetimo se da prve plodove daje tek nakon 15 godina. 

Pekan orah - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Pekan orah – uzgoj 

Da biste uzgajali pekan orahe, bit će vam potrebna velika zemljišna površina. Kao što je rečeno, na prve plodove morat ćete čekati barem jedno desetljeće. No, ako ste strpljivi i želite posaditi pekan orah, evo nekoliko smjernica. 

Idealan odabir tla je već obrađivano tlo ili pašnjak, i to na brežuljkastom području. Tlo prethodno treba rigolati i ukloniti ostalu vegetaciju. pH tla treba biti minimalno 5,5, a ako je manji, bit će potrebno dodati vapno. 

Sadnja se vrši u jesen u jame duboke do 90 cm i širine oko 55 cm. Kad je u pitanju pekan orah, sadnice su obično visine oko dva metra. Kod nas pekan orah možete nabaviti u vrtnim centrima, a cijena mu je oko 55 eura. 

Pekan orasi – recepti 

Iako pekan orah možemo jesti kao nutritivno bogatu grickalicu, odličan je za različite slastice i jela.

Pekan orasi - recepti
FOTO: Shutterstock

Energetske kuglice s pekan orasima

Za početak donosimo recept za vrlo jednostavne i nutritivno bogate energetske kuglice. Idealne su kada ste na planinarenju ili fizički aktivni

Sastojci:
  • 1 šalica datulja bez koštica
  • 1 šalica pekan oraha
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije.
Priprema
  1. Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte do glatke konzistencije. Po potrebi dodajte malo tople vode.
  2. Oblikujte kuglice, a po želji ih možete uvaljati u kokosove mrvice ili tamnu čokoladu. 
Granola od pekan oraha
FOTO: Shutterstock

Granola od pekan oraha

Za vrlo ukusan doručak napravite domaću granolu od pekan oraha. Kombinirajte je s jogurtom ili biljnim napitkom, dodajte opcionalno whey protein i svježe voće. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. U lončiću otopite kokosovo ulje, dodajte javorov sirup, cimet, sol i ekstrakt vanilije te miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine. 
  3. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i nasjeckane pekan orahe. 
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke, ravnomjerno ih rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta. Tanji sloj dat će hrskaviju granolu. 
  5. Kada je granola pečena, pustite je da se ohladi, a potom je razlomite na komade. 
Salata s pekan orasima za posao
FOTO: Shutterstock

Salata s pekan orasima za posao

Pekan orasi odlično će se uklopiti i u salate te tako uravnotežiti obrok mastima. Svaki obrok treba sadržavati adekvatnu količinu proteina, složenih ugljikohidrata i masti. Ova je salata brzo gotova i idealna kao obrok na poslu

Sastojci:
  • 30 g sjeckanih pekan oraha 
  • 1 mala konzerva tune iz salamure
  • 50 g kvinoje 
  • 1 jušna žlica zrna nara
  • 60 g feta sira 
  • 1 šaka kelja (kuhanog na pari i narezanog na trakice)
  • 2 jušne žlice graha
  • 2 jušne žlice kukuruza
  • crni papar
  • sol
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • pola čajne žličice mediteranske mješavine začina
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama, kelj narežite na trakice i skuhajte na pari. 
  2. U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, sjeckane orahe, grah, kukuruz, feta sir i nar. 
  3. Dodajte kuhanu kvinoju i kelj te pomiješajte. 
  4. Začinite soli, paprom, mediteranskim začinima i maslinovim uljem. 
Domaći maslac od pekan oraha
FOTO: Shutterstock

Domaći maslac od pekan oraha

Rado uživamo u maslacima od orašastih plodova, a i dalje su najpopularniji kikiriki maslac ili maslac od badema. Donosimo recept za domaći maslac od pekan oraha koji će svaku jutarnju zobenu kašu podići na višu razinu, a integralni tost učiniti neodoljivo ukusnim

Sastojci:
  • 2 šalice pekan oraha
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 1/8 čajne žličice cejlonskog cimeta
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  2. Pekan orahe rasporedite po limu za pečenje i pecite oko pet minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade minutu – dvije.
  3. Još tople pekan orahe dodajte u blender i blendajte nekoliko minuta. Kad postignu kremastiju strukturu, dodajte sve preostale sastojke pa blendajte još minutu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli. 
  4. Maslac od pekan oraha prebacite u staklenku i potrošite unutar dva mjeseca držeći ga u hladnjaku

Pročitajte i članak “Nut roast: Proteini, vlakna i zdrave masnoće u jednom! Pripremite štrucu od orašastih plodova koju možete jesti kroz tjedan ili zamrznuti“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu