Nut roast: Proteini, vlakna i zdrave masnoće u jednom! Imamo recept za štrucu od orašastih plodova stvorenu za blagdanski ručak

Nut roast

Nut roast ili štruca od orašastih plodova je idealno jelo za obiteljsku večeru. Priprema je malo duža, ali nagrada je zato obilna i ukusna. Ovo jelo idealno je za osobe koje ne jedu mesne proizvode, ali i za one koji ih jedu jer je ukusno i zdravo. Štruca od orašastih plodova obiluje proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama

Pripremu štruce od orašastih plodova možete prilagoditi vlastitim preferencijama i koristiti mješavinu orašastih plodova koja vama najviše odgovara. Primjerice, možete koristiti orahe, lješnjake, pekan orahe, bademe, indijske oraščiće ili brazilske orahe.

Od navedenih orašastih plodova najjeftiniji su orasi pa, ako želite smanjiti cijenu ovog jela, neka najveći udio mješavine orašastih plodova u vašoj štruci čine upravo orasi. Osobno volim dodati i bučine ili sjemenke suncokreta

Nut roast - recept
FOTO: Shutterstock

Nut roast – recept

Ovaj recept sa stranice BBC Good Food isprobala sam nekoliko puta i svaki me put okus oduševio. Iako je potrebno malo vremena i koordinacije za pripremu, isplati se!

Sastojci:

  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 15 g maslaca
  • 1 luk (usitnjen)
  • 2 štapića celera (usitnjena)
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • 200 g šampinjona (usitnjeni)
  • 1 crvena paprika (usitnjena)
  • sol i papar po ukusu 
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 100 g crvene leće
  • 2 jušne žlice konzervirane rajčice
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 100 g krušnih mrvica
  • 150 g mješavine orašastih plodova (grubo usitnjenih)
  • 3 jaja
  • 100 g naribanog sira (gouda, cheddar ili po želji)
  • svježi peršin.
štruca od orašastih plodova
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup za kruh od 1,5 l papirom za pečenje. 
  2. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u dubokoj tavi pa stavite pržiti usitnjeni luk i celer dok ne omekšaju (oko pet minuta).
  3. U tavu dodajte usitnjeni češnjak i gljive te pirjajte još 10-ak minuta. Gljive možete usitniti u procesoru hrane.
  4. U tavu dodajte usitnjenu papriku i naribanu mrkvu. Nakon tri minute dodajte sušeni origano i papriku, sol, papar i ostale začine po želji te pirjajte sve skupa još minutu.
  5. U tavu dodajte leću, konzerviranu rajčicu i povrtni temeljac te kuhajte na laganoj vatri dok se temeljac ne upije i smjesa postane suha, oko 25 minuta.
  6. Pustite da se smjesa malo ohladi, a potom u smjesu umiješajte krušne mrvice, grubo usitnjene orašaste plodove, umućena jaja, naribani sir i usitnjeni svježi peršin.
  7. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup. Jušnom žlicom pritisnite površinu smjese.
  8. Smjesu pokrijte aluminijskom folijom i pecite 30 minuta, a potom maknite foliju i pecite još oko 20 minuta. Smjesa bi trebala na dodir biti čvrsta.
  9. Pustite da se štruca ohladi u kalupu oko 10-ak minuta, a potom je možete izvaditi iz kalupa. Štrucu režite na ploške i servirajte toplu ili hladnu.
Ovu štrucu možete narezati na oko osam šnita, što znači da ćete dobiti dosta porcija. Ostatke možete jesti s drugačijim prilozima kroz tjedan ili zamrznuti.

Ovaj recept može se prilagoditi i za osobe koje se pridržavaju veganske prehrane. Za pripremu veganske štruce od orašastih plodova umjesto maslaca koristite više maslinovog ulja ili veganski maslac. Nemojte upotrijebiti sir ili koristite vegansku zamjenu za sir, a umjesto jaja koristite tri jušne žlice zamjene za jaja (primjerice od chia ili lanenih sjemenki). Vegansku štrucu potrebno je peći jedan sat.

Nut roast možete servirati na isti način kako biste servirali mesnu štrucu
FOTO: Shutterstock

Kako poslužiti nut roast?

Nut roast možete servirati na isti način kako biste servirali mesnu štrucu. Prilozi koji se slažu sa štrucom od orašastih plodova su pire krumpir, krumpir salata ili pečeni krumpir te razni povrtni prilozi, kao što su:

Osim toga, uz nut roast možete poslužiti i umak, a tipično se poslužuje gravy ili smeđi umak. Priprema se slično kao bešamel, ali se umjesto mlijeka koristi mesni temeljac. Za pripremu veganskog smeđeg umaka koristite povrtni temeljac, obogaćen crnim vinom, sušenim vrganjima i začinima kao što su luk ili paprika u prahu. Umjesto ovakvog umaka možete pripremiti i (pikantni) umak od rajčice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nut roast. BBC Good Food.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu