Izazovi s kojima se susreću vegetarijanci tijekom blagdana

blagdani prehrana

Nastupajući blagdani predstavljaju dane najveceg veselja i ugodnog druženja sa obitelji, no za vegetariajnce ili vegane obiteljska okupljanja sa tradicionalnim jelima koja se pripremaju za blagdane mogu biti veliki izazov. Nerijetko se dešava da unatoč stolu krcatom raznovrsnim jelima, u kojima svi članovi obitelji slasno uživaju, osoba koja je vegetarijanac/vegan nema što “odabrati” za svoj tanjur, osim kruha i rajčice (kao što se meni desilo za vrijeme jednog obiteljskog blagdana).

Ne moram vam ni opisivati da sam se u jednom trenutku na spomenutom događaju osjećala kao “teret” obitelji koja je organizirala slavlje, a posebnu “neugodnost” doživjela sam kada je domaćica (vidljivo uvrijeđena mojim “probiranjem” jela) izjavila “Idem ti donijeti još rajčice, ti samo to jedeš!” i danijela veliku zdjelu rajčice ispred mene.

vegetarijanska-vecera-bozic

Vjerujem da će se mnogi vegetarijanci i vegani pronaći u mojoj “priči” i prisjetiti se nekih anegdota iz svog života, kada je kod njih obiteljsko okupljanje izazvalo “grč u želucu”. No, ako smo promijenili režim prehrane, to ne bi trebalo napraviti “zid” između nas i ljudi koje volimo, stoga je potrebno da se i mi sa svoje strane pobrinemo da s jedne strane ne predstavljamo “teret” obitelji kojoj dolazimo, a s druge strane da komuniciramo svoje želje i potrebe.

Nazvati obitelj kojoj dolazimo i otvoreno razgovarati o našim specifičnim prehramebnim navikama može se smatrati “bahatošću” ili ćete se možda osjećati kao da “kreirate jelovnik” za sebe kod domaćina, no (vjerujte mi) to je mnogo manje neugodno i za vas i za njih od zdjele rajčice na vašem tanjuru i konstantnih nagovaranja članova obitelji da probate “samo malo” nečega ili da iz sarme izvadite komadiće mesa, pa jedete samo kupus i rižu. 🙂

Da biste situaciju učinili manje neugodnom, možete nazvati domaćicu koja kuha i zamoliti je da napravi nešto što ona jako dobro pravi, a vi volite i možete jesti (ja jako volim kuhani ječam koji pravi moja ujna i potrudila sam se da joj to kažem bezbroj puta, tako da ga sada ona uvijek sa zadovoljstvom pravi kada ja dolazim). Domaćica će biti presretna, jer ce znati što napraviti, još će biti i sigurna da vi to volite i da ćete sa zadvoljstvom jesti.

Druga stvar koju možete napraviti je da ponesete nešto “jestivo” vegetarijansko na obiteljsko okupljanje kao poklon. Može to biti kolač, neki desert ili pak slano jelo.

vegetarijanski-bozic

Upotrijebite svoju maštu i osmislite što bi bilo prigodno za ponijeti. Ja sam za prošli Badnjak napravila veliku količinu pave (tradicionalni vege-namaz od graha koji se pravio za Badnjak u mjestu odakle potječe moja baka). Svi su se oduševili namazom, vratili se u dane djetinjstva kada je moja baka bila živa, ja sam imala što jesti, te su svi prisutni neizmjerno uživali u jelu.

Možete kupiti lijepu zdjelu, pa pohraniti pavu u nju i zapakirati je u celofan (kao poklon za Badnjak) ili pavu pohraniti u manje staklene tegle, čije poklopce možete prekriti zanimljvim papirom sa Božićnim motivima ili pak zavezati na njih i manju čestitkicu.

Na isti način možete donijeti vegetarijansku sarmu, kuglof bez jaja ili neki drugi vege-specijalitet koji će svi članovi obitelji moći probati, a vi jesti kao glavno jelo. Na ovaj način ne morate se osjećati neugodno što ste donijeli “svoje” jelo (budući da ćete ga uručiti kao poklon), a s druge strane vaši članovi obitelji mogu uživati u nečemu što ste vi skuhali.

Možete ponuditi pomoć u pripremanju blagadnskih jela domaćici koja kuha, te joj tako  “nenametljivo” pomoći da skuha i nešto vegetarijansko, što bi odgovaralo prigodi (vodite računa da to ne izgleda kao da ste došli kuhati za sebe).

Najvažnije od svega je da otvoreno komunciirate svoje želje i potrebe, tako da članovi vaše obitelji znaju što vi (ne) jedete, kako bi se mogli adekvatno pripremiti. Ja se uvijek ugodno iznenadim kada moja ujna, tetka ili mama naprave nešto vegetarijansko za mene (recept pronađu putem interneta!) što im je puno lakše sada kada su s vremenom naučile što volim jesti i kako treba biti pripremljeno.

Možete razmisliti da ove godine vi organizirate blagdansko okupljanje sa vegetarijanskim specijalitetima za ljude koje volite. Čak i ako za vrijeme ovogodišnjih blagdanskih okupljanja ostanete i “gladni” to nije razlog da ne uživate u zajedničkom druženju i razmjeni ljubavi i pažnje.

Danas se sa ljubavlju sjećam i zdjele s rajčicom, sa početka priče: na kraju krajeva, sve što je domaćica željela bilo je da ja “nešto” 🙂 pojedem i ne ostanem gladna, a i to je jedan od načina iskazivanja poštovanja, brige i pažnje.

I za kraj, nekoliko vegetarijanskih recepata za nadolazeće blagdane:

Sretne blagdane ispunjene duhovnošću i ljubavlju od srca želim svim čitateljima “Kreni Zdravo”.

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu