Blagdani i vegetarijanci: Može biti izazovno! Evo savjeta kako izbjeći “neugodnosti”, a da svi budu siti

Blagdani i vegetarijanci

Blagdani i vegetarijanci obično nisu najsretnija kombinacija. Nadolazeći blagdani predstavljaju dane najvećeg veselja i ugodnog druženja s obitelji, no za vegetarijance ili vegane obiteljska okupljanja s tradicionalnim jelima koja se pripremaju za blagdane mogu biti veliki izazov.

Nerijetko se događa da unatoč stolu krcatom raznovrsnim jelima, u kojima svi članovi obitelji slasno uživaju, osoba koja je vegetarijanac/vegan nema što “odabrati” za svoj tanjur, osim kruha i rajčice (kao što se meni dogodilo za vrijeme jednog obiteljskog blagdana).

Ne moram vam ni opisivati da sam se u jednom trenutku na spomenutom događaju osjećala kao “teret” obitelji koja je organizirala slavlje, a posebnu “neugodnost” doživjela sam kada je domaćica (vidljivo uvrijeđena mojim “probiranjem” jela) izjavila “Idem ti donijeti još rajčice, ti samo to jedeš!” i donijela veliku zdjelu rajčice ispred mene.

za vegetarijance ili vegane obiteljska okupljanja s tradicionalnim jelima koja se pripremaju za blagdane mogu biti veliki izazov
FOTO: Shutterstock

Što jedu vegetarijanci? – važna je komunikacija

Vjerujem da će se mnogi vegetarijanci i vegani pronaći u mojoj “priči” i prisjetiti se nekih anegdota iz svojeg života, kada je njima obiteljsko okupljanje izazvalo “grč u želucu”. No, ako smo promijenili režim prehrane, to ne bi trebalo napraviti “zid” između nas i ljudi koje volimo. Stoga je potrebno da se i mi, sa svoje strane, pobrinemo da ne predstavljamo “teret” obitelji kojoj dolazimo, ali i da komuniciramo svoje želje i potrebe.

Nazvati obitelj kojoj dolazimo i otvoreno razgovarati o našim specifičnim prehrambenim navikama može se smatrati “bahatošću”, a možda ćete se osjećati kao da “kreirate jelovnik” za sebe kod domaćina, no, vjerujte mi, to je mnogo manje neugodno i za vas i za njih od zdjele rajčice na vašem tanjuru i konstantnih nagovaranja članova obitelji da probate “samo malo” nečega ili da iz sarme izvadite komadiće mesa, pa jedete samo kupus i rižu. 🙂

Da biste situaciju učinili manje neugodnom, možete nazvati domaćicu/domaćina koja/koji kuha i zamoliti je/ga da napravi nešto što ona/on jako dobro pravi, a vi volite i možete jesti (ja jako volim kuhani ječam koji pravi moja ujna i potrudila sam se da joj to kažem bezbroj puta, tako da ga sada ona uvijek sa zadovoljstvom pravi kada dolazim). Domaćica/domaćin će biti presretna/an jer će znati što napraviti, još će biti i sigurna/an da vi to volite i da ćete sa zadovoljstvom jesti.

Vegani i vegetarijanci mogu pripremiti jelo kao poklon
FOTO: Getty Images

Blagdani i vegetarijanci – priprema jela kao poklon

Druga stvar koju možete napraviti je da ponesete nešto “jestivo” vegetarijansko na obiteljsko okupljanje kao poklon. Može to biti kolač, neki desert ili pak slano jelo.

Upotrijebite svoju maštu i osmislite što bi bilo prigodno za ponijeti. Ja sam za prošli Badnjak napravila veliku količinu pave (tradicionalni vege namaz od graha koji se pravi za Badnjak u mjestu odakle potječe moja baka). Svi su se oduševili namazom, vratili se u dane djetinjstva kada je moja baka bila živa, ja sam imala što jesti te su svi prisutni neizmjerno uživali u jelu.

Možete kupiti lijepu zdjelu pa pohraniti pavu u nju i zapakirati je u celofan (kao poklon za Badnjak), pohraniti je u manje staklene tegle čije poklopce možete prekriti zanimljivim papirom s božićnim motivima ili pak zavezati na njih i manju čestitku.

Na isti način možete donijeti vegetarijansku sarmu, kuglof bez jaja ili neki drugi vege specijalitet koji će svi članovi obitelji moći probati, a vi jesti kao glavno jelo. Na ovaj se način ne morate osjećati neugodno što ste donijeli “svoje” jelo (budući da ćete ga uručiti kao poklon), a s druge strane, vaši članovi obitelji mogu uživati u nečemu što ste vi skuhali.

Možete ponuditi pomoć u pripremanju blagdanskih jela domaćici/domaćinu koja/i kuha, te joj/mu tako “nenametljivo” pomoći da skuha i nešto vegetarijansko, što bi odgovaralo prigodi (vodite računa da to ne izgleda kao da ste došli kuhati za sebe).

Najvažnije je da otvoreno komunicirate svoje želje i potrebe, tako da članovi vaše obitelji znaju što vi (ne) jedete, kako bi se mogli adekvatno pripremiti.

Ja se uvijek ugodno iznenadim kada moja ujna, tetka ili mama naprave nešto vegetarijansko za mene (recept pronađu na internetu), što im je puno lakše sada kada su s vremenom naučile što volim jesti i kako treba biti pripremljeno.

Vegetarijanci mogu svoje najdraže pobliže upoznati sa svojom prehranom
FOTO: Getty Images

Vegetarijanci mogu svoje najdraže pobliže upoznati sa svojom prehranom

Možete razmisliti o tome da ove godine vi organizirate blagdansko okupljanje s vegetarijanskim specijalitetima za ljude koje volite. Čak i ako za vrijeme ovogodišnjih blagdanskih okupljanja ostanete “gladni”, to nije razlog da ne uživate u zajedničkom druženju i razmjeni ljubavi i pažnje.

Danas se s ljubavlju sjećam i zdjele s rajčicom s početka priče. Na kraju krajeva, sve što je domaćica željela bilo je da i ja “nešto” 🙂 pojedem i ne ostanem gladna, a i to je jedan od načina iskazivanja poštovanja, brige i pažnje.

Vegetarijanski recepti za inspiraciju

I za kraj donosimo nekoliko vegetarijanskih recepata za nadolazeće blagdane:

Sretne blagdane ispunjene duhovnošću i ljubavlju od srca želim svim čitateljima Kreni Zdravo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu