Nije sve u poklonima i hrani! Oživite blagdansku čaroliju! Evo ideja kako uljepšati Božić sebi i drugima

blagdanska čarolija

Doba godine koje svi željno iščekujemo napokon stiže. U školskim klupama odbrojavaju se zadnji sati prije zvona koje će označiti početak praznika. Studenti spremaju skripte u putnu torbu ponavljajući si dobru staru poslovicu: “Kad se malo najedem domaće hrane, sigurno ću bolje učiti!”.

Mame i bake već danima nadvijene nad recepture raspravljaju o tome što će ove godine pripremiti najmilijima. Očevi i djedovi u potrazi su za najboljom blagdanskom jelkom, najukusnijim vinom i mesnom poslasticom na ražnju.

Velik broj osoba ove će godine Božić i ostale blagdane provesti na radnom mjestu. Posebno je velik broj osoba koje si blagdansku čaroliju neće moći priuštiti i kojima će blagdani nažalost biti ružan podsjetnik na socijalne razlike.

Svaka obitelj dočekat će Božić na svoj način. Nije bitno vjerujete li u Kristovo rođenje ili Djeda Božićnjaka ili nešto treće. Svatko od nas ima drugačiji stav i drugačija uvjerenja.

Svaki čovjek mora odlučiti hoće li hodati u svjetlu kreativnog altruizma ili u tami destruktivnog egoizma. (Martin Luther King)

Učinite dobro djelo. Najljepši je osjećaj gledati iskru nadanja u očima neznanca.

Naglasak Božića trebao bi ostati na društvenim odnosima i zajedništvu
FOTO: Shutterstock

Nemojte zaboraviti na druge

Ulice su već davnih dana okićene. Miris kobasica i kuhanog vina nemoguće je izbjeći. Trgovački centri spremni su za drugi val kupovine. Svi bismo za Božić voljeli dobiti poklon koji već mjesecima gledamo u izlogu. Međutim, ono o čemu najmanje razmišljamo je činjenica da i darivanje može biti izvor stresa i ranjivosti. Darivanje također može istaknuti razliku u društvenom statusu.

Božićni ugođaj trebao bi počivati na načelu ravnopravnosti. Naglasak Božića trebao bi ostati na društvenim odnosima i zajedništvu, a ne na pojedincima koji će željeti privući pozornost skupocjenim darovima.

Koliko ste se zapravo puta pronašli u situaciji da lutate od trgovine do trgovine tražeći nešto što zapravo ne postoji? Koliko ste se puta zapitali poznajete li dovoljno ukus osobe kojoj kupujete poklon i konačno – koliko ste puta kupili nešto što je već unaprijed bilo osuđeno na propali kiseli smiješak osobe kojoj je poklon namijenjen? Bezbroj.

Ako nekome nešto želite pokloniti, pokušajte ranije doznati što se toj osobi doista sviđa. Unikatni pokloni koje će osoba moći koristiti idealan su poklon.

U ovom članku nećemo nabrajati 50 najboljih poklona koje nekome možete kupiti. Ovdje ćemo se osvrnuti na ljepotu darivanja.

Jedna stvar o kojoj biste svakako trebali razmisliti je darivanje onih koji si unatoč napornom trudu i radu te okrutnim životnim okolnostima ne mogu priuštiti ni pristojan obrok. Imate li u planu slaviti Božić s obitelji i prijateljima, pokušajte vidjeti kakav je njihov stav oko darivanja onih kojima je najpotrebnije.

 1. Svatko od nas u ormaru ima najmanje pet nenošenih stvari koje bi nekome dobro došle kako bi se ugrijao.
 2. Svakome od nas ostat će dovoljno hrane koja se može spremiti u plastične posudice i odnijeti prvim susjedima koji teško žive.
 3. Svatko od nas može pokucati na vrata starijoj osobi koju već dugo nitko nije posjetio i pokloniti joj malo kolača.
 4. Svatko od nas može otići u prvi dom za nezbrinutu djecu, raspitati se i pokrenuti malu akciju prikupljanja darova za one koji nikada nisu osjetili toplinu doma.
Baš svatko od nas može pomoći, bez da potroši novac.

Osvrnite se oko sebe. U vašoj kući najmanje je pet stvari koje vama nisu potrebne, a nekome mogu olakšati zimu i vratiti vjeru u ljude.

tradicionalni obiteljski Božić
FOTO: Shutterstock

Zašto je tradicija bitna?

Tradicijski običaji vezani uz Božić godinama se prenose s generacije na generaciju. U današnje vrijeme tradicija je znatno nagrižena suvremenim ubrzanim tempom života. Svi božićni običaji mijenjaju se s promjenama u društvu.

S pojavom industrijalizacije čovjek se sve više počeo udaljavati od prirode te se priklonio suvremenom zabavnom načinu proslave Božića. Tradicionalnom slavlju Božića najviše se vesele oni najstariji, čije sjećanje ide najdalje. 🙂

Ako dosad niste pitali svoje roditelje, bake i djedove kako su oni slavili Božić, onda je pravo vrijeme za to. Svako učenje se računa. Možda će vam za nekoliko godina dobro doći kada se budete pitali tko je ukrao onaj dobri stari tradicionalni obiteljski Božić.

Božićno drvce i kićenje bora

Kićenje bora običaj je koji potječe još iz 16. stoljeća. Prvo službeno božićno drvce kakvo danas svi imamo u domovima pojavilo se u Njemačkoj 1521. godine. Prekrasan zimski prizor bijelog bora bio je prisutan u starih germanskih plemena kod kojih se pojavljuje u ulozi svetog predmeta i simbola.

Kićenje bora kasnije je postalo jedan od kršćanskih običaja, nakon što je Crkva 25. prosinca proglasila danom Kristova rođenja, time zamijenivši proslavu solsticija. U Hrvatskoj se kićenje bora pojavljuje sredinom 19. stoljeća.

Najčešća dilema iz godine u godinu (kada je u pitanju kićenje bora) je gdje postaviti bor i kako ga okititi. Bor je potrebno postaviti u prostoriju u kojoj obitelj najčešće boravi. Ako je božićno drvce pravo, pripazite da ne bude blizu vatre ili radijatora kako bi što duže održalo svježinu i kako biste smanjili opadanje iglica.

Nekad se bor kitio voćem, češerima i raznim ukrasima koje su djeca izradila služeći se sjajnim omotima od bombona. Danas se većinom koriste klasični ukrasi poput kuglica i figurica anđela ili Djeda Božićnjaka. Neke obitelji imaju stare ukrase kojima su se služili djed i baka kada su bili mladi. Većinom se radi o šarenim staklenim kuglicama koje je vrlo lako razbiti.

Kod ukrašavanja bora nema pravila. Ako ne želite imati bor kakav imaju svi ostali, jednostavno nemojte. Bor se nalazi u vašoj kući, on je odraz vaše kreativnosti i vašeg truda. Ukrase za bor možete i izraditi. Heklani ukrasi za bor posebna su čarolija.

U nastavku možete pogledati nekoliko ideja, koje su za pohvalu upravo zato što su vlasnici ovih božićnih drvaca potražili rješenje izvan okvira.

Bor s raznim ukrasima i figuricama
FOTO: Shutterstock

Klasične ukrase uvijek možete zamijeniti cvijećem, ukrasnom vrpcom, obojenim češerima i raznim figurama za koje ste sigurni da će se uklopiti u vašu božićnu priču.

Češeri
FOTO: Shutterstock

Češeri su odličan izbor ako želite da vaš bor zadrži autentičnost. Međutim, češeri nipošto ne moraju zadržati svoj klasični izgled.

Neklasičan bor
FOTO: Shutterstock

Ovo je idealno rješenje ako nemate dovoljno mjesta za bor, niste ljubitelj klasičnog bora ili imate kućnog ljubimca. U posljednje vrijeme često nailazimo i na replike borova koji su zapravo napravljeni od ljestvi.

Crno-bijeli bor
FOTO: Shutterstock

Vjerojatno ste se nekada zapitali kako izgleda crno bijelo drvce. Ovo je idealno rješenje ako ste se odlučili za klasični bor, ali želite da on bude sofisticiran.

Crveno-plavi bor
FOTO: Shutterstock

Crvena i plava. Zašto ne?

Etno ukrasi za bor
FOTO: Shutterstock

Prekrasno etno drvce. Na boru je doista sve moguće. 🙂

Božićni ukrasi (ideje za Božić)

Božićni ukrasi značajna su stavka svakog Božića. Iz godine u godinu kupujemo barem nešto što će učiniti bor još ljepšim i bogatijim. Kada okitimo bor, često se javlja osjećaj da nešto nedostaje, premda je bor u suštini lijep.

Drveni ukrasi za bor
FOTO: Shutterstock

Ako želite bor koji će ostati autentičan s prirodom, ovo je vrlo dobro rješenje.

Harry Potter ukrasi za bor
FOTO: Shutterstock

Harry Potter božićni ukrasi. 🙂 Ovakvi, ali i slični ukrasi mogu vam poslužiti ako želite tematsko božićno drvce. Najbolje od svega je što većinu ukrasa možete izraditi prema uputama koje ćete pronaći na Pinterestu.

Ukrasi za bor od tjestenine
FOTO: Shutterstock

Imate nešto tjestenine kojoj je istekao rok? Nema veze, bit će dobra za ukrase. 🙂

Ukrasi za bor od slame
FOTO: Shutterstock

Lišće kukuruza i slama. Veličanstven spoj za pravo tradicionalno božićno drvce.

Blagdansko ukrašavanje doma

Svi smo se najmanje jednom uhvatili u razmišljanju kako želimo da se Božić vidi iz svih kutaka u stanu. Ponekada je bilo dovoljno postaviti adventski vijenac na stol, ali što je s ostalim prostorijama u kući ili stanu?

U nastavku možete vidjeti nekoliko prekrasnih ideja za ukrašavanje ostatka kuće ili stana, ali i ideju za božićnu večeru koja će se mnogima urezati u pamćenje.

Lampice na prozoru
FOTO: Shutterstock

Ako vam nedostaje ideja kako ukrasiti prozore, evo jedne. Ovakve i slične lampice mogu se naći u raznim trgovinama.

Dječji božićni crteži
FOTO: Shutterstock

Dječju sobu uvijek možete ukrasiti čestitkama, naljepnicama, ručno izrađenim ukrasima ili dječjim crtežima na temu Božića.

Božićne čizmice
FOTO: Shutterstock

Kao ukras na zidu ili na kaminu dobro će vam doći koja božićna čizmica.

Božićni ukras za vrata
FOTO: Shutterstock

Već danima kukate kako vam je vijenac na vratima prazan. Slobodno dodajte na njega detalje za koje mislite da će se dobro uklopiti.

Božićna svijeća
FOTO: Shutterstock

Dancima je svijeća glavni rekvizit kada je u pitanju opuštanje. Ovakav jednostavan detalj možete staviti gdje god želite. Vrlo decentan detalj poput ovoga možete provući kroz gotovo sve prostorije u vašem kućanstvu.

Božićni stol
FOTO: Shutterstock

Većina dekoracija za stol koja se može pronaći na internetu je komplicirana, skupa i zatrpava stol do te mjere da bi se ukućani mogli zapitati hoće li za Božić jesti dekoracije. Riječ je o vrlo ležernoj dekoraciji koju možete pokušati sami napraviti.

Jednostavni božićni ukrasi
FOTO: Shutterstock

Ako ove godine želite nešto jednostavno, a prirodnije i neutralnije, možda je upravo ovo rješenje za vas.

Izradu ukrasa možete pretvoriti u zajedničko druženje koje će potrajati dokasno u noć.

Božićne čestitke

Danas u trgovinama imamo božićne čestitke koje već sadrže posvetu koja je k tome vrlo često dosadna, suhoparna i neiskrena.

 1. Nemojte kupiti čestitku koja već ima posvetu. Primatelju će se činiti da se niste u stanju potruditi.
 2. Čestitku ili čestitke uvijek pišite kada imate vremena i kada ste smireni.
 3. Ako imate dobru ideju za nečiju čestitku, zapišite je jer neće ostati u glavi.
 4. Skuhajte si šalicu čaja ili kave.
 5. Pokušajte se sjetiti lijepih sjećanja s osobom kojoj pišete čestitku.
 6. Čestitku možete pretvoriti u pismo.
 7. Budite iskreni.
 8. Ako vas uhvati trenutak kreativnosti, čestitku možete upotpuniti crtežom.
 9. Umjesto crteža možete izrezati ukrase koje ćete umetnuti u čestitku.
 10. Kuvertu također možete izraditi sami služeći se ukrasnim papirom.

U nastavku možete vidjeti izgled čestitki koje će oduševiti svakog primatelja.

Božićna čestitka
FOTO: Shutterstock

Kombinirajte tehnike.

Božićna čestitka
FOTO: Shutterstock

Netipične čestitke uvijek su dobrodošle kada želite nadoknaditi nedostatak teksta. 🙂 U čestitci se povodom toga možete našaliti na vlastiti račun.

Božićnu čestitku možete izraditi od bilo kojeg uzorka koji vam se sviđa i od bilo koje vrste papira.

Najmanje je bitno koliko ste precizni. Bitna je namjera. Osim toga, nikad ne znate, možda ste upravo vi osoba koja će pokrenuti vlastiti brend božićnih čestitki.

Što ako nemate s kim provesti Božić?

Život samaca često je turoban. Osjećaj samoće vjerojatno nije nikada očitiji, nego onda kada ste prisiljeni gledati reklame na kojima sretne obitelji režu puricu. Blagdani su u osnovi namijenjeni obiteljskom slavlju. Međutim, zašto biste dopustili da vas potrošačko društvo čini nesretnima?

Kupite svoj bor, ukrase i napravite barem jednu vrstu kolača. Pustite svoju omiljene pjesme, napravite si kupku i upalite omiljeni film. Imate pravo biti zadovoljni s prethodnom godinom. Imate pravo proživjeti Božić kao i svaka druga osoba. Imate pravo odmarati i uživati u božićnom ugođaju koji vam pruža vaš dom.

Ako imate bliske prijatelje, pozovite ih na večeru ili na piće nakon polnoćke. Ako su vam obitelj i prijatelji udaljeni, odnosno žive u drugom gradu, državi ili na drugom kontinentu, odvažite se nekoliko dana ranije poslati božićne čestitke. Pokažite im da mislite na njih. Osjećat ćete se bolje.

Ako ste u dobroj financijskoj situaciji, priuštite si putovanje, odnosno odlazak u toplice ili na neko drugo mjesto koje već dugo želite posjetiti. Ako ste uvjereni da ćete se ove, kao i svake godine dosad, prepustiti blagdanskoj depresiji – vrijeme je za stanku. Obratite pozornost na listu stvari koje možete učiniti potpuno sami.

To do lista za one koji sami slave Božić
FOTO: Shutterstock
 1. Provedite jutro opuštajući se u krevetu uz dobru knjigu i šalicu kave ili čaja. Knjigu možete zamijeniti nekim dobrim filmom.
 2. Iskoristite praznike kako biste se posvetili vlastitim interesima. Guglajte, čitajte, pogledajte dobar dokumentarac.
 3. Pripremite svoje omiljeno jelo ili poslasticu.
 4. Razmislite o posvajanju kućnog ljubimca.
 5. Pripremite si pjenušavu kupku.
 6. Istražite više o povijesti Božića i božićnim običajima u svijetu.
 7. Ako ste religiozni, otiđite u crkvu i prisustvujte misnom slavlju.
 8. Otiđite u večernju šetnju. Ako u vašem mjestu postoje štandovi s kuhanim vinom i poslasticama, obiđite ih i kupite svoja omiljena jela i ona koja biste željeli isprobati. Odnesite svoje poslastice kući i zatim ih kod kuće jedite uz dobru komediju.
 9. Učinite dobro djelo.
 10. Ako ne želite imati veze s blagdanima i imate osjećaj da vas cijela blagdanska priča samo dodatno iscrpljuje – prespavajte dan.

Zaštite se od ozljeda

Hitni prijem nipošto nije jedna od destinacija na kojima je boravak ugodan, a posebno kada se tamo nađete tijekom blagdana. Procjenjuje se kako godišnje najmanje 15.000 ljudi završi u bolnici zbog ozljeda koje su nastale dekoriranjem doma i okućnice.

Padovi s ljestava najčešća su ozljeda. Najmanje 6.000 ljudi svake se godine liječi od padova koji su nastali dekoriranjem božićne jelke ili nekog drugog dijela doma. Izbjegavate penjanje na ljestve ako ste nestabilni ili imate problema s održavanjem ravnoteže. Izbjegavajte penjanje na pokućstvo ili bilo koju drugu podlogu koja je nestabilna te se može lako urušiti.

Tijekom blagdana koristite čvrste svijećnjake i držite svijeće dalje od djece. Nova istraživanja pokazuju kako su upravo svijeće jedan od najčešćih uzroka požara. Kada je riječ o požarima, bitno je napomenuti da biste svakako trebali provjeriti jesu li lampice za bor ispravne. Ako se lampice pretjerano zagrijavaju ili su oštećene na nekom mjestu, bacite ih i kupite nove.

Božićno ukrašavanje
FOTO: Shutterstock

Prilikom korištenja pirotehnike budite sigurni da se u blizini ne nalazi netko koga možete povrijediti. Liječnici svake godine upozoravaju na velik broj slučajeva neopreznog i nesavjesnog rukovanja pirotehnikom.

Ako ste se odlučili za oslikavanje prozora umjetnim snijegom, imajte na umu da čestice umjetnog snijega mogu iritirati pluća. Pažljivo slijedite upute koje su istaknute na ambalaži te obavezno provjetravajte prostoriju.

Božićna zvijezda koja se nalazi u gotovo svačijem kućanstvu, prekrasna je, ali otrovna biljka. Nemojte je nabavljati ako imate djecu ili kućne ljubimce.

Božić nas podsjeća da nam je potrebno samo malo ljubavi

Istinski duh Božića osjetit ćete onog trenutka kada predrasude, mržnju i licemjerje zamijeni suosjećanje. Ako vas suosjećanje natjera da izađete iz vlastite zone komfora kako biste činili dobro – doživjeli ste ponovno rođenje ljudskosti zbog koje je svijet još posebnije, raznolikije i bogatije mjesto.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.85 / 5   20

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu