Božićna atmosfera s vegetarijanskom hranom

Vegetarijanski meni i blagdani

Ako ste vegetarijanac, možete se osjećati nelagodno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Poznata vam je sljedeća slika: obitelj na okupu, čaša dobrog vina, ukrašeno drvce, snijeg koji oslikava čarobne pejzaže … i meso na blagdanskom pladnju!

Bilo da idete na obiteljski ručak, bilo da pozivate članove obitelji u goste, ako i oni nisu vegetarijanci (što je najčešće i slučaj), možete doći u nedoumicu što da jedete, odnosno što da skuhate.

Obiteljski ručak

Za vrijeme Božića, u većini domova poslužuju se tradicionalna jela (pripremljena s mesom), tako da se možete naći u situaciji da možete jesti jedino salatu. Iz osobnog iskustva znam da će, nakon izvjesnog vremena, članovi obitelji prihvatiti vaše prehrambene navike i za vas pripremiti vaše omiljeno jelo. No, ako ste se tek nedavno odlučili postati vegetarijanac, onda bi ovaj blagdan za vas mogao biti izvor nesporazuma i frustracija.

Dan prije dolaska na obiteljsko okupljanje, nazovite domaćine i objasnite im da ste u posljednje vrijeme promijenili način prehrane te da ste ih željeli obavijestiti, kako ni njima, a ni vama ne bi bilo neugodno. Možda će vam biti neugodno postupiti na ovakav način, ali u protivnom sutradan će vam biti još neugodnije, kada ne budete taknuli ništa od ponuđenog na stolu, a članovi obitelji vas budu nagovarali “da uzmete samo malo mesa”.

Vegetarijanski meni
FOTO: Shutterstock

Ako Vi kuhate …

Ako vi pozivate obitelj na ručak, možda ste u nedoumici što skuhati i trebate li poslužiti meso. Ja sam stajališta da, ako vas obitelj poštuje i cijeni, onda će prihvatiti sa zahvalnošću, što god da poslužite. Možda ćete se iznenaditi, kao što sam i ja, u više navrata, kada su se moji prijatelji i članovi obitelji oduševili vegetarijanskom hranom koju sam za njih pripremila, pa čak i tražili da ih naučim praviti!

Danas, kada dolaze u moj dom, više i ne razmišljaju o mesu. Za božićni ručak možete inspiraciju za kuhanje potražiti u tradiciji: napraviti vegetarijansku sarmu, juhe i kuhane paprike, u kojima ćete zamijeniti meso tempehom, seitanom ili sojinim ljuspicama. Medenjaci i suhi kolači iz pećnice, uz gibanicu i kuhano vino, punč ili čaj s cimetovom korom upotpunit će praznični zimski ambijent. Uz smijeh i obitelj na okupu te tradicionalna jela “u novom ruhu”, ovaj će vam Božić sigurno biti poseban.

Za ovaj Božić predlažem vam vegetarijanski božićni meni koji je za vas osmislio tim Kreni Zdravo. 🙂

Uz okuse i mirise vegetarijanskih zalogaja želim vam sretan Božić!

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Vegetarijanska jela, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu