Božićna atmosfera s vegetarijanskom hranom

bozic

Ako ste vegetarijanac, možete se osjećati nelagodno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Poznata Vam je sljedeća slika: obitelj na okupu, čaša dobrog vina, ukrašeno drvce, snijeg koji oslikava čarobne pejzaže… i meso na blagdanskom pladnju!

Bilo da idete na obiteljski ručak, bilo da pozivate članove obitelji u goste, ako i oni nisu vegetarijanci (što je najčešće i slučaj), možete doći u nedoumicu što da jedete, odnosno što da skuhate.

Obiteljski ručak

Za vrijeme Božića, u većini domova poslužuju se tradicionalna jela (pripremljena s mesom), tako da se možete naći u situaciji da možete jesti jedino salatu. Iz osobnog iskustva znam da će, nakon izvjesnog vremena, članovi obitelji prihvatiti Vaše prehrambene navike i za Vas pripremiti Vaše omiljeno jelo, no ako ste se tek nedavno odlučili postati vegetarijanac, onda bi ovaj blagdan za Vas mogao biti izvor nesporazuma i frustracija.

Dan prije dolaska na obiteljsko okupljanje, nazovite domaćine i objasnite im da ste u posljednje vrijeme promijenili načinprehrane te da ste ih željeli obavijestiti kako ni njima, a ni Vama ne bi bilo neugodno. Možda će Vam biti neugodno postupiti na ovakav način, no u protivnom sutradan će Vam biti još neugodnije, kada ne budete taknuli ništa od ponuđenog na stolu, a članovi obitelji Vas budu nagovarali „da uzmete samo malo mesa“.

Ako Vi kuhate…

Ako Vi pozivate obitelj na ručak, možda ste u nedoumici što skuhati i trebate li poslužiti meso? Ja sam stajališta da, ako Vas obitelj poštuje i cijeni, onda će prihvatiti sa zahvalnošću, što god da poslužite. Možda ćete se iznenaditi, kao što sam i ja, u više navrata, kada su se moji prijatelji i članovi obitelji oduševili vegetarijanskom hranom koju sam za njih pripremila pa čak i tražili da ih naučim praviti!

Danas, kada dolaze u moj dom, više i ne razmišljaju o mesu. Za božićni ručak možete inspiraciju za kuhanje potražiti u tradiciji: napraviti vegetarijansku sarmu, juhe i kuhane paprike, u kojima ćete zamijeniti meso tempehom, seitanom ili sojinim ljuspicama. Medenjaci i suhi kolači iz pećnice, uz gibanicu i kuhano vino, punč, ili čaj s cimetovom korom upotpunit će praznični zimski ambijent. Uz smijeh i obitelj na okupu te tradicionalna jela „u novom ruhu“, ovaj Božić će vam sigurno biti poseban.

Za ovaj Božić predlažem vam vegetarijanski božićni meni koji je za Vas osmislio tim Kreni Zdravo 🙂

Uz okuse i mirise vegetarijanskih zalogaja, želim Vam sretan Božić!

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Vegetarijanska jela, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Božićna atmosfera s vegetarijanskom hranom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Bravo Danijela!
    Točno je da uvijek prije ručka na obiteljskom terenu treba još jednom popričati i natuknuti da se ne muče s mesom obzirom da mu niste naklonjeni ali da će vas razveseliti bilo kakvo povrće.
    Drugo, i meni se događa da prijatelji, od kojih gotovo nitko nije vegetarijanac, nakon što probaju naš vege ručak danima ne mogu doći k sebi koliko je bilo dobro pa mi se javljaju njihove tetke i bake s pitanjima o receptima za juhu ili sarmu ili kolače 😀