Zdravi recepti za blagdanski stol

Veganski Božić

Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Ako ste željni zanimljivih blagdana, začinjenih novim i nepoznatim, a opet ukusnim i zdravim, predlažemo da spravite barem neki od navedenih recepata. Također, svi recepti su veganski.

Veganski zdravi recepti
FOTO: Shutterstock

“Mesna” štruca

Sastojci:

  • 2 žlice biljnog ulja (preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo)
  • 2 crvena luka (nasjeckana)
  • 2 naribane mrkve
  • 1/4 naribanog celera (150 g)
  • 1/2 žličica soli
  • 200 g indijskih oraščića
  • 100 g kestena
  • peršin (nasjeckani)
  • svježi timijan
  • crni papar
  • ljuta crvena paprika (prstohvat)
  • 2 žličice soja sosa
  • 100 g kus-kusa
  • lisnato tijesto (kore, preporučujemo veganske).

Priprema

  1. Indijske oraščiće pržite na tavi (bez ulja, kratko), zatim ih stavite u blender i procesuirajte. Ciljajte da oraščići ostanu hrskavi te da nemaju teksturu brašna.
  2. Kestene skuhajte te ih nasjeckajte.
  3. Stavite dvije žlice ulja na tavu, dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Smanjite vatru. Dodajte procesuirane indijske oraščiće, nasjeckani kesten, peršina po želji, svježeg timijana, prstohvat crnog papra i soja sos.
  4. Pojačajte vatru i pirjajte još pet minuta, dok smjesa poprimi smeđu boju.
  5. Na lim za pečenje položite papir za pečenje te koru ili dvije lisnatog tijesta. Nauljite s maslinovim ili nekim drugim biljnim uljem (najbolje uz pomoć kista).
  6. Smjesu prebacite iz tave na tijesto te ravnomjerno rasporedite. Savijte kore te dodajte još jednu ili dvije na gornji dio štruce. Oblikujte i povežite kore u oblik štruce kruha te lagano premažite uljem izvana.
  7. Pecite 20 – 30 minuta na 180°C dok štruca ne poprimi zlatnu boju.

Uživajte u mirisu koji će se proširiti kuhinjom. Za još načina kako postići božićni miris u vašem domu pročitajte u članku “Mirisi blagdana za podizanje raspoloženja“.

 Video za pripremu “mesne” štruce

Francuska salata

Sastojci:

  • 5 – 6 krumpira (srednje veliki)
  • 3 – 4 mrkve
  • 1 šalica graška
  • 3 – 4 kisela krastavca
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 – 3 žlice majoneze bez jaja (vegansku majonezu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane)
  • sol.

Priprema

  1. Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak.
  2. Povrće i krastavce nasjeckajte na kockice, dodajte limunov sok i sol, pa sve dobro izmiješajte.
  3. Dodajte majonezu i senf, pa još jednom sve dobro promiješajte tako da majoneza poveže sastojke.
  4. Po želji možete dodati tofu sir ili sojino vrhnje.
Veganska francuska salata
FOTO: Shutterstock

Sarma

Sastojci:

  • 300 g sojinih ljuspica
  • 500 g kiselog kupusa
  • 200 g dimljenog seitana
  • 50 g riže
  • malo peršina
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • žlica brašna
  • 1/2 dl ulja
  • žlica koncentrata rajčice
  • sol i papar.

Priprema

  1. Popržite rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodajte sjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.
  2. Listove kiselog kupusa operite i nadjenite smjesom, zatim savijte i dobro učvrstite krajeve.
  3. Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.
  4. Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana.
  5. Odozgo posložite listove kupusa te sve prelite vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.
  6. Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte i prelite preko sarma.

Još veganskih blagdanskih recepata pronađite u članku “Prijedlog za božićni meni“.

Veganska sarma
FOTO: Shutterstock

Orehnjača

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 – 3 dl sojinog mlijeka
  • limunova korica
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žličice šećera.

Nadjev – sastojci:

  • 250 g oraha
  • 200 g šećera
  • sojino mlijeko
  • 100 g grožđica
  • korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema

  1. U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelite toplim mlijekom i ostavite da se diže na toplom mjestu.
  2. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno, dodajte sol, šećer ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesite glatko tijesto.
  3. Ostavite da se ponovno diže.
  4. Nadjev napravite od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom.
  5. Dodajte šećer, grožđice i limun.
  6. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na debljinu jednog centimetra.
  7. Nadjenite nadjevom i savijte u valjak, pa stavite u nauljeni viši lim (ili koristite papir za pečenje).
  8. Neka se diže još oko 30 minuta.
  9. Pecite 30 minuta na 200°C.
  10. Kad se ohladi, posipajte šećerom u prahu i režite na ploške.
Orehnjača
FOTO: Shutterstock

Božićni slatki kruh

Sastojci:

  • 2 šalice badema
  • 1 šalica svježih datulja
  • 1 šalica grožđica
  • 1 šalica brusnica
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 žličice cimeta
  • 4 grubo sjeckane smokve
  • 1 sjeckana jabuka.

Priprema

  1. Sameljite sve sastojke u procesoru.
  2. Stavite u kalupe obložene papirom za pečenje ili kalupe premazane uljem. Možete koristiti i silikonske kalupe.
  3. Tako oblikovanu smjesu stavite na ladicu dehidratora. Dehidrirajte smjesu 8 – 12 sati na 42°C.
  4. Ako ne posjedujete dehidrator, kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 50°C (možete je ostaviti poluotvorenom za vrijeme pečenja).
Bademi
FOTO: Shutterstock

Čupavci

Sastojci:

Čokoladni preljev – sastojci:

  • 1/2 šalice kokosova ulja ili maslaca
  • 2 žlice kakaa
  • 4 žlice agavina sirupa.
Veganski čupavci
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Bademe procesuirajte u blenderu, dodajte suho voće i kokosovo brašno.
  2. Sve dobro promiješajte rukom.
  3. Smjesu stavite u posudu obloženu papirom za pečenje.
  4. Ostavite jedan sat u hladnjaku, a zatim izrežite kocke ili oblikujte kuglice.
  5. Pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev, pa umočite čupavce u njega te uvaljajte u kokosovo brašno.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu