Zdravi recepti za blagdanski stol
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Ako ste željni zanimljivih blagdana, začinjenih novim i nepoznatim, a opet ukusnim i zdravim, predlažemo da spravite barem neki od navedenih recepata. Također, svi recepti su veganski.
“Mesna” štruca
Sastojci:
- 2 žlice biljnog ulja (preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo)
- 2 crvena luka (nasjeckana)
- 2 naribane mrkve
- 1/4 naribanog celera (150 g)
- 1/2 žličica soli
- 200 g indijskih oraščića
- 100 g kestena
- peršin (nasjeckani)
- svježi timijan
- crni papar
- ljuta crvena paprika (prstohvat)
- 2 žličice soja sosa
- 100 g kus-kusa
- lisnato tijesto (kore, preporučujemo veganske).
Priprema
- Indijske oraščiće pržite na tavi (bez ulja, kratko), zatim ih stavite u blender i procesuirajte. Ciljajte da oraščići ostanu hrskavi te da nemaju teksturu brašna.
- Kestene skuhajte te ih nasjeckajte.
- Stavite dvije žlice ulja na tavu, dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Smanjite vatru. Dodajte procesuirane indijske oraščiće, nasjeckani kesten, peršina po želji, svježeg timijana, prstohvat crnog papra i soja sos.
- Pojačajte vatru i pirjajte još pet minuta, dok smjesa poprimi smeđu boju.
- Na lim za pečenje položite papir za pečenje te koru ili dvije lisnatog tijesta. Nauljite s maslinovim ili nekim drugim biljnim uljem (najbolje uz pomoć kista).
- Smjesu prebacite iz tave na tijesto te ravnomjerno rasporedite. Savijte kore te dodajte još jednu ili dvije na gornji dio štruce. Oblikujte i povežite kore u oblik štruce kruha te lagano premažite uljem izvana.
- Pecite 20 – 30 minuta na 180°C dok štruca ne poprimi zlatnu boju.
Uživajte u mirisu koji će se proširiti kuhinjom. Za još načina kako postići božićni miris u vašem domu pročitajte u članku “Mirisi blagdana za podizanje raspoloženja“.
Video za pripremu “mesne” štruce
Francuska salata
Sastojci:
- 5 – 6 krumpira (srednje veliki)
- 3 – 4 mrkve
- 1 šalica graška
- 3 – 4 kisela krastavca
- 1 žlica limunovog soka
- 2 – 3 žlice majoneze bez jaja (vegansku majonezu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane)
- sol.
Priprema
- Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak.
- Povrće i krastavce nasjeckajte na kockice, dodajte limunov sok i sol, pa sve dobro izmiješajte.
- Dodajte majonezu i senf, pa još jednom sve dobro promiješajte tako da majoneza poveže sastojke.
- Po želji možete dodati tofu sir ili sojino vrhnje.
Sarma
Sastojci:
- 300 g sojinih ljuspica
- 500 g kiselog kupusa
- 200 g dimljenog seitana
- 50 g riže
- malo peršina
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- žlica brašna
- 1/2 dl ulja
- žlica koncentrata rajčice
- sol i papar.
Priprema
- Popržite rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodajte sjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.
- Listove kiselog kupusa operite i nadjenite smjesom, zatim savijte i dobro učvrstite krajeve.
- Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.
- Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana.
- Odozgo posložite listove kupusa te sve prelite vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.
- Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte i prelite preko sarma.
Još veganskih blagdanskih recepata pronađite u članku “Prijedlog za božićni meni“.
Orehnjača
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 dl ulja
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 2 – 3 dl sojinog mlijeka
- limunova korica
- 1 svježi kvasac
- 2 žličice šećera.
Nadjev – sastojci:
- 250 g oraha
- 200 g šećera
- sojino mlijeko
- 100 g grožđica
- korica limuna
- šećer u prahu za posipanje.
Priprema
- U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelite toplim mlijekom i ostavite da se diže na toplom mjestu.
- Umiješajte dobivenu smjesu u brašno, dodajte sol, šećer ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesite glatko tijesto.
- Ostavite da se ponovno diže.
- Nadjev napravite od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom.
- Dodajte šećer, grožđice i limun.
- Kad se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na debljinu jednog centimetra.
- Nadjenite nadjevom i savijte u valjak, pa stavite u nauljeni viši lim (ili koristite papir za pečenje).
- Neka se diže još oko 30 minuta.
- Pecite 30 minuta na 200°C.
- Kad se ohladi, posipajte šećerom u prahu i režite na ploške.
Božićni slatki kruh
Sastojci:
- 2 šalice badema
- 1 šalica svježih datulja
- 1 šalica grožđica
- 1 šalica brusnica
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 žličice cimeta
- 4 grubo sjeckane smokve
- 1 sjeckana jabuka.
Priprema
- Sameljite sve sastojke u procesoru.
- Stavite u kalupe obložene papirom za pečenje ili kalupe premazane uljem. Možete koristiti i silikonske kalupe.
- Tako oblikovanu smjesu stavite na ladicu dehidratora. Dehidrirajte smjesu 8 – 12 sati na 42°C.
- Ako ne posjedujete dehidrator, kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 50°C (možete je ostaviti poluotvorenom za vrijeme pečenja).
Čupavci
Sastojci:
- 1 šalica suhih marelica
- 1 šalica datulja
- 2 šalice badema
- 1/2 šalice kokosova brašna
- malo vanilije.
Čokoladni preljev – sastojci:
- 1/2 šalice kokosova ulja ili maslaca
- 2 žlice kakaa
- 4 žlice agavina sirupa.
Priprema
- Bademe procesuirajte u blenderu, dodajte suho voće i kokosovo brašno.
- Sve dobro promiješajte rukom.
- Smjesu stavite u posudu obloženu papirom za pečenje.
- Ostavite jedan sat u hladnjaku, a zatim izrežite kocke ili oblikujte kuglice.
- Pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev, pa umočite čupavce u njega te uvaljajte u kokosovo brašno.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: