Mirisi blagdana za podizanje raspoloženja

blagdanski-mirisi

Osim topline našeg doma, zajedništva i unutarnjeg zadovoljstva, blagdanski ugođaj uvelike ovisi i o miomirisima koji ispunjavaju naš dom. Mirisi koji uljepšavaju naš dom u vrijeme božićnih blagdana trebali bi unositi mir i dobro raspoloženje. Unosimo ih i prenosimo pomoću određenih neurona u gornjem dijelu nosa koji stvaraju impuls do mozga.

Nakon obrade u mozgu impuls se dalje prenosi do limbičkog sustava. Limbički sustav se smatra primitivnim dijelom mozga i ima jako važnu ulogu u kontroliranju našeg raspoloženja, ponašanja, pamćenja i osjećaja. Nije stoga teško zaključiti da određenim mirisima možemo ciljano utjecati na naše raspoloženje.

Popularni mirisi blagdana, prosinca i veselja su onih eteričnih ulja od sezonskog voća, zimzelenog drveća te raznoraznih začina.

Mirisi sezonskog voća – naranča, mandarina, limun…

U našim krajevima najveću ulogu imaju citrusi, a najpopularniji među njima su naranča, mandarina, limun i grejp. Ovi mirisi, kao i njihova eterična ulja imaju umirujući, osvježavajući i okrepljujući miris koji će pomoći da se osjećate opuštenije i vedrije.

Paljenje eteričnog ulja naranče, bergamota, limuna ili mandarine unijet će mir i sklad u naš dom te ponovno napuniti naše baterije. Ako vam eterična ulja nisu dostupna, ogulite koru nekog citrusa te ga stavite na radijator. Za vrlo kratko vrijeme prostorijom će se početi širiti osvježavajući miris citrusa.

Mirisi začina – cimet

Miris cimeta poboljšava raspoloženje te ima ugodan i suptilan miris. Cimet je također jedan od iznimno ljekovitih začina. U ove hladne dane našem organizmu potreban je dodatni izvor topline i energije, a s cimetom dobivamo upravo to.

Osim što na ovaj način štiti organizam od prehlade, cimet također jača kosti te se smatra odličnim borcem protiv dijabetesa jer poboljšava aktivnost inzulina.

Mirisi

Klinčić

Klinčić kao i cimet sadrži mnoga antibakterijska svojstva, a njegov miris osvježava. Upotrebom ovog mirisa štitite sebe i svoje ukućane od mnogih bolesti. Ujedno žvakanje klinčića nakon bogatog objeda pomoći će vašoj probavi i smanjiti osjećaj nadutosti.

Osim toga riješit ćete se neugodnog zadaha, bakterija te osjetljivih desni.

Mirisi zimzelenog drveća – drvenasti mirisi

Eterična ulja bora, čempresa, cedra ili jele također mogu stvoriti veoma ugodnu kućnu atmosferu. Osim što djeluju umirujuće, dočarat će vam miris vatre iz kamina i okićenog božićnog drvca.

Međutim, kao što već vjerojatno i znate, za ovakvo nešto nisu vam prijeko potrebna eterična ulja. Božićni običaji kićenja bora ili pravljenje adventskog vijenca mogu također doprinijeti vašim kućnim mirisima. Sam miris bora, cedra, čempresa ili pak nekog drugog mirišljavog stabla možete obogatiti i mnogim drugim mirisima.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mirisi blagdana za podizanje raspoloženja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.