Zimska rođendanska torta

zimska torta

Vjerujem kako su mnogi od vas već mislima u proljeću, a prave zime kao i da nije bilo. Iako nemam ništa protiv proljeća i veselim mu se, ja sam zimsko dijete i moja rođendanska torta odražava upravo moju vezu sa zimom. Ove godine osim rođendana slavim i prvu godišnjicu suradnje s portalom Kreni zdravo. Preko sedamdesetak objavljenih tekstova sa skoro stotinjak recepata se uguralo u ovih godinu dana. Sretna sam i zahvalna na prilici, divnoj urednici Anamariji i Vama dragi čitatelji što imam priliku predstavljati vam vegansku hranu u kojoj toliko uživam.

A sada, torta!

Da ne duljim, reći ću samo tri, po meni ključne stvari.

  1. Prvo, ovu tortu je puno lakše napraviti nego što vam možda izgleda.
  2. Drugo, ako posjedujete dobar blender možete uštedjeti znatno novaca tako da sami napravite maslac od badema i sameljete lješnjake za biskvit.
  3. Treće, s okusima biskvita i kreme se možete poigrati. Navest ću vam kako u napomenama. 

Moja ideja je bila kreirati tortu koja će okusom podsjećati na poznati irski kremasti liker Baileys i zbog toga sam rekonstruirala veganski recept za taj liker i dio sastojaka ubacila u biskvit, a dio u kremu. No, slobodni ste u potpunosti izbaciti alkohol iz recepta.

Sastojci su dostatni za tri biskvita za okrugli kalup promjera do 20-ak cm, ali još jednostavnije će vam biti uliti sve u veliki četvrtasti lim za pečenje pa ohlađeno odrezati tri kruga, a višak koji će vas mamiti da ga pojedete možete iskoristiti zajedno s malo kreme da napunite kornete, ako želite tortu dekorirati poput mene.

Biskvit za tortu
Foto: Mare

Biskvit

  • 320 g pirovog ili pšeničnog glatkog brašna,
  • 230 g fino samljevenih lješnjaka,
  • 200 g nerafiniranog šećera,
  • 100 g naribane tamne čokolade,
  • 100 ml ulja,
  • 250 ml biljnog mlijeka (u receptu je korišteno zobeno, ali u redu je i bilo koje drugo),
  • 50 ml irskog whiskeya,
  • 30 ml kuhane crne kave (nezaslađene),
  • 20 g praška za pecivo.

Krema

  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ( obično se nalazi u limenci),
  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag,
  • 50 g bijele veganske čokolade,
  • 2 žlice maslaca od badema,
  • 2 žlice kukuruznog škroba,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • šećer po potrebi (ovisno o slatkoći vrhnja za šlag).

*napomena: maslac od badema možete sami izraditi tako da bademe najprije pečete desetak minuta na 180°C, ubacite u blender ili procesor za hranu te blendate dok ne postane potpuno kremasto, zaustavljajući se svako malo da sastrugate po stranama. Budite strpljivi, može potrajati i do dvadesetak minuta, a ako primijetite da se smjesa jako grije, pauzirajte svako malo. Po želji, tek nakon što dobijete kremastu teksturu možete dodati neki od začina poput cimeta ili neko od sladila.

Dekoracija za zimsku tortu
Foto: Mare

Dekoracija

  • za premaz za tortu odvojite jednu žlicu kreme, dodajte 1 žlicu maslaca od badema, 1 žličicu kokosovog ulja i žlicu šećera u prahu. Sve dobro promiješajte i ostavite u frižideru da se ohladi.
  • žlica kakao praha,
  • nekoliko praznih korneta za sladoled,
  • 50 g tamne čokolade (možete koristiti i bijelu pa kombinirati),
  • po želji, listići badema, kokosa, ekspandirana riža ili proso, čokoladni cornflakes, čokoladne mrvice itd.

Napomena: po želji, tortu možete samo preliti čokoladnom glazurom „ganache“ ili bijelom glazurom od bijele veganske čokolade i biljnog vrhnja pa posipati listićima badema.

Zimska torta u presjeku
Foto: Mare

Priprema

  1. Za biskvit promiješajte dobro sve suhe sastojke i naribanu čokoladu te sve mokre sastojke koje onda postepeno ulijte u suhe i dobro sve promiješajte da se sjedini. Ulijte u okrugle kalupe ili veliki četvrtasti i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185°C 20 do 40min. Vrijeme će jako varirati ovisno o kalupima u kojima pečete. Provjerite drvenim štapićem i kad je biskvit pečen, ostavite da se dobro ohladi.
  2. Kremu napravite tako da mali dio kokosovog mlijeka pomiješate sa škrobi, dovoljno da dobijete gustu pastu, a ostatak skupa s vrhnjem i maslacem stavite da zakuha. Kao kad radite puding. Zatim dodajte dobivenu pastu u zagrijani dio i uz konstantno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete kompaktnu gustu kremu. Po potrebi zasladite do željene slatkoće jer neka biljna vrhnja su više, a neka manje slatka.
  3. Tortu je najidealnije slagati u kalupu, ali možete tome doskočiti tako da napravite improvizirani kalup od papira za pečenje (valjkasti uspravni oblik s promjerom veličine kruga biskvita). Stavite biskvit pa dio kreme, pa opet biskvit pa kremu i naposljetku prekrijte biskvitom. Višak kreme ili namjerno ostavljeni dio kreme možete upotrijebiti za napuniti kornete, ako poželite dekorirati tortu kao na fotografijama. Ostavite tortu u hladnjaku barem dva do tri sata prije nego izvadite iz kalupa.
  4. Tortu dovršite tako da ju premažete premazom, ne morate paziti da bude savršeno, dapače, neka izgleda više rustikalno, kao blago otopljeni snijeg. Na dijelove možete posipati kakao, a kornete možete rezati na različite dimenzije te ih preliti otopljenom čokoladom i ukrasite nekim od navedenih posipa. Kad se čokolada stvrdne, a prije postavljanja na tortu, možete ih puniti kremom za tortu, nekom drugom kremom ili čokoladnim bombončićima ili ostaviti prazne.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu