Zimska rođendanska torta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Vjerujem kako su mnogi od vas već mislima u proljeću, a prave zime kao i da nije bilo. Iako nemam ništa protiv proljeća i veselim mu se, ja sam zimsko dijete i moja rođendanska torta odražava upravo moju vezu sa zimom. Ove godine osim rođendana slavim i prvu godišnjicu suradnje s portalom Kreni zdravo. Preko sedamdesetak objavljenih tekstova sa skoro stotinjak recepata se uguralo u ovih godinu dana. Sretna sam i zahvalna na prilici, divnoj urednici Anamariji i Vama dragi čitatelji što imam priliku predstavljati vam vegansku hranu u kojoj toliko uživam.
A sada, torta!
Da ne duljim, reći ću samo tri, po meni ključne stvari.
- Prvo, ovu tortu je puno lakše napraviti nego što vam možda izgleda.
- Drugo, ako posjedujete dobar blender možete uštedjeti znatno novaca tako da sami napravite maslac od badema i sameljete lješnjake za biskvit.
- Treće, s okusima biskvita i kreme se možete poigrati. Navest ću vam kako u napomenama.
Moja ideja je bila kreirati tortu koja će okusom podsjećati na poznati irski kremasti liker Baileys i zbog toga sam rekonstruirala veganski recept za taj liker i dio sastojaka ubacila u biskvit, a dio u kremu. No, slobodni ste u potpunosti izbaciti alkohol iz recepta.
Sastojci su dostatni za tri biskvita za okrugli kalup promjera do 20-ak cm, ali još jednostavnije će vam biti uliti sve u veliki četvrtasti lim za pečenje pa ohlađeno odrezati tri kruga, a višak koji će vas mamiti da ga pojedete možete iskoristiti zajedno s malo kreme da napunite kornete, ako želite tortu dekorirati poput mene.
Biskvit
- 320 g pirovog ili pšeničnog glatkog brašna,
- 230 g fino samljevenih lješnjaka,
- 200 g nerafiniranog šećera,
- 100 g naribane tamne čokolade,
- 100 ml ulja,
- 250 ml biljnog mlijeka (u receptu je korišteno zobeno, ali u redu je i bilo koje drugo),
- 50 ml irskog whiskeya,
- 30 ml kuhane crne kave (nezaslađene),
- 20 g praška za pecivo.
Krema
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ( obično se nalazi u limenci),
- 200 ml biljnog vrhnja za šlag,
- 50 g bijele veganske čokolade,
- 2 žlice maslaca od badema,
- 2 žlice kukuruznog škroba,
- 2 žličice ekstrakta vanilije,
- šećer po potrebi (ovisno o slatkoći vrhnja za šlag).
*napomena: maslac od badema možete sami izraditi tako da bademe najprije pečete desetak minuta na 180°C, ubacite u blender ili procesor za hranu te blendate dok ne postane potpuno kremasto, zaustavljajući se svako malo da sastrugate po stranama. Budite strpljivi, može potrajati i do dvadesetak minuta, a ako primijetite da se smjesa jako grije, pauzirajte svako malo. Po želji, tek nakon što dobijete kremastu teksturu možete dodati neki od začina poput cimeta ili neko od sladila.
Dekoracija
- za premaz za tortu odvojite jednu žlicu kreme, dodajte 1 žlicu maslaca od badema, 1 žličicu kokosovog ulja i žlicu šećera u prahu. Sve dobro promiješajte i ostavite u frižideru da se ohladi.
- žlica kakao praha,
- nekoliko praznih korneta za sladoled,
- 50 g tamne čokolade (možete koristiti i bijelu pa kombinirati),
- po želji, listići badema, kokosa, ekspandirana riža ili proso, čokoladni cornflakes, čokoladne mrvice itd.
Napomena: po želji, tortu možete samo preliti čokoladnom glazurom „ganache“ ili bijelom glazurom od bijele veganske čokolade i biljnog vrhnja pa posipati listićima badema.
Priprema
- Za biskvit promiješajte dobro sve suhe sastojke i naribanu čokoladu te sve mokre sastojke koje onda postepeno ulijte u suhe i dobro sve promiješajte da se sjedini. Ulijte u okrugle kalupe ili veliki četvrtasti i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 185°C 20 do 40min. Vrijeme će jako varirati ovisno o kalupima u kojima pečete. Provjerite drvenim štapićem i kad je biskvit pečen, ostavite da se dobro ohladi.
- Kremu napravite tako da mali dio kokosovog mlijeka pomiješate sa škrobi, dovoljno da dobijete gustu pastu, a ostatak skupa s vrhnjem i maslacem stavite da zakuha. Kao kad radite puding. Zatim dodajte dobivenu pastu u zagrijani dio i uz konstantno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete kompaktnu gustu kremu. Po potrebi zasladite do željene slatkoće jer neka biljna vrhnja su više, a neka manje slatka.
- Tortu je najidealnije slagati u kalupu, ali možete tome doskočiti tako da napravite improvizirani kalup od papira za pečenje (valjkasti uspravni oblik s promjerom veličine kruga biskvita). Stavite biskvit pa dio kreme, pa opet biskvit pa kremu i naposljetku prekrijte biskvitom. Višak kreme ili namjerno ostavljeni dio kreme možete upotrijebiti za napuniti kornete, ako poželite dekorirati tortu kao na fotografijama. Ostavite tortu u hladnjaku barem dva do tri sata prije nego izvadite iz kalupa.
- Tortu dovršite tako da ju premažete premazom, ne morate paziti da bude savršeno, dapače, neka izgleda više rustikalno, kao blago otopljeni snijeg. Na dijelove možete posipati kakao, a kornete možete rezati na različite dimenzije te ih preliti otopljenom čokoladom i ukrasite nekim od navedenih posipa. Kad se čokolada stvrdne, a prije postavljanja na tortu, možete ih puniti kremom za tortu, nekom drugom kremom ili čokoladnim bombončićima ili ostaviti prazne.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja