Fini kolač s petit keksima i višnjama

Kolač od višnje i petit keksa

Kad god su u pitanju deserti s višnjama, mene operu emocije. Uvijek, bez izuzetka. U dvorištu obiteljske kuće zadnje stablo koje je moja pokojna majka posadila zajedno s našom najmlađom sestrom je upravo višnja.

Kolač od višnje i petit keksa
FOTO: Mare

Neki dan sam izvadila zadnji paketić smrznutih višanja iz zamrzivača, lijeni paketić. Tako zovem one paketiće višanja koje izbjegavam uzeti jer sam natrpala višnje s košticama koje mi se više nije dalo čistiti. Uglavnom, ideja da složim neki brzi kolač s višnjama i petit keksima se na kraju pretvorila u pravo malo istraživanje.

U malo dužem uvodu u receptu objasnit ću vam i što sam sve otkrila. Smatram da su to jako korisne informacije jer, kada se primjene u praksi, stostruko nagrađuju naša nepca. 🙂

Kako znam? Isprobala sam i testirala sve što vam u nastavku pišem i sama se uvjerila koliko to ima smisla.

Sukladno savjetima Georgea Mateljana, autora knjige “Najzdravije namirnice svijeta”, nagrađivanog biologa i jednog od pionira zdrave prehrane, najbolje iz prosa dobit ćete ako proso prethodno isperete dobro pod mlazom vode i zatim dodate u uzavrelu vodu i kuhate 20 – 25 minuta, dobro poklopljeno i bez miješanja na srednje jakoj vatri. Tekstura takvog prosa je pahuljasta poput riže.

Želite li dobiti kremastiju teksturu, onda ga kuhajte više nalik rižotu. Točnije, vodu dodajete postepeno i miješajte ga. Miješanjem proso već tijekom kuhanja razvija kremoznost i onda, kada ga daljnjom obradom poput blendanja želite pretvoriti u kremu, za rezultat dobijete puno konkretniji kremasti okus, bez brašnastog okusa.

Uz par dodatnih sastojaka dobijete izrazito ukusnu kremu koju nikada, ali nikada ne biste povezali s prosom. Znaju to i Indijci koji proso jako puno koriste za deserte u svojim jelima i u čijim receptima ćete naći upravo takve savjete.

Dakle, važno je zapamtiti ovo – ako s prosom planirate radite kremu, bez obzira na to je li slana ili slatka, već u startu ćete ga kuhati na način kao da kuhate rižoto, a ako želite proso konzumirati u svojem standardnom obliku, kuhate ga kao rižu. Omjer prosa i vode je jedna šalica prosa na 2,5 šalice vode. Ako želite da vam proso ima orašasti okus, najprije ga isperite, zatim tostirajte na tavi dok blago ne potamni i onda kuhajte dalje sukladno uputama iznad.

A sada kolač. Reći ću samo da ovakav “cheesecake” okus nisam uopće očekivala i da me, bez obzira što od svojih jela uvijek imam dosta visoka očekivanja, ovo izulo iz cipela. Lako se radi, sastojci su jednostavni, a okus, a okus, dragi moji …

Kolač od petit keksa i višanja
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 20 x 28 x 7 cm.

Sasttojci za kremu:

  • 200 g prosa
  • otprilike 900 ml tople vode
  • prstohvat soli
  • 50 g biljnog maslaca ili margarina
  • 135 g šećera
  • 1 limun (sok i korica)
  • 500 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 2 vrećice učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (20 g sveukupno)
  • 50 g bijele veganske čokolade
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije.

Sastojci za preljev od višanja:

  • 450 g smrznutih višanja
  • 100 g tamne čokolade za kuhanje
  • 2 vrećice prozirnog preljeva za torte (24 g sveukupno).

Ostali sastojci:

  • 300 g petit keksa bez sastojaka životinjskog porijekla.
Kolač od višanja i petit keksa
Foto: Mare

Priprema

  1. Biljno vrhnje za šlag smiksajte u čvrsti snijeg zajedno s učvršćivačem za tučeno slatko vrhnje i ostavite u hladnjaku.
  2. Sukladno uputama iz uvoda proso isperite pod jačim mlazom vode, a po želji nakon toga kratko tostirajte u posudi u kojoj ćete ga kuhati. Postepeno dodajte vodu uz neprestano miješanje. Posolite. Kada proso popije vodu, opet ulijte vodu i to radite sve dok proso na kraju ne bude skroz kuhan i mekan. Otprilike 20-ak minuta, možda koju minutu više.
  3. U još topli proso ubacite šećer, veganski maslac na listiće i vegansku bijelu čokoladu. Sve dobro promiješajte da se otopi, dodajte naribanu koricu i sok limuna, vaniliju te zatim prebacite u procesor za hranu ili blender. Blendajte dok ne dobijete svilenkastu teksturu kreme. Po potrebi možete dodati malo biljnog mlijeka, ali radije izbjegnite. Krema u konačnici mora biti čvrsta jer ona drži cijelu konstrukciju kolača.
  4. Kada ste dobili kremu od prosa, ostavite da se ohladi, suzdržite se od umakanja prsta jer vam neće ostati dovoljno za kolač, a kako se ne bi stvorila korica po vrhu stavite prijanjajuću prozirnu foliju.
  5. Za to vrijeme pripremite višnje na način da dio ostavite za u kolač, a dio izblendate u gusti sok. U kalup za kolač stavite papir za pečenje jer će vam tako kasnije biti lakše rukovati kolačem. Moći ćete ga cijelog izvaditi i rezati divne kocke ili oblike koje ste zamislili.
  6. Kada se krema od prosa ohladila, razradite je ručnim mikserom i postepeno u nju dodajte šlag. Trebali biste dobiti kompaktnu, ali laganu kremu.
  7. Po dnu kalupa posložite jedan sloj petit keksa, na njega namažite sloj kreme i posložite tu i tamo višnje. Ne previše gusto. Na to opet stavite malo kreme i petit kekse koje sada u daljnjoj fazi možete lomiti na manje oblike. Dakle slobodno slažite mozaik s keksima i višnjama i redajte iznad kremu. Zadnji sloj neka bude krema. Stavite u hladnjak.
  8. Od gustog soka višnje koji ste dobili blendanjem skuhajte umak – samo kratko ugrijte, dodajte prašak za prozirni preljev za torte i po potrebi malo vode. Postupite sukladno uputama na pakiranju praška koji koristite. Gotov preljev ulijte u kalup po vrhu.
  9. Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro stisne, a želite li biti pedantniji kod rezanja, prebacite ga na 30-ak minuta u zamrzivač i puno ćete lakše odrezati oblik koji ste zamislili.
  10. Želite li kolač dekorirati poput mene, čokoladu otopite na pari, u tankom sloju namažite na list papira za pečenje i zarolajte nazad. Ostavite tako u zamrzivaču da se zaledi i kad odmotate, dobit ćete tanke listiće pokidane čokolade. Možete i samo naribati čokoladu.
Višnje i petit keksi
FOTO: Mare

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   9

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu