Fini kolač s petit keksima i višnjama
- 4 komentara
- 4 min čitanja
Kad god su u pitanju deserti s višnjama, mene operu emocije. Uvijek, bez izuzetka. U dvorištu obiteljske kuće zadnje stablo koje je moja pokojna majka posadila zajedno s našom najmlađom sestrom je upravo višnja.
Neki dan sam izvadila zadnji paketić smrznutih višanja iz zamrzivača, lijeni paketić. Tako zovem one paketiće višanja koje izbjegavam uzeti jer sam natrpala višnje s košticama koje mi se više nije dalo čistiti. Uglavnom, ideja da složim neki brzi kolač s višnjama i petit keksima se na kraju pretvorila u pravo malo istraživanje.
U malo dužem uvodu u receptu objasnit ću vam i što sam sve otkrila. Smatram da su to jako korisne informacije jer, kada se primjene u praksi, stostruko nagrađuju naša nepca. 🙂
Kako znam? Isprobala sam i testirala sve što vam u nastavku pišem i sama se uvjerila koliko to ima smisla.
Sukladno savjetima Georgea Mateljana, autora knjige “Najzdravije namirnice svijeta”, nagrađivanog biologa i jednog od pionira zdrave prehrane, najbolje iz prosa dobit ćete ako proso prethodno isperete dobro pod mlazom vode i zatim dodate u uzavrelu vodu i kuhate 20 – 25 minuta, dobro poklopljeno i bez miješanja na srednje jakoj vatri. Tekstura takvog prosa je pahuljasta poput riže.
Želite li dobiti kremastiju teksturu, onda ga kuhajte više nalik rižotu. Točnije, vodu dodajete postepeno i miješajte ga. Miješanjem proso već tijekom kuhanja razvija kremoznost i onda, kada ga daljnjom obradom poput blendanja želite pretvoriti u kremu, za rezultat dobijete puno konkretniji kremasti okus, bez brašnastog okusa.
Uz par dodatnih sastojaka dobijete izrazito ukusnu kremu koju nikada, ali nikada ne biste povezali s prosom. Znaju to i Indijci koji proso jako puno koriste za deserte u svojim jelima i u čijim receptima ćete naći upravo takve savjete.
Dakle, važno je zapamtiti ovo – ako s prosom planirate radite kremu, bez obzira na to je li slana ili slatka, već u startu ćete ga kuhati na način kao da kuhate rižoto, a ako želite proso konzumirati u svojem standardnom obliku, kuhate ga kao rižu. Omjer prosa i vode je jedna šalica prosa na 2,5 šalice vode. Ako želite da vam proso ima orašasti okus, najprije ga isperite, zatim tostirajte na tavi dok blago ne potamni i onda kuhajte dalje sukladno uputama iznad.
A sada kolač. Reći ću samo da ovakav “cheesecake” okus nisam uopće očekivala i da me, bez obzira što od svojih jela uvijek imam dosta visoka očekivanja, ovo izulo iz cipela. Lako se radi, sastojci su jednostavni, a okus, a okus, dragi moji …
Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 20 x 28 x 7 cm.
Sasttojci za kremu:
- 200 g prosa
- otprilike 900 ml tople vode
- prstohvat soli
- 50 g biljnog maslaca ili margarina
- 135 g šećera
- 1 limun (sok i korica)
- 500 ml biljnog vrhnja za šlag
- 2 vrećice učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (20 g sveukupno)
- 50 g bijele veganske čokolade
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije.
Sastojci za preljev od višanja:
- 450 g smrznutih višanja
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 2 vrećice prozirnog preljeva za torte (24 g sveukupno).
Ostali sastojci:
- 300 g petit keksa bez sastojaka životinjskog porijekla.
Priprema
- Biljno vrhnje za šlag smiksajte u čvrsti snijeg zajedno s učvršćivačem za tučeno slatko vrhnje i ostavite u hladnjaku.
- Sukladno uputama iz uvoda proso isperite pod jačim mlazom vode, a po želji nakon toga kratko tostirajte u posudi u kojoj ćete ga kuhati. Postepeno dodajte vodu uz neprestano miješanje. Posolite. Kada proso popije vodu, opet ulijte vodu i to radite sve dok proso na kraju ne bude skroz kuhan i mekan. Otprilike 20-ak minuta, možda koju minutu više.
- U još topli proso ubacite šećer, veganski maslac na listiće i vegansku bijelu čokoladu. Sve dobro promiješajte da se otopi, dodajte naribanu koricu i sok limuna, vaniliju te zatim prebacite u procesor za hranu ili blender. Blendajte dok ne dobijete svilenkastu teksturu kreme. Po potrebi možete dodati malo biljnog mlijeka, ali radije izbjegnite. Krema u konačnici mora biti čvrsta jer ona drži cijelu konstrukciju kolača.
- Kada ste dobili kremu od prosa, ostavite da se ohladi, suzdržite se od umakanja prsta jer vam neće ostati dovoljno za kolač, a kako se ne bi stvorila korica po vrhu stavite prijanjajuću prozirnu foliju.
- Za to vrijeme pripremite višnje na način da dio ostavite za u kolač, a dio izblendate u gusti sok. U kalup za kolač stavite papir za pečenje jer će vam tako kasnije biti lakše rukovati kolačem. Moći ćete ga cijelog izvaditi i rezati divne kocke ili oblike koje ste zamislili.
- Kada se krema od prosa ohladila, razradite je ručnim mikserom i postepeno u nju dodajte šlag. Trebali biste dobiti kompaktnu, ali laganu kremu.
- Po dnu kalupa posložite jedan sloj petit keksa, na njega namažite sloj kreme i posložite tu i tamo višnje. Ne previše gusto. Na to opet stavite malo kreme i petit kekse koje sada u daljnjoj fazi možete lomiti na manje oblike. Dakle slobodno slažite mozaik s keksima i višnjama i redajte iznad kremu. Zadnji sloj neka bude krema. Stavite u hladnjak.
- Od gustog soka višnje koji ste dobili blendanjem skuhajte umak – samo kratko ugrijte, dodajte prašak za prozirni preljev za torte i po potrebi malo vode. Postupite sukladno uputama na pakiranju praška koji koristite. Gotov preljev ulijte u kalup po vrhu.
- Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro stisne, a želite li biti pedantniji kod rezanja, prebacite ga na 30-ak minuta u zamrzivač i puno ćete lakše odrezati oblik koji ste zamislili.
- Želite li kolač dekorirati poput mene, čokoladu otopite na pari, u tankom sloju namažite na list papira za pečenje i zarolajte nazad. Ostavite tako u zamrzivaču da se zaledi i kad odmotate, dobit ćete tanke listiće pokidane čokolade. Možete i samo naribati čokoladu.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja