Starinski kolač od limuna – izrazito sočan

Kolač od limuna

Vrlo jednostavan za pripremu, sočan i izrazito limunast. Zbog svoje intenzivne arome, ovaj kolač je baš za istinske ljubitelje i ljubiteljice limuna.

Idealno bi bilo osim ocijeđenog soka od limuna koristiti i naribanu koricu pa preporučujem da nabavite nešpricane limune, a poželite li se dodatno zaigrati od preostale kore limuna koje ionako trebate za sok možete napraviti brzinske limuncine po sličnom principu kao u ovom receptu za brze arancine.

Limun
Foto: Mare

Teško je očekivati da bi u starinskim receptima za takve kolače išla banana, tofu ili kurkuma, no kako ipak radim vegansku verziju starinskog kolača upotrijebila sam navedene sastojke kao alternativu za jaja. Vama ostavljam na izbor hoćete li radije odabrati pola banane ili malo tofua, rezultat u oba slučaja je odličan, a ni banana ni tofu se ne osjete na kraju.

Starinski kolač od limuna
Foto: Mare

Sastojci:

Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 20 do 25 cm (sukladno tome visina će varirati)

  • 200 ml ocijeđenog soka limuna (oko 2 do 3 veća limuna),
  • naribana korica jednog limuna,
  • 125 ml veganskog jogurta,
  • 100 ml sojinog mlijeka,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • 1 žličica kurkume,
  • ½ banane ili 50 g tofua,
  • 150 g veganskog maslaca (ili margarina),
  • 4 žlice veganskog meda od maslačka ili sirupa agave, riže itd.
  • 250 g pirovog bijelog ili pšeničnog glatkog brašna,
  • 10 g praška za pecivo.

Za dekoraciju:

  • šećer u prahu
  • limuncini
Starinski kolač od limuna na veganski način
Foto: Mare

Priprema

  1. Otopite veganski maslac u koji ste naribali koricu jednog limuna.
  2. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijajte zajedno.
  3. Veganski jogurt, med maslačka ili neki od sirupa pomiješajte s polovicom banane ili tofuom, sojinim mlijekom, limunovim sokom i ekstraktom vanilije u blenderu da dobijte glatku smjesu.
  4. Premjestite otopljeni veganski maslac s naribanom koricom limuna u posudu za mikser te postepeno dodajte mix suhih sastojaka i mix mokrih dok ne potrošite sve i dobro umiješate.
  5. Ulijte u kalup za pečenje kojeg prethodno obložite papirom za pečenje ili premažete veganskim maslacem i posipajte brašnom.
  6. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C 25 do 35 minuta.
  7. Servirajte uz po želji malo šećera u prahu, limuncina ili veganskog meda.
Starinski kolač od limuna
Foto: Mare

Više mojih recepata možete pronači ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu