Vijenac od čokolade i arancina s češerima od badema i marcipana

Čokoladni vijenac s arancinima i ceserima

Ovo je jako jednostavan recept za kakao biskvit i kao takvog ga možete praviti u klasičnom kuglof kalupu, ali ako imate kalup u obliku vijenca, izgledat će još efektnije.

Recept za biskvit je iznimno lako i brzo napraviti, gotovi ste u pet minuta, a želite li sve skupa podići na još veću razinu, predlažem da napravite i brzinske arancine i češere od marcipana i badema. Eto, tako sigurno nećete biti gotovi u pet minuta. 🙂

U nastavku objašnjenje svakog dijela, a prvo krenimo s biskvitom.

Čokoladni biskvit
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 50 g brašna od badema (ili fino samljevenih badema)
  • 50 g kakaa u prahu
  • 380 ml biljnog mlijeka
  • 180 g integralnog šećera
  • 40 g biljnog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli.

Za preljev:

  • 100 g tamne čokolade.

Priprema

  1. Promiješajte sve suhe sastojke i mokre sastojke odvojeno, a zatim sjedinite sve zajedno i dobro promiješajte.
  2. Ulijte u kalup koji ste prethodno nauljili i lagano pobrašnili te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C (s ventilatorom) oko 35 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li dobro pečeno.
  3. Ostavite da se ohladi te izvadite iz kalupa i prelijte otopljenom tamnom čokoladom.
Arancini
FOTO: Mare

Sastojci za brzinske arancine:

  • kora jedne naranče (nešpricane)
  • šećera koliko i korice (u g)
  • voda za prokuhavanje.

Priprema

  1. Ogulite koricu na način da nema vidljivih tragova “mesa” naranče i narežite na trakice debljine po vašem izboru. Ukusnije su ako nisu previše debele. Recimo 3 – 5 mm debljine.
  2. Stavite ih u hladnu vodu i kuhajte dok ne uzavru. Procijedite i isperite pod mlazom hladne vode te ponovno napunite posudu u kojoj ste ih kuhali hladnom vodom, stavite koricu i kuhajte dok ne uzavru. Ponovite postupak još dva puta. Ovisno o gorčini kore preporuča se 4 – 6 puta prokuhati, ja sam svoje prokuhala četiri puta i bile su taman.
  3. Stavite u posudu šećer i otprilike 2,5 dl vode, promiješajte i dodajte koricu. Na laganoj vatri neka se krčka sve dok voda skroz ne ispari i dobijete sirupastu tekućinu, a bijeli dio kore postane već lagano proziran. Izvadite koricu, procijedite i uvaljajte u šećer te ostavite na papiru za pečenje ili nekoj drugoj neljepljivoj površini da se osuše. Vrijeme sušenja ovisit će o debljini kore, ali i temperaturi zraka. No, bez straha, kad god ih poslagali na preliveni kuglof, bit će sasvim fini. Bitno je da se dobro osuše prije nego ih skladištite u neku staklenu posudicu, da se ne slijepe.
Češeri od marcipana i badema
FOTO: Mare

Sastojci za češere od badema i marcipana (8 komada):

  • 100 g marcipana (možete kupiti i onaj u obliku prutića omotanog čokoladom, ako je bez sastojaka životinjskog porijekla)
  • 1 žličica kakaa
  • 1 šaka badema.

Priprema

  1. Bademe nasjeckajte na tanke listiće, a marcipan zgnječite zajedno s kakaom da dobijete smeđu masu od koje formirajte osam stožaca. Cilj je približiti se izgledom češeru.
  2. Posložite listiće badema ubadanjem u formirane stošce od marcipana i kakaa na način da što vjernije imitirate češer. Nadam se da će vam fotografija pomoći, a ako ne, potražite na YouTubeu, ima nekoliko videa.
  3. Po želji možete češere posipati opet kakaom i malo šećerom u prahu radi snježnog efekta.

Kad ste završili s izradom ukusne dekoracije, posložite je po prelivenom kuglofu. Ne zaboravite napomenuti gostima da je sve apsolutno jestivo i više nego fino.

U slast i sretni blagdani svima!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu