Božićni kuglof od bundeve i naranče – prava zimska fantazija

Kuglof od bundeve naranče i bademovog brasna

Gugelhupf, Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, Kouglof, Kougelhof, Kougelhopf, Bundt cake … Prepoznatljiv kolač s mnogo imena i varijacija recepta.

Mnogi će Austriji pripisati porijeklo i neće pogriješiti, ali francuska regija Elzas isto polaže pravo pozivajući se na dugogodišnju tradiciju pripreme. No, kuglof je popularan i diljem Srednje Europe te se dovodi u vezu s talijanskim pandorom i panettoneom. Iako, tražite li talijanske recepte, naći ćete ga pod imenom Ciambellone ili Ciambella, naprosto zato što se originalno ono što se naziva kuglof priprema se od mekanog, aromatiziranog tijesta s kvascem. Tekstura i okus puno su sličniji slatkom kruhu, nego onome što mi često nazivamo “mramorni kolač” i pripremamo kao biskvit u jednoj ili u dvije boje (što ujedno i jest pravilo ako govorimo o mramornom kolaču). Nekada se za dobivanje dvije boje nije koristio kakao, već melasa i razni začini.

Dakle, prepoznatljiv je zbog karakterističnog oblika kalupa, ali tijekom godina varijacije recepata samo rastu i rastu. Pa evo i mojeg doprinosa tom rastu, veganska verzija za koju bez lažne skromnosti tvrdim da će vas oduševiti.

Jedini preduvjet je da volite miris i okus naranče jer upravo je naranča ono što se najintenzivnije osjeti u aromi, okusu i sočnoj teksturi.

Kuglof od bundeve  naranče
FOTO: Mare

U sastojcima ćete primijetiti da ide sirova bundeva, bez straha – to govorim onima kojima bi možda to mogao biti razlog da odustanu od pripreme. Okus, a ni miris bundeve se uopće ne osjete, nimalo. Testirano na “mrzitelju” bundeve.

Kriška kuglofa od bundeve i naranče
FOTO: Mare

Ona je tu da poveže sastojke i doprinese mekoći samog biskvita, baš kao što bi to prije postizali žumanjkom. Jednom kad probate ovakvu verziju, skoro da sam sigurna da se nećete vraćati drugima. Taj vam recept također može poslužiti kao baza za biskvit za torte, kolače i muffine, tako da imali kalup za kuglof ili ne, slobodno iskušajte recept.

Veganski kuglof
FOTO: Mare

Sastojci (dostatno za kalup promjera otprilike 22 cm):

  • 300 ml ocijeđenog soka naranče (otprilike 3 velike sočne naranče)
  • naribana korica 2 naranče
  • 150 g sirove očišćene bundeve (preporučam kabochu ili hokaido)
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna ili pola/pola pšenično i pirovo
  • 150 g bademovog brašna (fino samljeveni badem)
  • 160 g integralnog šećera (može i rafinirani)
  • 100 ml vode
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije (možete koristiti i vanilin šećer, ali onda smanjite malo količinu šećera)
  • ½ žličice cimeta u prahu
  • 1 prašak za pecivo.

Po želji za dekoriranje možete koristiti sjeckane pistacije i malu žličicu marmelade od mandarina ili naranče ili samo lagano posipati šećerom u prahu. Kolač je jako sočan, ima pomalo mokru teksturu zbog narančinog soka i zaista ne traži nikakve teške glazure.

Kuglof ukras pistacija
FOTO: Mare

Priprema

  1. Naribajte koricu dvije naranče, a zatim ocijedite sok da dobijete 300 ml. Meni su bile dostatne tri veće naranče, no to ovisi o sočnosti naranči, pa navodim samo okvirno. Jednom kad ste ocijedili sok naranče, promiješajte ga s vodom i šećerom.
  2. Sirovu, oguljenu bundevu izrežite na manje komade ili naribajte, prebacite u blender, dodajte ulje, koricu naranče, vaniliju, cimet, vodu i dio soka naranče. Dovoljno da vam se lakše i brže sve izblenda u glatku smjesu bez ikakvih komadića. Ovisno o jačini blendera to ćete postići za 1 ili 3 – 5 minuta.
  3. Promiješajte u većoj posudi sva brašna i prašak za pecivo te dodajte u to glatku smjesu od bundeve i ostatak narančinog soka. Sve dobro promiješajte da se sjedini i ulijte u kalup.
  4. Ovisno koristite li limeni ili silikonski kalup, prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja. Naime, u silikonskim kalupima se biskviti brže ispeku, pa je često potrebno i malo smanjiti temperaturu, a limene treba prije ulijevanja biskvita nauljiti i pobrašniti.
  5. Pećnicu prethodno ugrijte na 180ºC za lim ili na 170ºC za silikonski kalup i pecite oko 35 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li pečeno, može biti mokar jer je tekstura kolača takva, ali na njemu ne smije biti ljepljivog sirovog biskvita. Po potrebi produžite vrijeme pečenja, ali smanjite temperaturu na 150/160ºC.
  6. Kad ga izvadite iz pećnice, ostavite ga 15-ak minuta da se ohladi prije samog vađenja iz kalupa.
  7. Miris i predivna zlatno-žuta boja će vas jako mamiti da odmah navalite na njega, no ako ga želite dekorirati poput mene, ugrijte malo marmelade od mandarina, čisto da bude tekuća i da ju lakše lagano kistom namažete po rubovima kuglofa. Pistacije nasjeckajte i posipajte po namazanoj marmeladi da se zalijepe.

Napomena

Možete koristiti i bilo koju drugu “ljepljivu” tekućinu za lagani premaz, koja vam po okusu više odgovara. Recimo, dobra alternativa marmeladi od mandarina ili naranče mogu biti agavin, rižin ili javorov sirup ili otopljena bijela veganska čokolada od soje.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.31 / 5   13

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kuglof od bundeve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu