Božićni kolači i keksi – Marina veganska kuharica
- 3 komentara
- 2 min čitanja

Stiglo je doba godine u kojem jednu od centralnih uloga zauzima priprema božićnih kolača i keksa.
Za vas sam pripremila 10 odabranih recepata koji će zadovoljiti najrazličitija nepca – od bogatih čokoladnih okusa, preko slatko-slanih kombinacija, pa sve do mekih krema i baklava.
Želim vam sretnu novu 2022. godinu!

Recepti
- Tahini keksi s đumbirom i limetom
- Božićni razlomci
- Baklava cigare
- Čupavci
- Millefoglie
- Linzeri
- Pandoro
- Borići
- Prhki otisci
- Keksi na mašinu
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.

Tahini keksi s đumbirom i limetom
Sastojci (dostatni za 20-ak okruglih keksa):
- 125 ml tahinija
- 1 žlica bijelog sezama
- 100 g paste ili sirupa od datulja
- 60 g zobenog brašna
- 50 g pšeničnog oštrog brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Sastojci za glazuru:
- 100 g bijele veganske čokolade
- naribana korica jedne limete
- naribani svježi đumbir (po želji)
- 3 žlice vrhnja za šlag
- šaka tostiranih sjeckanih lješnjaka.

Priprema
- Pomiješajte sve sastojke. Zatim tijesto raspodijelite na jednake kuglice i spljoštite čašom na obloženi lim za pečenje. Prije pečenja prebacite kekse u hladnjak na oko 15 minuta.
- Pecite kekse na 180°C oko 6 – 8 minuta ili dok lagano ne posmeđe.
- Kad ih izvadite iz pećnice, kolačići će biti vrlo mekani. Zato ih ostavite da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta prije nego što ih prenesete na stalak za hlađenje.
- Glazuru pripremite tako što ćete otopiti čokoladu s vrhnjem za šlag, unutra naribajte koricu limete i svježi đumbir. Ispečene kekse umočite s obje strane i uvaljajte u sjeckane lješnjake.
Tahini kolačići dobro se čuvaju na hladnom suhom mjestu u zatvorenom spremniku i do tjedan dana.

Baklava cigare
Sastojci (dostatni za kalup dimenzija 25×35 cm):
- 10 listova kora za savijače
- maslinovo ulje za premaz
- šaka sjeckanih pistacija
- naribana kora limete.
Nadjev – sastojci:
- 200 g oraha
- 100 g badema
- 50 g indijskih oraščića
- 100 g datulja bez koštica
- 3 žlice šećera kokosovog cvijeta
- 150 ml ocijeđenog soka od naranče
- 1 limeta (ocijeđeni sok)
- 1⁄2 žlice cimeta
- 1⁄2 žličice kardamoma
- 1⁄2 žličice soli.
Sirup za preljev – sastojci:
- 400 ml ocijeđenog soka od naranče
- 3 žlice “meda” od maslačka ili agavinog sirupa.

Priprema
- Pripremite nadjev za baklave tako što ćete sve navedene sastojke pomiješati i usitniti u procesoru za hranu do srednje zrnate teksture. Nije cilj dobiti fino izblendanu pastu. Po želji ili u nedostatku procesora, orahe, bademe, datulje i indijske oraščiće možete i nožem nasjeckati na sitno.
- Za sirup je potrebno promiješati maslačkov “med” sa sokom od naranče i zagrijavanjem reducirati dobivenu količinu za pola. Potrebna količina iznosi oko 250 ml sirupa.
- Izmjerite i po potrebi odrežite kore tako da im širina bude u skladu s limom za pečenje. U redu je ostaviti po jedan cm viška sa svake strane.
- Svaki list kore premažite najprije lagano maslinovim uljem te pri dnu od dvije žlice nadjeva formirajte valjkasti oblik, kao dugačku cigaru. Preklopite zatim prema unutra taj višak kore s lijeve i desne strane te zarolajte do kraja. Dobivenu rolicu premjestite u obloženi lim za pečenje.
- Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore, a zatim prerežite točno po polovici od vrha do dna, tako da u konačnici imate formirane dvije kolone rolica.
- Pecite na 180°C dok baklave ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Pri vađenju iz pećnice prelijte sirupom te posipajte sitno sjeckanim pistacijama i naribanom koricom limete.
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.
Članak objavljen: