Veganski božićni kolači: Baklava cigare, millefoglie, pandoro, borići … U Marinoj kuharici čeka vas 10 prefinih recepata

Božićni kolači i keksi

Stiglo je doba godine u kojem jednu od centralnih uloga zauzima priprema božićnih kolača i keksa.
Za one koje zanimaju veganski božićni kolači pripremila sam 10 odabranih recepata koji će zadovoljiti najrazličitija nepca – od bogatih čokoladnih okusa, preko slatko-slanih kombinacija, pa sve do mekih krema i baklava.

Božić - blagdani-vegani
FOTO: Mare

Veganski božićni kolači

Na popisu odabranih recepata nalaze se

  • tahini keksi s đumbirom i limetom
  • božićni razlomci
  • baklava cigare
  • čupavci
  • millefoglie
  • linzeri
  • pandoro
  • borići
  • prhki otisci
  • keksi na mašinu.
Tahini keksi s đumbirom
FOTO: Mare

Tahini keksi s đumbirom i limetom

Ovi keksi su pravo osvježenje!

Sastojci (za 20-ak okruglih keksa):
Sastojci za glazuru:
  • 100 g bijele veganske čokolade
  • naribana korica jedne limete
  • naribani svježi đumbir (po želji)
  • 3 jušne žlice vrhnja za šlag
  • šaka tostiranih sjeckanih lješnjaka.
Tahini keksi s đumbirom
FOTO: Mare
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke.
  2. Zatim tijesto raspodijelite na jednake kuglice i spljoštite čašom na obloženi lim za pečenje. Prije pečenja prebacite kekse u hladnjak na oko 15 minuta.
  3. Pecite kekse na 180 °C oko 6 – 8 minuta ili dok lagano ne posmeđe.
  4. Kad ih izvadite iz pećnice, kolačići će biti vrlo mekani. Zato ih ostavite da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta, prije nego što ih prenesete na stalak za hlađenje.
  5. Glazuru pripremite tako što ćete otopiti čokoladu s vrhnjem za šlag, unutra naribati koricu limete i svježi đumbir.
  6. Ispečene kekse umočite s obje strane i uvaljajte u sjeckane lješnjake.
Tahini kolačići dobro se čuvaju na hladnom suhom mjestu u zatvorenom spremniku i do tjedan dana.
Baklava cigare
FOTO: Mare

Baklava cigare

Božićni blagdani ne mogu bez baklava!

Sastojci (za kalup dimenzija 25 x 35 cm):
Sastojci za nadjev:
Sastojci za sirup za preljev:
Baklava s pistacijom
FOTO: Mare
Priprema
  1. Pripremite nadjev za baklave tako što ćete sve navedene sastojke pomiješati i usitniti u procesoru za hranu do srednje zrnate teksture. Nije cilj dobiti fino izblendanu pastu. Po želji ili u nedostatku procesora orahe, bademe, datulje i indijske oraščiće možete i nožem nasjeckati nasitno.
  2. Za sirup je potrebno pomiješati maslačkov “med” sa sokom naranče i zagrijavanjem reducirati dobivenu količinu za pola. Potrebna količina iznosi oko 250 ml sirupa.
  3. Izmjerite i po potrebi odrežite kore tako da im širina bude u skladu s limom za pečenje. U redu je ostaviti po jedan centimetar viška sa svake strane.
  4. Svaki list kore premažite najprije lagano maslinovim uljem te pri dnu od dvije jušne žlice nadjeva formirajte valjkasti oblik, kao dugačku cigaru. Preklopite zatim prema unutra taj višak kore s lijeve i desne strane te zarolajte do kraja. Dobivenu rolicu premjestite u obloženi lim za pečenje.
  5. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore, a zatim prerežite točno po polovici od vrha do dna, tako da u konačnici imate formirane dvije kolone rolica.
  6. Pecite na 180 °C dok baklave ne poprime zlatno-smeđu boju.
  7. Pri vađenju iz pećnice prelijte sirupom te posipajte sitno sjeckanim pistacijama i naribanom koricom limete.
Više recepata potražite u božićnoj kuharici ovdje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu