Sirup (nektar) od datulja – zdravlje, recept, cijena

Suhe datulje

Sirup ili nektar od datulja zasitna je i slatka viskozna tekućina. Zbog privlačnog okusa sličnog karameli pronašla je svoje mjesto u bliskoistočnoj kuhinji u kojoj se redovito koristi u izradi slastica i toplih napitaka.

Sirup od datulja je koncentrirani sok dobiven kuhanjem datulja u vodi, pasiranjem i ugušćivanjem. To je dakle otopina šećera u vodi. Sirup od datulja narančaste je do tamno smeđe boje i konzistencije slične medu ili javorovom sirupu. Nešto je manje slatkoće od stolnoga šećera.

Sirup od datulja prirodni je zaslađivač koji se ne podvrgava kompleksnim procesima prerade. Potječe iz pustinjskih područja na kojima se datulje uzgajaju. Danas su najveći proizvođači datulja upravo Egipat, Saudijska Arabija i Iran.

Palma datulja
Foto: Pixabay

Iako su datulje i razni proizvodi od datulja od davnina važno pustinjsko voće, njegova popularnost i na zapadu raste zbog nutritivne vrijednosti datulja i povoljnih zdravstvenih učinaka koji im se pripisuju.

Osim sirupa od datulja, na tržištu se nalazi i nektar od datulja. Iako razlika ponekada ne postoji, u sirup od datulja najčešće se dodaje voda i on se podvrgava termičkoj obradi, dok se nektar od datulja proizvodi isključivo mehaničkim prešanjem sirovih datulja. To ga čini pogodnim osobama koje se hrane isključivo sirovom hranom.

Sirup i nektar od datulja definitivno su nutritivno bogatiji i poželjniji izvor šećera. Međutim, s obzirom na to da dnevni unos treba ograničiti na relativno malu količinu, postavlja se pitanje stvarne potrebe zamjene šećera s nekom skupljom alternativom.

Nutritivna vrijednost sirupa od datulja

Datulje su nutritivno bogata namirnica. U njima prevladavaju šećeri koji čine čak do 70 % ukupne mase datulja. Osim toga, u datuljama se ističu prehrambena vlakna, proteini, mineralne tvari i vitamini.

Nutritivni sastav 100 grama sirupa od datulja varira među proizvođačima, i to ovisno o načinu na koji je proizveden. Prosječna hranjiva vrijednost 100 mL sirupa od datulja je:

 • 270 kcal,
 • 0-1 g masti,
 • 65-85 g ugljikohidrata, među kojima prevladavaju šećeri,
 • 1-4 g proteina,
 • 0,1 g soli.

Datulje su poznate i po sadržaju minerala. Količina željeza u 100 g datulja može dosezati 8 mg, što čak prelazi dnevne potrebe za željezom. Ipak, zbog visokog sadržaja šećera, datulje se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama. Dakle, od mineralnih tvari u sirupu od datulja prevladavaju:

Sirup od datulja i njegov utjecaj na zdravlje

Utjecaj sirupa od datulja na zdravlje čovjeka nije izravno istražen. Poznato je koje korisne kemijske spojeve datulje i sok od datulja sadrži tako da se prema tome zaključuje o njegovom utjecaju na zdravlje.

Redovita konzumacija umjerene količine datulja povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Uz to, datulje su odličan izvor brze energije. Zbog toga što su bogate šećerom, one mogu opskrbiti stanice u organizmu energijom vrlo brzo nakon što ih se pojede.

Iako je sirup od datulja povoljnijeg nutritivnog sastava i otkriveni su neki njegovi pozitivni učinci na zdravlje, on je i dalje bogat izvor šećera čiju količinu u prehrani treba ograničiti.

Sirup od datulja i dijabetes

Datulje imaju niski glikemijski indeks, tj. mjeru učinka pojedene hrane na porast razine glukoze u krvi.

Istraživanje znanstvenika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavljeno 2011. godine u časopisu Nutrition Journal odredilo je glikemijski indeks 5 najzastupljenijih vrsta datulja. On je iznosio 44-53, što odgovara intervalu niskog glikemijskog indeksa.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa osobito su korisne dijabetičarima koji imaju poremećenu regulaciju glukoze u krvi, ali samo ako se jedu u umjerenoj količini, što mogu biti već dvije datulje.

Međutim, glikemijski indeks sirupa od datulja nije do sada testiran. Niskoj vrijednosti glikemijskog indeksa doprinose prehrambena vlakna koja se u većoj mjeri uklanjaju u procesu proizvodnje sirupa od datulja, stoga je moguće da je glikemijski indeks sirupa ili nektara od datulje viši. Ipak, vjerojatno je i dalje niži od stolnoga šećera, što ga čini poželjnom zamjenom šećeru.

Usprkos nižim vrijednostima glikemijskog indeksa, sirup od datulje sadrži mnogo šećera. 1 žlica (20 g) sadrži 13 g šećera, baš kao i jedna žlica šećera. Zbog toga je važno unositi ga umjereno, a što znači umjereno objašnjeno je u nastavku.

Preporučeni dnevni unos dodanih šećera

Mnoge svjetske organizacije kojima je cilj osvještavanje i briga o ljudskog zdravlju, poput Svjetske zdravstvene organizacija (engl. WHO) i World Cancer Research Fund, ističu važnost ograničavanja unosa šećera dodanih u prehrambene proizvode, ali i šećera u obliku meda, raznih sirupa i voćnih sokova.

Unos takozvanih slobodnih šećera, koji ne uključuju šećere prirodno prisutne u hrani poput onoga u voću i običnom mlijeku, preporučuje se ograničiti na maksimalno 10 % od ukupnog unosa kilokalorija u danu

Za prosječnu osobu koja dnevno unosi 2000 kcal to bi značilo da ona svoj unos slobodnih šećera u danu treba ograničiti na 12,5 žličica. Za optimalno zdravlje se ipak preporučuje tu granicu dodatno spustiti na 5 %, što odgovara do 6 žličica šećera dnevno.

Podsjetimo se, 1 žličica sirupa od datulja odgovara 1 žličici šećera.

Antioksidacijska aktivnost sirupa od datulja

Sirup od datulja sadrži mnoštvo fenolnih spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Među njima prevladavaju fenolne kiseline, flavonoidi i karotenoidi.

Antioksidansi su važni sastojci u hrani koji štite organizam od takozvanog oksidacijskog stresa, tj. nakupljanja i štetnog učinka slobodnih radikala. Unošenje antioksidansa iz hrane povezuje se s boljim zdravljem i manjom učestalošću pojave kroničnih bolesti.

Zagrijavanje datulja tijekom procesa proizvodnje sirupa od datulja može uzrokovati neke promjene u sastavu antioksidansa. Međutim, pokazalo se da se samo mijenja njihov omjer, ne i antioksidacijska aktivnost.

Zbog prisutnosti navedenih fenolnih spojeva sirup od datulja ima i antibakterijski potencijal. U laboratoriju su ispitali njegov učinak na rast nekih bakterijskih sojeva.

Najveća antibakterijska aktivnost pokazala se za Staphylococcus epidermidis, bakteriju koja se nalazi na koži i u sluznicama ljudi i životinja, a uzrokuje infekciju kože, nosne šupljine i mokraćnog trakta.

Ostali učinci sirupa od datulja na zdravlje

Datulje su uz suhe šljive poznati narodni lijek za konstipaciju. Za ublažavanje konstipacije u prvom su redu zadužena prehrambena vlakna koja se u velikoj mjeri uklone prilikom proizvodnje sirupa od datulja i zaostanu u pulpi. Dakle, sirup od datulja kojemu je uklonjena pulpa nije jednako djelotvoran u ublažavanju konstipacije kao cjelovite datulje.

U pustinjskim područjima na kojima se datulje uobičajeno uzgajaju, one se često koriste na način kao što se kod nas koristi med pa se tako datulje koriste kod tretiranja:

Sirup i nektar od datulja zaista sadrže koriste bioaktivne sastojke koji mogu imati blagotvoran učinak, ali njihova djelotvornost u ovim slučajevima nije istražena.

Dokazan je antikancerogeni učinak ekstrakta datulje u istraživanju znanstvenika s Tunisa objavljenog 2011. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Pojedini sastojci sirupa od datulja sprječavaju rast tumorskih stanica te tako mogu spriječiti njegov nastanak. Naravno, ako ih se konzumira umjereno.

Nedavno objavljeno istraživanje egipatskih znanstvenika u časopisu Scientific Reports provedeno na pokusnim štakorima pokazalo je potencijal smanjenja toksičnosti radijacijske terapije. Ipak, pokusnim životinjama davane su relativno velike količine sirupa od datulja.

Naposljetku, sirup od datulja pokazao je i protuupalni učinak, za koji su također zaduženi antioksidansi prisutni u sirupu i nektaru od datulja.

Recept za domaći sirup od datulja

Postoji bezbroj načina na koje se može pripremiti sirup od datulja. Recepti se razlikuju od količine tekućine koja se dodaje pa sve do samog postupka koji može ali i ne mora uključivati zagrijavanje datulja.

Omjer datulja i vode koji je korišten u ovom receptu je 1:2. Dakle, za pripremu sirupa od datulja potrebno vam je:

 • 1 šalica datulja,
 • 2 šalice vode.

Sama priprema nije komplicirana, iako zahtijeva prosječno 1-1,5 sat vašega vremena:

 1. Narežite datulje na manje komade.
 2. Stavite datulje s vodom u lonac i ostavite da se namaču pola sata.
 3. Nakon namakanja, vodu zakuhajte pa datulje kuhajte poklopljene na laganoj vatri 20-30 minuta.
 4. Kratko ohladite skuhane datulje pa i stavite u blender ili multipraktik i dobro usitnite.
 5. Kako biste dobili sirup od datulje bez pulpe, procijedite ga kroz cjedilo. Pulpu možete iskoristiti u žitaricama za doručak ili prilikom pripreme kolača.
 6. Po želji, dobiveni sirup možete ugustiti kuhanjem na laganoj vatri do željene gustoće.
 7. Ohlađeni sirup skladištite u poklopljenoj staklenki u hladnjaku. Za duže skladištenje, sirup od datulja zamrznite.

Sirup od datulja – upotreba

S obzirom na njegov sladak okus, sirup i nektar od datulja koriste se u mnogim slatkim jelima:

 • sirovim tortama,
 • kolačima,
 • pudinzima,
 • slatkim namazima,
 • marmeladama,
 • smoothiejima,
 • napitcima,
 • ali i kao preljev za palačinke, vafle, žitne pahuljice.

Sirup od datulja najčešće je manje slatkoće u odnosu na obični šećer. Pri upotrebi sirupa od datulja treba imati na umu da će on pripremljene slastice blago obojiti u smeđu nijansu, ali i da sadrži više vode u odnosu na šećer.

Stoga, prilikom prilagođavanja recepata, preporuka je količinu šećera u receptu pomnožiti s 1,3 pa dodati toliko sirupa od datulja te blago smanjiti količine tekućih sastojaka u recepturi. Zbog toga nije povoljan za pripremu hrskavih keksa.

Najčešća preporuka je šećer zamijeniti s 1,3 puta većom količinom sirupa od datulja. Međutim, kod domaće proizvedenog sirupa od datulja dodatne prilagodbe su nerijetko potrebne jer mu razina slatkoće može varirati.

Sirup od datulja – gdje kupiti?

Sirup i nektar od datulja postao je vrlo popularan kao zamjena za šećer u mnogim slasticama i obrocima. Na glasu je kao zdravi prirodni zaslađivač. Zbog toga je dostupan u trgovinama ekološke hrane, a ponekada i trgovinama koje prodaju sportske dodatke prehrani.

Cijena sirupa od datulja kreće se između 19,00 i 40,00 kuna za 350 g.

Nektar od datulja prodaje se u pakiranju od 900 grama i košta prosječno 32 kune.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Wartenberg, L. (2020) Can People with Diabetes Eat Dates? Healthline.
 2. Alkaabi, J. M., Al-Dabbagh, B., Ahmad, S., Saadi, H. F., Gariballa, S., Ghazali, M. A. (2011) Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutrition journal, 10, 59.
 3. Taleb, H., Morris, R. K., Withycombe, C. E., Maddocks, S. E., Kanekanian, A. D. (2016) Date syrup-derived polyphenols attenuate angiogenic responses and exhibits anti-inflammatory activity mediated by vascular endothelial growth factor and cyclooxygenase-2 expression in endothelial cells. Nutrition research (New York, N.Y.), 36(7), 636–647.
 4. Mohamed, M. A., Ahmed, A. A. (1981) Libyan Date Syrup (Rub Al-Tamr). Journal of Food Science, 46, 1162-1166.
 5. Fattouch, S., Dhaouadi, K., Belkhir, M. (2016) Date Syrup. U: Handbook of Functional Beverages and Human Health, (Shahidi, F., Alasalvar, C., ured.), CRC Press, Boca Raton, 217-229.
 6. World Cancer Research Fund International (2015) Curbing global sugar consumptionWCRF.
 7. Abou-Zeid, S. M., El-Bialy, B. E., El-Borai, N. B., AbuBakr, H. O., Elhadary, A. (2018) Radioprotective effect of Date syrup on radiation- induced damage in Rats. Scientific reports, 8(1), 7423.
 8. Dhaouadi, K., Raboudi, F., Estevan, C., Barrajón, E., Vilanova, E., Hamdaoui, M., Fattouch, S. (2011) Cell viability effects and antioxidant and antimicrobial activities of Tunisian date syrup (Rub El Tamer) polyphenolic extracts. Journal of agricultural and food chemistry, 59(1), 402–406. 

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu