Borovnice, crni papar i kardamom – fantastični trio za imunitet!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Magična je pomisao da hrana može biti lijek.
Samo koja hrana, koja količina i koja kombinacija hrane?
Za prevenciju bolesti i održavanje zdravlja, bobice svih boja zauzimaju vodeća mjesta.
Naime, bobičasto voće (npr. borovnice, kupine, maline) ima iznimno povoljan učinak kroz njihove sposobnosti da djeluju protiv oštećenja, smanjuju i popravljaju oštećenja koja nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i upale.
Te moćne i prefine bobice također mogu pojačati detoksikaciju enzima, potpomažu stvaranje raznih faktora rasta, međustaničnu komunikaciju, pospješuju popravke nakon oksidativnog stresa i puno drugih stvari.
Naše tijelo posjeduje različite tipove stanica za obranu među kojima su i moćni pripadnici interventnih postrojbi tzv. prirodne stanice ubojice.
Spadaju u bijela krvna zrnca.
One su dio tima brzog odgovora našeg imunološkog sustava protiv stanica raka. Te naše stanice posjeduju tajne kodove – ključeve pomoću kojih aktiviraju raspad i samouništenje stanica raka. Nazvane su prirodne stanice – ubojice (kodnog imena NK-cell) jer one ne zahtijevaju aktivaciju.
Od prve su spremne za akciju – ne trebaju se aktivirati.
U daljnjem tekstu ćemo ih zvati NK-stanice.
U zdravom organizmu imamo samo dvije milijarde tih moćnih vojnika koji cirkuliraju u našem krvotoku u bilo kojem trenutku, ali možemo dobiti pojačanje i dodatni rezervni sastav upotrebom npr. borovnica.
Stoga je napravljen pokus tako da su sportaši jeli oko 200 grama borovnica dnevno tijekom šest tjedana kako bi vidjeli mogu li borovnice smanjiti oksidativni stres od trčanja na duge staze. I doista, oksidativni stres je bio znatno niži uz borovnice nego bez njih.
I još nešto važno – inače broj NK-stanica u krvi obično se smanjuje nakon dugotrajnih vježbi izdržljivosti. Tako da padne za 50%, na samo oko milijardu – osim ako ne jedete mnogo borovnica, u kojem slučaju se u šest tjedana konzumacije borovnica udvostručio broj tih jakih NK-stanica do preko četiri milijarde.
Evo grafičkog prikaza.
Postoji i studija koja je pokazala značajno povećanje aktivnosti NK-stanica, zahvaljujući jednom egzotičnom začinu zgodnog imena kardamom (lat. Elettaria cardamomum).
Napravljen je pokus tako da su uzeli stanice raka u Petrijevu zdjelicu i posipali prvo samo kardamom, zatim dodali NK-stanice pa onda kardamom i na kraju crni papar (lat. Piper nigrum).
Uzete su stanice raka u Petrijevu zdjelicu i dodali kardamom, ništa se posebno nije dogodilo. Ako, međutim, dodate NK-stanice, onda je oko 5% stanica raka uništeno. Ali, onda dodajte još malo kardamoma, i NK-stanice rade još bolje. I ako dodajete sve više kardamoma i dalje ostaje jednak broj NK-stanica, ali sada mogu uništiti deset puta više stanica raka.
Evo grafičkog prikaza:
Vrijedno je zabilježiti da, kardamom sam po sebi, čak i pri najvišoj dozi, nije imao učinka na stanice raka. Ali, uz već prisutne NK-stanice kardamom je pojačao moć i efikasnost tih naših fantastičnih jedinica brzog djelovanja – NK-stanica.
Ista stvar je pronađena za crni papar. Crni papar sam – ništa, bez efekta. No, s porastom doze, čini se da ima pojačani učinak; oko 30 ili 40% stanica raka bude počišćeno. Ako ih oboje dodate zajedno – crni papar i kardamom, čini se da zajedno djeluju puno, puno bolje.
Iako možda po okusu i nije baš najbolja kombinacija (papar, borovnice i kardamom), uzeti zajedno, ovi podaci snažno upućuju na to da crni papar i kardamom mogu značajno povećati antikancerogenu aktivnost NK-stanica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- McAnulty, L. S., Nieman, D. C., Dumke, C. L., Shooter, L. A. , Henson, D. A., Utter, A. C., Milne, G i McAnulty, S. R. (2011). Effect of blueberry ingestion on natural killer cell counts, oxidative stress, and inflammation prior to and after 2.5 H of running. Appl Physiol Nutr Metab: 36(6):976 – 984.
- Majdalawieh, A. F. i Carr, R. I. (2010). In vitro investigation of the potential immunomodulatory and anti-cancer activities of black pepper (Piper nigrum) and cardamom (Elettaria cardamomum). J Med Food: 13(2):371 – 381.