Tjestenina na salatu: Šareno i brzo! Imamo recept za zimsko-proljetnu salatu koja će nahraniti dušu i tijelo

Salata s tjesteninom

Tjestenina na salatu prija u raznim kombinacijama čak i zimi, ali znam da su one većini nagovještaj toplijeg vremena. Ovaj recept kombinira malo zimskog “štiha” kroz pečenu bundevu i poriluk, a kombinacija sirovog povrća poput mrkve i korabice te mahune spremljene na pari na tanjur donosi proljeće koje nam je stiglo.

Najbolje je od svega to što ne morate čekati da se tjestenina ohladi kako biste prionuli jelu. Jako je ukusno toplo, ali i hladno, zato slobodno spremite više.

U ovu šarenu i ukusnu zdjelu odlučila sam dodati i borovnice. One su odličan saveznik zdravih kostiju i preporučuje se pojesti šaku borovnica na dan jer pomažu pri zdravoj probavi, čine da nam koža izgleda blistavije, usporavaju starenje mozga i čuvaju srce, a sve to jer sadrže flavonoid antocijan i obilje antioksidansa.

Ako niste u mogućnosti nabaviti neko mikrozelenje, predlažem da isto zamijenite s rukolom, matovilcem ili mladim listovima maslačka. Ja sam se odlučila za sjetvenu grbicu, poznatu i kao kreš salata, krečava salata ili grbašica. Tako sitne biljčice, a okus im je izrazito intenzivan, kombinacija senfa i hrena. Idealno za ovu tjesteninu na salatu koju rado kombiniram i s veganskom majonezom. 

Recepte za vegansku majonezu potražite u članku “Veganska majoneza – recepti za zdrav umak koji rado jedemo“.

Tjestenina s povrćem
FOTO: Mare

Sastojci za punu zdjelu šarene tjestenine:

Sastojci za dresing:

Priprema

  1. Bundevu i češnjak ispecite u pećnici tako da bundevu izrežete na dva centimetra debele prstenove, a češnjak ostavite cijeli, ali ga zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite otprilike 20 minuta na 200 °C.
  2. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  3. Korabicu, avokado, poriluk i mrkvu naribajte ili narežite po vašem ukusu.
  4. Mahune skuhajte na pari. Možete koristiti paru od tjestenine dok se kuha.
  5. Kada su bundeva i češnjak pečeni, narežite bundevu na komade kako vam najviše odgovara i pomiješajte zajedno s tjesteninom i ostalim povrćem, a pečeni češnjak izblendajte zajedno s ostalim sastojcima za dresing.
  6. Dodajte borovnice, sezam i mikrozelenje, a tijekom serviranja, ako volite, dodajte i vegansku majonezu. Šarena tjestenina na salatu je spremna za konzumaciju!

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu