Tjestenina na salatu – šareno, brzo i hranjivo jelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Tjestenine na salatu volim jesti u raznim kombinacijama čak i zimi, ali znam da su one većini nagovještaj toplijeg vremena.
Ovaj recept kombinira malo zimskog štiha kroz pečenu bundevu i poriluk, a kombinacija sirovog povrća poput mrkve i korabice te mahune spremljene na pari daju naznake proljeća koje nam je došlo.
Najbolje od svega, ne morate čekati da se tjestenina ohladi da biste prionuli jelu. Jako je ukusno toplo, ali i hladno, zato slobodno spremite više.
U ovu šarenu i ukusnu zdjelu odlučila sam dodati i borovnice. One su odličan saveznik zdravih kostiju i postoji preporuka da šaka borovnica na dan pomaže pri zdravoj probavi, da nam koža izgleda blistavije, usporavaju starenje mozga i čuvaju srce, a sve to jer sadrže flavonoid antocijan i obilje antioksidansa.
Ako niste u mogućnosti nabaviti neko mikrozelenje, predlažem da isto zamijenite s rukolom, matovilcem ili mladim listovima maslačka. Ja sam se odlučila za sjetvenu grbicu, poznatu i kao kreš salata, krečava salata ili grbašica. Tako sitne biljčice, a okus izrazito intenzivan, kombinacija senfa i hrena. Idealna za ovu tjesteninu koju rado kombiniram i s veganskom majonezom.
Recepte za vegansku majonezu potražite u članku “Veganska majoneza – recepti za zdrav umak koji rado jedemo“.

Sastojci za punu zdjelu šarene tjestenine:
- 500 g tjestenine farfalle
- 1 mrkva
- 1 koraba
- 1 poriluk
- 1 avokado
- 300 g bundeve
- 150 g mahuna
- 1 šaka borovnica
- 1 jušna žlica sjemenki crnog sezama
- mikrozelenje po želji.
Sastojci za dresing:
- 1 češnjak
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 limeta
- sol i papar
- majoneza.
Priprema
- Bundevu i češnjak ispecite u pećnici tako da bundevu izrežete na dva centimetra debele prstenove, a češnjak ostavite cijeli, ali ga zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite otprilike 20 minuta na 200°C.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Korabicu, avokado, poriluk i mrkvu naribajte ili narežite po vašem ukusu.
- Mahune skuhajte na pari. Možete koristiti paru od tjestenine dok se kuha.
- Kada su bundeva i češnjak pečeni, narežite bundevu na komade kako vam najviše odgovara i pomiješajte zajedno s tjesteninom i ostalim povrćem, a pečeni češnjak izblendajte zajedno s ostalim sastojcima za dresing.
- Dodajte borovnice, sezam, mikrozelenje i tijekom serviranja, ako volite, dodajte i vegansku majonezu.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.