Med od maslačka – kako ga napraviti i za što koristiti?

pcela-na-maslacku

Med od maslačka je ukusna hranjiva namirnica dobivena od peluda cvijeta maslačka koji raste posvuda. Iako ga nekad uzimamo zdravo za gotovo, maslačak može biti iznimno ljekovita biljka, a njegov med ukusan i zdrav.

Možete ga kupiti, a određenu varijaciju meda možete napraviti i sami. Više o tome pročitajte u nastavku. 

Čaj od maslačka

Foto: Photospin

Maslačak – karakteristike

Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje. Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama. 

Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju.

 • vitamine A, C, K, B i E,
 • željezo,
 • kalcij,
 • magnezij,
 • kalij.

Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.

Med od maslačka – svojstva

Maslačak ima dugu tradiciju hranjive i iznimno korisne biljke. Nažalost, postoji i tradicija prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova i veliki neprijatelj vlasnika travnjaka. Na našu sreću, čak i ako smo mi zaboravili kako ga iskoristiti, pčele nisu.

Med od maslačka ukusna je posljedica toga. Boja meda od maslačka zbog kristalizacije varira od intenzivne zlatno-žute do tamnijih nijansi. Živa žuta boja pokazatelj je veće čistoće.

Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopće probate.

Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Okus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.

med-od-maslacka

Foto: Photospin

Med od maslačka kao lijek

Maslačak posjeduje određene ljekovite spojeve koji organizmu mogu pružiti neke zdravstvene prednosti. U med će se prenijeti dio tih spojeva, koji se nalaze u peludu. 

To su:

 • vitamini,
 • gorke tvari,
 • tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
 • saponini,
 • tanini,
 • mineralne tvari i elementi u tragovima,
 • nešto eteričnog ulja,
 • inulin,
 • kolin,
 • bjelančevine i drugo.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjena iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.

Međutim, bogat nutritivni sastav maslačka znači da bi on mogao pomoći ispuniti organizam vrijednim sastojcima koji će osnažiti imunitet i poboljšati zdravlje. 

Kako napraviti domaći med od maslačka?

Med od maslačka je prirodni preparat koji sami možete napraviti koristeći cvjetove maslačka i druge sastojke. Pogledajte video ispod ili pročitajte recept koji vam donosimo u nastavku članka. 

Med od maslačka – recept

Kako biste pripremili med od maslačka trebat ćete:

 • 4 šalice latica cvjetova maslačka,
 • 4 šalice vode,
 • 3 kriške limuna,
 • pola mahune vanilije (po želji),
 • 2.5 šalice šećera.

Priprema traje dugo, a odvija se na sljedeći način:

 1. Nakon što ste ubrali maslačke, trebat ćete ih dobro oprati i izdvojiti samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa.
 2. Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac.
 3. Smjesu dovedite do ključanja pa onda smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta. Uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem 6 sati.
 4. Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat).
 5. Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi. 
 6. Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do 4 sata. 

Nakon toga je “med” od maslačka gotov! Možete ga spremiti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici. Pohranite ga u hladnjaku i pojedite što prije. 

branje-maslacka

Foto: Photospin

Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja, možete ubaciti i u svoj doručak.

Naravno, trebate imati na umu da ovako pripravljen med zapravo nije pravi med, već više nešto poput gustog pekmeza od maslačaka. Pravi med od maslačka mogu napraviti samo pčele u svojim košnicama, ali ovako možete uživati u okusu maslačka ako ne možete nabaviti prirodni. 

Također, dugotrajnim kuhanjem će se izgubiti određena ljekovita svojstva meda, ali tako je sa svakim medom koji se izlaže visokoj temperaturi. Zato je pravi med pametno konzumirati dok je hladan i ne dodavati ga odmah u vreli čaj i slično.

Med od maslačka – gdje kupiti?

Prirodno dobiveni med od maslačka možete kupiti putem raznih OPG-ova, ili primjerice u nekim trgovinama zdrave hrane koje ga nabavljaju.

Oko 25 grama ovog meda ćete platiti oko 30 kuna, ali cijena varira ovisno o proizvođaču. 

Članak uređen:

Izvori:

 1. Dandelion honey benefits – another way to naturally reduce gastric acidity. (2019) Healthy With Honey.
 2. Hill, A. (2018) 13 Potential Health Benefits of Dandelion. Healthline. 
 3. Trowbridge Filippone, P. (2019) Dandelion Honey From Flowers. The Spruce Eats.
 4. Grupa autora. (2017) Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut 66(11): 1968–1974.

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.94 / 5   34

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: med od maslačka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Med od maslačka – kako ga napraviti i za što koristiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje