Javorov sirup ublažava kronične upale

javorov-sirup

Javorov sirup je bio tema prvog u povijesti svjetskog simpozija posvećenog najnovijim znanstvenim spoznajama o ovom prirodnom sladilu, održanog u sklopu 253. godišnje konferencije American Chemical Society (ACS), najvećeg znanstvenog društva na svijetu, u San Franciscu.

Znanstvenici iz cijelog svijeta su podijelili rezultate svojih istraživanja o potencijalnom učinku javorova sirupa na nekoliko važnih područja medicine, između ostaloga na metabolički sindrom, zdravlje mozga, bolesti jetre i mikrobiom zdravog crijeva.

Prebiotik Inulin u javorovom sirupu

Studija sa Sveučilišta Rhode Island  je otkrila prisutnost prirodnog polisaharida inulina u javorovom sirupu. Inulin je složeni ugljikohidrat koji pripada klasi prehrambenih vlakana. Inulin djeluje kao prebiotik koji ima funkciju poticanja rasta korisnih bakterija u crijevima.

Tako se inulin pridružuje ostalim,  od ranije poznatim korisnim sastojcima javorovog sirupa: polifenolima, vitaminima i mineralima. Zahvaljujući otkriću sadržaja inulina, javorov sirup bi se mogao svrstati u funkcionalnu hranu. Tu ubrajamo namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju utjecaj na opće zdravlje ljudi ili sudjeluju u smanjenju rizika razvoja pojedinih bolesti.

Dva novootkrivena sastojka s antioksidativnim svojstvima su povećala broj poznatih fitonutrijenata u javorovim proizvodima na ukupno 65.

zlica-sirupa

Antiupalno djelovanje

Quebecol i jedan od njegovih analoga, nedavno sintetizirani Isoquebecol su pokazali znatan utjecaj na smanjenje produkcije medijatora upale. Upala je normalan dio zdravog imunološkog odgovora, to je biološki proces koji pomaže liječiti ozljede i boriti se sa zarazom. Međutim, kada upala postane nekontrolirana ili kronična, tada može izazvati ili pogoršati razne zdravstvene probleme.

Postoji nekoliko načina kako spriječiti i boriti se protiv kronične upale. Preporučenim namirnicama bogatim polifenolima, primjerice zelenom čaju, crnom vinu, voću i povrću, pridružuje se i javorov sirup koji može biti korisna podrška imunološkom sustavu.

Konzumaciju javorovog sirupa treba ipak ograničiti na njegovu primarnu namjenu te pripaziti na ukupan unos šećera. Glikemijski indeks ovog prirodnog sladila iznosi 54, što je za 4 boda više  od meda.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Javorov sirup ublažava kronične upale

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.