Fenomenalan kolač od jabuka – jednostavan i sočan

Fenomenalan kolac od jabuke

Taman kad sam pomislila da je dosta kolača s jabukama, dobijem opet puno domaćih jabuka. Nema mi finijeg nego takve jabuke staviti u kompot ili kolač.  Ovog puta odlučila sam se veganizirati jedan talijanski klasik. „Torta di mele“ ili u našem prijevodu torta od jabuka. To je jedan od onih starinskih jednostavnih recepata, a Talijani ga jako vole servirati za doručak, uz neki topli napitak.

Nema posebnog pravila oko toga kakve jabuke koristiti, tako da slobodno koristite ono što imate, a planirate li u kupnju, ja bi sugerirala da uzmete mješovite, od svake sorte po jednu ili dvije.

Domaće jabuke
Foto: Mare

Sastojci dostatni za kalup promjera 38×23 cm, a poželite li raditi u obliku torte, polovica ove smjese bila bi dostatna za kalup promjera 20 cm.

Fenomenalan kolač od jabuke u obliku torte
Foto: Mare

Sastojci:

  • 6 do 8 jabuka,
  • 250 g pirovog ili pšeničnog bijelog brašna,
  • 80 g mljevenog badema,
  • 150 g oraha (očišćene jezgre),
  • 10 datulja bez koštica,
  • 700 ml vode,
  • 8 žlica šećera kokosovog cvijeta ili demerara šećera,
  • 4 žlice ulja,
  • 15 g praška za pecivo,
  • naribana korica naranče,
  • 1 žlica bijelog šećera,
  • 1 žličica cimeta u prahu,
  • prstohvat soli.
Fenomenalan kolač od jabuka
Foto: Mare

Priprema:

  1. Jezgre oraha prethodnu večer namočite u vodi, dovoljno da prekrije, a ako nemate vremena jer kolač želite napraviti odmah, kratko ih prokuhajte u vrućoj vodi. Zatim ih ocijedite te zajedno s datuljama blendajte u 700 ml vode. Dobit ćete gusto mlijeko od oraha i datulja. To će vam biti tekući dio za kolač.
  2. Po želji jabuke ogulite ili ostavite s korom. Polovicu od svih jabuka nasjeckajte na male kockice, a ostatak na tanke listiće, kao da želite napraviti čips.
  3. Žlicu bijelog šećera i cimeta zajedno promiješajte te dobivenom mješavinom posipajte jabuke koje ste narezali na listiće.
  4. Promiješajte sve preostale suhe sastojke. Dakle, brašno i prašak za pecivo prosijajte skupa, zatim dodajte mljevene bademe, kokosov šećer te naribanu koricu naranče.
  5. Ulijte u suhu smjesu dobiveno mlijeko od oraha i datulja te ulje. Sve dobro promiješajte.
  6. Dodajte jabuke narezane na male kockice te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
  7. Po površini posložite jabuke narezane na listiće te pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 170°C oko 45 min. Svakako prvotno provjerite drvenim štapićem. Kolač je finiji ako je malo mokar.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu