Fenomenalan kolač od jabuka – jednostavan i sočan
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Taman kad sam pomislila da je dosta kolača s jabukama, dobijem opet puno domaćih jabuka. Nema mi finijeg nego takve jabuke staviti u kompot ili kolač. Ovog puta odlučila sam se veganizirati jedan talijanski klasik. „Torta di mele“ ili u našem prijevodu torta od jabuka. To je jedan od onih starinskih jednostavnih recepata, a Talijani ga jako vole servirati za doručak, uz neki topli napitak.
Nema posebnog pravila oko toga kakve jabuke koristiti, tako da slobodno koristite ono što imate, a planirate li u kupnju, ja bi sugerirala da uzmete mješovite, od svake sorte po jednu ili dvije.
Sastojci dostatni za kalup promjera 38×23 cm, a poželite li raditi u obliku torte, polovica ove smjese bila bi dostatna za kalup promjera 20 cm.
Sastojci:
- 6 do 8 jabuka,
- 250 g pirovog ili pšeničnog bijelog brašna,
- 80 g mljevenog badema,
- 150 g oraha (očišćene jezgre),
- 10 datulja bez koštica,
- 700 ml vode,
- 8 žlica šećera kokosovog cvijeta ili demerara šećera,
- 4 žlice ulja,
- 15 g praška za pecivo,
- naribana korica naranče,
- 1 žlica bijelog šećera,
- 1 žličica cimeta u prahu,
- prstohvat soli.
Priprema:
- Jezgre oraha prethodnu večer namočite u vodi, dovoljno da prekrije, a ako nemate vremena jer kolač želite napraviti odmah, kratko ih prokuhajte u vrućoj vodi. Zatim ih ocijedite te zajedno s datuljama blendajte u 700 ml vode. Dobit ćete gusto mlijeko od oraha i datulja. To će vam biti tekući dio za kolač.
- Po želji jabuke ogulite ili ostavite s korom. Polovicu od svih jabuka nasjeckajte na male kockice, a ostatak na tanke listiće, kao da želite napraviti čips.
- Žlicu bijelog šećera i cimeta zajedno promiješajte te dobivenom mješavinom posipajte jabuke koje ste narezali na listiće.
- Promiješajte sve preostale suhe sastojke. Dakle, brašno i prašak za pecivo prosijajte skupa, zatim dodajte mljevene bademe, kokosov šećer te naribanu koricu naranče.
- Ulijte u suhu smjesu dobiveno mlijeko od oraha i datulja te ulje. Sve dobro promiješajte.
- Dodajte jabuke narezane na male kockice te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
- Po površini posložite jabuke narezane na listiće te pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 170°C oko 45 min. Svakako prvotno provjerite drvenim štapićem. Kolač je finiji ako je malo mokar.
U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja