Napravite domaći pekmez od jabuka
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Želite li napraviti ukusni pekmez od jabuka? Isprobajte zdravu varijantu bez šećera i konzervansa!
Pekmez od jabuka je omiljeni u našim krajevima zbog odličnog okusa i izobilja jabuka. Može se pripremiti sa slatkim ili kiselim jabukama, ovisno o tome kakav okus preferirate.
Pekmez od jabuka pripremljen prema ovom receptu je ukusan i zdrav te se može koristiti pomiješan sa žitaricama, u kolačima, kao nadjev raznim pitama i savijačama ili jednostavo kao preljev.
Potrebni sastojci:
- 750 g naribane jabuke
- 250 g naribane mrkve
- 100 ml vode
- 1 burbon vanilin šećer
- cimet (po izboru)
- klinčić (po izboru)
- sok pola do jednog limuna
Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji. Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodno sladilo od stevije.
Upute za pripremu:
- Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
- Promješajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
- Pustite da mješavina provrije i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući otprilike 40 minuta.
- Tijekom kuhanja bi se na površini mogla stvoriti pjena i potrebno ju je odstraniti.
Čuvanje pekmeza
Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.