Kako pomoći jedni drugima?

pomaganje drugima

Tijekom pandemije postoji nekoliko skupina ljudi koji su posebno ranjivi, a to su starije osobe, osobe koje su imuno kompromitirane i beskućnici. Vrlo je važno ne zaboraviti na ove ugrožene skupine i pokušati im pružiti pomoć kako biste doprinijeli njihovoj zaštiti.

Pomaganjem drugima ne samo da činite dobro djelo, već ćete se i vi zasigurno bolje osjećati ako nekome pomognete ili uljepšate dan. Stoga vam donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga kako možete pomoći drugima.

Solidarnost prema starijima

Ovo stanje izrazito teško pogađa starije osobe koje zbog ranjivosti ne bi trebali izlaziti. No, postoji nekoliko načina na koje im možete pomoći.

Ako imate stariju osobu u svojoj obitelji, pročitajte dio o brizi za susjede i bližnje.

Prije svega, ako vidite stariju osobu u redu za trgovinu (vjerojatno žive sami i nema im tko donijeti hranu), pustite ih ispred sebe. Vrlo je važno i da ne kupujete panično!

Starije osobe teže se snalaze u situacijama u kojima nema hrane na koju su navikli; ne mogu nositi veće količine ili ne stignu na vrijeme do dućana (prije nego određene namirnice „nestanu“).

Nastojte ostvariti komunikaciju sa starijim osobama, bilo da se radi o strancu, poznaniku ili susjedu, zasigurno su usamljeniji nego prije.

Kako starijim osobama možete pomoći u kupovini pročitajte u nastavku.

Foto: Stockphoto Secrets

Pomoć u kupnji

Ako ste mlađa osoba koja nema težih zdravstvenih problema, možete pomoći pri kupovini osobama koje ne bi trebale izlaziti. To se odnosi na starije i imuno kompromitirane osobe, pogotovo one koje žive same.

Zamolite osobu kojoj je potrebna pomoć da napiše listu namirnica koja im je potrebna i odite u trgovinu umjesto njih. Hranu ostavite na pragu vrata kako ne biste ugrožavali osobu i pridržavajte se mjera opreza. Ako znate da ta osoba ima poteškoća s novcima, ako ste u mogućnosti, ponudite im da platite pola/cijeli račun kupovine.

Kao što i sami znate, do nekih namirnica je malo teže doći zbog paničnog kupovanja. Pogotovo u ovo doba izrazito je važno da ne bacate hranu. Ako primijetite da imate namirnicu koju nećete stići iskoristiti dok joj ne istekne rok, ponudite ju osobi za koju kupujete/susjedu/bližnjima.

Pomozite beskućnicima

Beskućnici su još jedna izrazito ugrožena skupina ljudi, pogotovo tijekom pandemije s obzirom da je zdravlje beskućnika i inače ugroženo zbog manjka hrane (nutrijenata)/života na ulici.

Ako možete kada vidite beskućnika udijelite mu novac, hranu, odjeću ili zdravstvene potrepštine (kao što su maske za lice, antibakterijski gel, itd.). Osim toga, beskućnike možete podržati kupovinom časopisa Ulični fajter ili Ulične svjetiljke – osobi od koje kupite časopis ide većina novaca koje ste im dali.

Osim toga, možete donirati i hranu u obližnjoj pučkoj kuhinji koja omogućuje tople obroke za beskućnike.

donacije
Foto: Stockphoto Secrets

Briga za susjede i bližnje

Premda ste vjerojatno i sami zabrinuti oko cijele situacije, nemojte zaboraviti na susjede i bližnje osobe koji žive sami.

Nazovite ih češće da provjerite jesu li dobro. Isto tako, možete ih pitati treba li im što i ostaviti paketić pred vratima.

Ljudima koji žive sami trenutno je potrebna socijalizacija više nego ikada. Napravite video poziv, isto tako ponekad se možete sastati u vrtu ili parku pridržavajući se propisanih sigurnosnih mjera.

Neki od ostalih načina na koje možete pomoći drugima

Postoji još nekoliko načina na koje možete pomoći drugima u vrijeme pandemije, ali i inače:

  • Donirajte krv (ako ste u mogućnosti) – u vrijeme pandemije može doći do manjka donatora krvi zbog straha odlaska u bolnice.
  • Kupujte lokalno – podržite manje lokalne restorane, tako da naručite hranu, umjesto velikih internacionalnih lanaca voće i povrće kupujte od lokalnih poljoprivrednika i sl.
  • Donirajte novac neprofitnim udrugama ili istraživačkim institutima.
  • Zauzmite se protiv ksenofobije i rasizma koji su usmjereni prema osobama kineskog (i općenito azijskog) podrijetla.
  • Ponudite šetanje pasa osobama koje to ne mogu same učiniti jer spadaju u rizične skupine.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Perrotta, A. (2020). 9 Ways to Help Others During the Coronavirus PandemicIdealist
  2. Purdy, L. (2020). 10 ways to help others during the coronavirus outbreak. Positive News

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu