Božićni ukrasi “uradi sam”: Ovih blagdana budite kreativni! Imamo ideje za DIY dekoracije koje će zabaviti cijelu obitelj i stvoriti pravi duh Božića

Božićni ukrasi uradi sam

Božićni ukrasi “uradi sam” idealan su način da ukrasite dom na jedinstven način. Do it yourself ili DIY božićni ukrasi mogu biti projekt za cijelu obitelj, kako biste proveli vrijeme na zabavan način i kako bi svatko dao svoj doprinos u uređenju doma. U nastavku se nalaze različite “uradi sam” ideje za božićne ukrase – od ukrasa za bor i stol do prirodnih ukrasa i ukrasa od papira. Uz ove kreativne ideje za božićne ukrase vaš dom će biti ispunjen blagdanskom toplinom i unikatnim detaljima.

Uradi sam božićno drvce
FOTO: Shutterstock

“Uradi sam” božićno drvce

Kupovina božićnog drvca i raznih ukrasa za drvce, dekoriranje stabalca pa kasnije uklanjanje i skladištenje svega može se činiti kao zahtjevan posao. Osim toga, ako imate mačke koje ne mogu odoljeti skakanju na božićnu jelku, zasigurno ste u potrazi za alternativama. Upravo tu uskaču različite kreativne ideje za božićno drvce – bez drvca.

Kako biste dobili božićni ugođaj, božićno drvce možete napraviti od lampica. Lampice je potrebno zalijepiti na zid u obliku drvca i upaliti ih kad god želite toplo iskustvo Božića. 

Ako imate kuglice za božićnu jelku, možete ih zalijepiti u oblik drvca. Božićno “drvce” možete napraviti i od papira, a upute za izradu potražite u videu u nastavku:

Božićni ukrasi za bor “uradi sam”

Ako ste se ipak odlučili za pravo božićno drvce, postoji mnogo načina da napravite unikatne i kreativne ukrase za vaš bor. Ukrasi za bor mogu se izraditi od raznih materijala koje imate kod kuće ili koje možete lako nabaviti, npr. od papira, vunene vate, češera ili šišarki itd.

Okrugle pamučne vate ili vuneni pomponi mogu se objesiti na bor uz pomoć konca. Ovakve kuglice možete prilagoditi vašem ukusu – obojiti ih u šareno ili nalijepiti mala sretna lica na njih. Osim toga, pamučna vata može poslužiti kao imitacija snijega na drvcu.

Božićni ukrasi za bor uradi sam
FOTO: Shutterstock

Ako imate izgorjele okrugle ili duguljaste žarulje koje će uskoro završiti u smeću – ovo je odlična prilika da ih još jedan put iskoristite. Na vrh stavite vrpcu za objesiti, a same žarulje temperama obojite u različite motive i boje.

Ukrasi od češera
FOTO: Shutterstock

Postoje i razni prirodni ukrasi za Božić, kao što su ukrasi od češera koje možete obojiti u razne boje i objesiti na bor. Male grane također mogu poslužiti za izradu prirodnih ukrasa. Nakon što prilagodite veličine, grančice možete zalijepiti u razne oblike kao što su zvijezda ili trokutić s deblom koji simbolizira božićnu jelku. Na vrh zalijepite vrpcu kako biste prirodni ukras mogli staviti na bor.

Prirodni ukrasi za Božić
FOTO: Shutterstock

Osušene ploške naranče također mogu poslužiti kao lijepi prirodni ukras za bor. Ukrase za bor možete izraditi i uz pomoć štapića od cimeta i ružmarina – ružmarin je potrebno vrućim ljepilom zalijepiti po štapiću cimeta na način da izgleda kao stablo, a dno štapića ostavite nepokriveno kako bi dalo izgled debla.

Pročitajte članak “Savjeti za brzo raskićivanje bora s kojima će sve kuglice biti na broju“.

Najmlađe pripadnike vašeg doma zasigurno će razveseliti i jestivi ukrasi za bor. Pa tako, uz ostale ukrase, možete koncem objesiti razne slatkiše koje djeca kasnije mogu pojesti.

Božićni ukrasi uradi sam od papira
FOTO: Shutterstock

Božićni ukrasi “uradi sam” od papira

Od papira možete napraviti mnoštvo različitih ukrasa za bor. Uz pomoć škarica i ljepila, od papira u raznim bojama možete oblikovati snjegovića ili božićnu jelku. One koji su vještiji sa škaricama od papira mogu napraviti i pahuljice koje se mogu objesiti na bor ili zalijepiti na zid. 

Video upute u nastavku ponudit će vam ideje za izradu božićnih ukrasa od papira:

Božićne dekoracije za stol “uradi sam”

Stol možete urediti na razne načine kako biste dobili blagdanski ugođaj. Uobičajene boje koje nas podsjećaju na Božić su crvena, zlatna i zelena, stoga bi idealno bilo da dio stvari na stolu bude u jednoj od tih boja – bilo da se radi o salvetama, stolnjaku ili tanjurima. 

Platnene salvete možete oblikovati u drvce ili zvijezdu, a kao jednostavnija opcija mogu poslužiti rezači za kekse u obliku zvijezde ili jelke. Salvete oblikujte u valjak i provucite ih kroz rezač za kekse koji će ih držati u tom obliku i poslužiti kao držač salvete. 

Božićne dekoracije za stol uradi sam
FOTO: Shutterstock
Uradi sam ideje za božićne ukrase
FOTO: Shutterstock

Borove grančice i uređeni češeri također mogu poslužiti kao dekoracija na stolu. Ako iznad stola imate luster na kojem se može nešto objesiti – božićne kuglice za bor možete staviti na dužu nit i ukrasiti luster. 

Na sredinu stola možete staviti veliku božićnu dekoraciju. Primjerice, ako imate lijepu prozirnu ukrasnu zdjelu, možete je napuniti dekoracijama koje podsjećaju na Božić, kao što su češeri, štapići cimeta, orasi, brusnice, sušene ploške naranče itd. Ideje za dekoracije za stol možete pronaći u videu u nastavku:

Božićni ukrasi za vrata “uradi sam”

Vrata se za Božić uobičajeno ukrašavaju vijencem. Možete ga kupiti u trgovini ili napraviti svoj unikatni vijenac. 

Božićni vijenac možete napraviti od kuglica za bor, na način da ih zalijepite u krug. Također, možete ga napraviti od suhog cvijeća, papira izrezanog u obliku listova ili cvijeća te od borovih grančica. 

Božićni ukrasi za vrata uradi sam
FOTO: Shutterstock

Vijenac možete napraviti i od pamučne vate – na okrugli kalup od žice zalijepite vatu u debelom sloju. Vijenac potom ukrasite malim češerima, srebrnom ili zlatnom žicom, konopom, pahuljicama od papira itd.

Božićni ukrasi “uradi sam” – djeca

Blagdani su vrijeme za obitelj, stoga izrada ukrasa i ukrašavanje doma s djecom može biti jedan od načina da kvalitetno provedete zajedničko vrijeme. Uz adekvatan nadzor i najmanji ukućani mogu doprinijeti kreiranju ukrasa kao što su ranije opisani ukrasi za bor. Od bojanja češera do izrade ukrasa od papira, za svako dijete pronaći će se pokoja aktivnost koja će ga razveseliti i uz koju će se osjećati da doprinosi blagdanskom ugođaju.

Božićni ukrasi uradi sam - djeca
FOTO: Shutterstock

Pročitajte i ove članke za stvaranje blagdanske atmosfere u vašem domu:

Članak objavljen:
  1. Gautieri, A. i Valeris, M. (2022). 55+ Best DIY Christmas Table Decorating Ideas to Spread Holiday Cheer. Good Housekeeping.
  2. Thomas, M. i Garrity, A. (2022). 90 Homemade Christmas Ornaments You’ll Want to Decorate Your Tree With Year After Year. Good Housekeeping.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu