Shakshuka – brzo i lagano jelo s jajima
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Porijeklom iz sjeverozapadne Afrike, shakshuka je ukusno jelo koje možete pripremiti za pola sata. Sastoji se od umaka od rajčice i jaja koja se blanširaju u umaku. Najčešće se jede za doručak ili kao bilo koji drugi glavni obrok.
Jedina “kvaka” kod pripreme shakshuke je vrijeme kuhanja tj. blanširanja jaja u umaku od rajčice. Naime, cilj je da bjelanjak bude skroz kuhan, a da žumanjak ostane mekše kuhan. Ako niste obožavatelj meko kuhanog žumanjka, možete ostaviti jaja duže u tavi kako bi se žumanjak skuhao.
U nastavku vam donosimo recept za klasičnu shakshuku, ali i par varijacija.

Shakshuka – recept
Shakshuka se priprema na način da se prvo napravi umak od rajčice, a potom se jaja blanširaju u tom umaku. Ovaj recept idealan je za dvije porcije shakshuke, a jelo je spremno za 25 minuta.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola žutog luka
- 1 crvena paprika
- 2 režnja češnjaka
- 1 limenka sjeckanih ili cijelih rajčica
- 1 čajna žličica paprike u prahu
- pola čajne žličice kumina u prahu
- sol i papar po želji
- 4 jaja
- svježi peršin.
Opcionalni sastojci koje možete dodati su svježa chili papričica, chili u prahu ili kajenski papar kako biste dali ljutinu ovom jelu. Ako dodajete svježu chili papriku, ispržite je zajedno s crvenom paprikom.
Iako nije tradicionalno, još jedan opcionalni sastojak je mrkva koju osobno volim dodati naribanu da se pirja uz papriku. Ako vam je umak od rajčice prekiseo, možete dodati i jednu čajnu žličicu šećera dok se kuha.
Priprema
- U srednje velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
- Nasjeckajte luk i papriku na kockice, pa ih ubacite u tavu i pirjajte pet minuta ili dok luk ne postane proziran.
- U tavu dodajte usitnjeni češnjak, papriku, sol i papar te sve skupa pirjajte još minutu.
- Dodajte rajčice u limenci i sve skupa kuhajte 10 – 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Ako koristite limenku cijelih rajčica, usitnite ih u tavi pomoću kuhače. Kušajte umak i dodajte šećer ili još soli i papra ako je potrebno.
- Kuhačom napravite četiri male udubine u umaku i dodajte jaja, jedno po udubini.
- Pokrijte tavu poklopcem i pustite da sve kuha na laganoj vatri 5 – 8 minuta.
- Shakshuka je gotova kada se bjelanjci skuhaju, a žumanjci su meko kuhani (ili ovisno o preferenciji, kada su i žumanjci kuhani). Imajte na umu da se jaja nastavljaju lagano kuhati u toplom umaku od rajčice i kada isključite vatru.
- Posipajte svježi peršin na vrh i poslužite s kruhom.
- Uživajte!

Ako želite dodatno ukrasiti shakshuku, a konzumirate mliječne proizvode, na vrh možete dodati usitnjeni feta sir (shakshuka feta sir). Shakshuku također možete poslužiti s kriškama avokada na vrhu.
YouTube shakshuka
Na poveznici možete pogledati video pripreme shakshuke:
Zelena shakshuka – recept
Ako vam ne odgovara kiselkasti umak od rajčica, postoje različite varijacije na ovaj recept koje kao podlogu imaju zeleno povrće.
Ovaj recept sadrži prokulice, tikvicu i špinat, ali možete koristiti i druge sastojke. Drugo povrće koje možete koristiti za pripremu zelene shakshuke su blitva, poriluk i kelj.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola žutog luka
- 2 režnja češnjaka
- 200 g prokulica (izrezanih na tanke ploške)
- 1 naribana tikvica
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- sol i papar po želji
- 2 šalice špinata
- 4 jaja
- svježi peršin.
Priprema
- U srednje velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
- Nasjeckajte luk, ubacite ga u tavu i pržite pet minuta ili dok luk ne postane proziran.
- U tavu dodajte usitnjeni češnjak i pržite još minutu.
- Dodajte prokulice i pržite još 4 – 5 minuta uz miješanje.
- Kada prokulice omekšaju, u tavu dodajte tikvicu i začine i sve skupa pržite još jednu minutu.
- Svemu dodajte špinat i pržite dok ne uvene, a zatim smanjite vatru.
- Kuhačom napravite četiri male udubine u umaku i dodajte jaja, jedno po udubini.
- Pokrijte tavu poklopcem i pustite da sve kuha na laganoj vatri 5 – 8 minuta.
- Shakshuka je gotova kada se bjelanjci skuhaju, a žumanjci su meko kuhani (ili ovisno o preferenciji, kada su i žumanjci kuhani)
- Posipajte svježi peršin na vrh i poslužite s kruhom ili kriškama avokada.
- Uživajte!

Veganska shakshuka
Ako ne konzumirate jaja, svejedno možete napraviti varijaciju shakshuke. Prema ranije navedenim receptima napravite umak od rajčice (ili zelenu podlogu), te umjesto jaja dodajte kuhani slanutak ili tofu.
U nastavku vam donosimo recept za “tofu jaja” koja možete upotrijebiti u shakshuki umjesto jaja. Sol kala namak je izrazito važan sastojak u ovom receptu jer okusom podsjeća na jaja.
Sastojci:
- 1 blok čvrstog tofua
- 1/4 čajne žličice papra
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/4 čajne žličice luka u prahu
- pola čajne žličice soli
- 3 jušne žlice nutritivnog kvasca
- 3/4 šalice biljnog mlijeka
- pola čajne žličice soli kala namak.

Priprema
- Sve sastojke potrebno je izblendati.
- U umaku od rajčice napravite 4 – 6 udubina i u svaku udubinu dodajte malo smjese za “tofu jaje”.
- Kuhajte sve poklopljeno pet minuta, a zatim otklopljeno 5 – 8 minuta.
- Pustite pet minuta da se ohladi, a onda servirajte.
- Uživajte!
Umjesto pripreme “tofu jaja” možete koristiti i svileni tofu. Svileni tofu ne može zamijeniti jaje okusom, ali može svojom mekanom konzistencijom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Empatija kod djece: Potaknite suosjećanje za druge od malih nogu! Evo koji čimbenici utječu na njen razvoj
- Rachel Drbohlav Ollerton
- 6 min čitanja
- Hylton, J. (2021). Vegan Shakshuka Recipe. Jessica in the Kitchen.
- López-Alt, J. K. (2020). Shakshuka (North African–Style Poached Eggs in Spicy Tomato Sauce) Recipe. Serious Eats.
- Bryan, L. (2019). Green Shakshuka. Downshiftology.
- Jakob, B. (2017). How Shakshuka, Israel’s Famous Breakfast Dish, Took the World By Storm. Culture Trip.