Kajenski papar – zdravstvene prednosti

kajenski-papar

Kajenski papar je dio tradicionalne prehrane nativnih Amerikanaca već 9 tisuća godina. Radi se od sušenih i mljevenih ljutih papričica. Sami kajenski papar sadrži mnoge spojeve koji djeluju antioksidativno, poput kapsaicina koji je odgovoran za ljuti okus.

Osim dodatnog okusa, kajenski papar hrani daje i dodatnu nutritivnu vrijednost. U nastavku članka pročitajte koje su zdravstvene prednosti korištenja kajenskog papra.

Kajenski papar – nutritivna vrijednost

Kajenski papar proizvodi se od kajenske paprike. Ona je srodna drugim ljutim i običnim papričicama i paprikama. Te se paprike stoljećima koriste kao dodatak jelima, ali i u medicinske svrhe.

Kajenska paprika ima impresivan nutritivni profil kojim dominiraju antioksidanti.

U 100 grama kajenskog papra se nalazi:

 • 318 kalorija,
 • 17 grama masti, od čega 10,8 grama nezasićenih masnih kiselina,
 • 30 miligrama natrija,
 • 2 grama kalija,
 • 57 grama ugljikohidrata, od čega 27 grama dijetalnih vlakana,
 • 12 grama bjelančevina,
 • 76.4 miligrama vitamina C,
 • 152 miligrama magnezija, 148 miligrama kalija i 7.8 miligrama željeza.

Ova paprika bogata je i vitaminima A, E, B6 i K te manganom. No upravo ono što joj daje ljutinu, kapsaicin, daje joj i njezina ljekovita svojstva.

Kajenski papar je lako uklopiti u vašu prehranu. Dolazi u različitim oblicima, kao začin ili dodatak prehrani.

Možete ga dodati svojoj omiljenoj hrani, salatama, prilozima i glavnim jelima, kako vegetarijanskim, tako i mesnim jelima. 

Zdravstvene prednosti kajenskog papra i kajenske paprike

Prema stručnjacima sa zdravstvenog portala Healthline, znanstvena istraživanja su potvrdila prednosti ubacivanja kajenskog papra u prehranu.

Utječe na smanjenje apetita i osjećaja gladi

Zanimljivo je da ljute paprike smanjuju osjećaj gladi i pomažu vam da duže budete siti. Kapsaicin utječe na proizvodnju hormona gladi, grelina.

Tako smanjuje želju za hranom i pomaže vam da manje jedete i lakše kontrolirate svoju težinu.

djevojka-grize-ljutu-papricicu

Foto: Photospin

Može potaknuti brži rad metabolizma

Kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu te tako pomaže u sagorijevanju viška kalorija.

No iako kapsaicin pomaže u mršavljenju, njegov ukupni učinak je malen. Osim toga, ako često konzumirate proizvode koji ga sadrže, vaše tijelo se navikne na njega i njegove učinke.

Uravnotežuje visoki krvni tlak

Istraživanja na životinjama su pokazala da kapsaicin u kajenskim papričicama može opustiti krvne žile i tako utjecati na snižavanje visokog krvnog tlaka. No imajte na umu da je riječ o istraživanjima provedenim na životinjama.

Smanjuje pojavu krvnih ugrušaka

Kajenski papar također sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog toga je učinkovit u smanjivanju rizika od srčanog udara i štiti krvožilni sustav.

Krvni ugrušci su blokade u vašim arterijama i krvnim žilama koje ograničavaju protok krvi kroz vaš krvožilni sustav. Kapsaicin u papru pomaže u uklanjanju naslaga lipida koji sužavaju arterije.

Potiče probavu

Kajenski papar utječe na pojačanu proizvodnju probavnih sokova i enzima trbušne šupljine te tako potiče prirodnu obranu želuca od infekcija.

Dok neki vjeruju da začinjena hrana uzrokuje čireve na želucu, istraživanja pokazuju da upravo ona može smanjiti rizik od njih.

Ublažava bol

Kapsaicin je vrlo moćno sredstvo za ublaživanje boli kada se nanosi u obliku kreme za kožu. On utječe na smanjivanje osjećaja boli, a znanstveno istraživanje iz 2012. godine, objavljeno u časopisu Pharmacological Reviews, dokazuje da kapsaicin djeluje na više načina i umanjuje bol:

 • senzibilizacijom i desenzibilizacijom neurona,
 • povlačenjem završetaka perifernih živaca,
 • potpunim uklanjanjem funkcije određenih živaca.

Krema s kapsaicinom nije namijenjena za otvorene rane ili ispucanu kožu. Preporučuje se za bolove:

 • u zglobovima i mišićima,
 • leđima,
 • nakon operacije,
 • glavobolje,
 • od živčanih stanja kao što je herpes zoster.

Pomaže kod psorijaze

Psorijaza je primjer kožne autoimune bolesti. Njezin glavni simptom su crvene mrlje koje izazivaju jak svrbež.

Ne postoji lijek za psorijazu, ali kreme s kapsaicinom koje pomažu i kod osjećaja boli mogu ublažiti svrbež i poboljšati izgled područja pogođenog psorijazom.

ljuta paprika

Foto: Photospin

Smanjuje rizik od staničnih oštećenja

Kapsaicin to čini sabotirajući rast stanica raka na više načina. Istraživanja pokazuju da kapsaicin može usporiti rast stanica karcinoma i čak uzrokovati staničnu smrt mnogih različitih vrsta raka, uključujući rak prostate, gušterače i rak kože.

Važno je napomenuti da se trenutni nalazi temelje na životinjskim studijama te studijima na kulturama stanica.

Može pomoći kod začepljenog nosa

Kajenski papar može privremeno odčepiti začepljen nos jer sužava krvne žile. Pola žličice kajenskog papra se može umiješati u čaj ili vodu te popiti.

Iako njegova upotreba i te svrhe nije znanstveno potvrđena, dijetetičarka Megan Ware sa zdravstvenog portala Medical News Today ističe kako se često koristi u svrhe odlaganja simptoma prehlade

Kajenski papar – nuspojave

Kajenski papar je siguran za konzumaciju, ali u velikim količinama može uzrokovati bol i nelagodu u trbuhu. Ako uzimate lijekove za visoki krvni tlak, zatražite savjet vašeg liječnika prije korištenja krema na bazi kapsaicina. U tom slučaju one mogu uzrokovati kašalj.

Učinite isto ako uzmete neke od lijekova koji razrjeđuju krv, jer oni mogu povećati rizik od krvarenja. Na kraju, još jednom, kreme s kapsaicinom nemojte nanositi na otvorene rane ili oštećenu kožu. Koristite rukavice pri njezinoj primjeni i pazite operite ruke nakon upotrebe.

Također, izbjegavajte kontakt s očima, nosom i ustima. Ne preporučuje se da proizvode koji sadrže kapsaicin dajete djeci mlađoj od dvije godine.

Ovaj ukusni začin već se nekoliko puta našao na popisima sastojaka u receptima na našem portalu. Među njima su recept za hummus i smoothie na bazi mandarine.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ware, M., Butler, K. (2018) The health benefits of cayenne pepper. Medical News Today.
 2. Raman, R. (2017) 8 Impressive Health Benefits of Cayenne Pepper. Healthline.
 3. Grupa autora (2012) Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacol Rev. 64(4): 939–971.

Ocijenite članak

5 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kajenski papar, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu