Glogove kapi – ljekovitost, izrada i nuspojave

glogove kapi

Glog je poznata ljekovita biljka kada je riječ o zdravlju kardiovaskularnog sustava. Glogove kapi ili tinktura predstavljaju odličnu alternativu lijekovima kod blagih srčanih problema, dok vam u nastavku donosimo sve dobrobiti gloga za organizam.

Poznato je da onaj tko pije čaj od gloga ne treba strahovati od infarkta, upravo zato jer glog uravnotežuje i niski i visoki tlak te jača srčani mišić. Ova biljka već se stoljećima koristi u narodnoj medicini za poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Karakteriziraju ga bijeli cvjetovi snažnog mirisa koji privlače brojne kukce te crvene bobice. Iako je čaj od gloga poznat po svojim dobrobitima, pripravci od svježih bobica, cvjetova i lišća se preferiraju jer ne gube ljekovita svojstva, za razliku od sušenog biljnog materijala.

Osim djelovanja na srce i krvne žile, glog ima snažno antioksidativno djelovanje te pomaže uklanjanju masnoća iz organizma. Time je poželjan i kod problema s nakupinama celulita ili pretjerane razine kolesterola u organizmu.

Ljekovito djelovanje glogovih kapi

Tinktura od gloga ili glogove kapi pružaju odlično ljekovito djelovanje kod:

 • Aritmije,
 • Oslabljenog srčanog mišića,
 • Tahikardije,
 • Visokog lošeg kolesterola,
 • Visokog krvnog tlaka,
 • Dijabetesa,
 • Niskog krvnog tlaka,
 • Ateroskleroze,
 • Srčanog zatajenja (rani stadiji),
 • Slabe cirkulacije,
 • Celulita,
 • Insomnije i nervoze.

Glogove kapi za tlak i srce

Zanimljiva činjenica jest da glogove kapi odlično djeluju na sve osobe koje imaju problema s tlakom. Nije važno radi li se o niskom ili visokom tlaku, glog pomaže uravnotežiti tlak i vratiti ga u normalno stanje.

Po prethodnom popisu dobrobiti možemo zaključiti kako je ova jedinstvena biljka zbilja odlično rješenje za srčane probleme. Glogove kapi mogu uvelike doprinijeti zdravlju srca i krvnih žila, a možete ih koristiti uz terapiju lijekovima (potrebna je prethodna konzultacija s liječnikom).

Glogove kapi – izrada – tinktura od gloga

Glogove kapi su poželjna alternativa lijekovima ukoliko vaši problemi nisu uznapredovali ili opasni za život jer na potpuno prirodan način možete riješiti svoje kardiovaskularne probleme. Osim toga, glog djeluje umirujuće i pomaže kod uspuhanosti te snažnog lupanja srca.

Glogove kapi izrađujemo od svježeg biljnog materijala jer se procesom sušenja gube fenolni i drugi ljekoviti spojevi. Sve informacije o izradi tinkture i njenom korištenju pronađite OVDJE.

Glog – gdje kupiti?

Za izradu tinkture bit će vam potreban svježi biljni materijal, no ukoliko ga ne možete pronaći, možete se okušati u spravljanju tinkture i od suhog materijala. Svježe cvjetove i listove gloga možete pronaći na lokalnim tržnicama ili kod provjerenih travara.

Sušeni glog u obliku čaja možete kupiti u ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike te u pojedinim tržnim centrima. Čaj kupujte u rinfuzi ili u vrećicama iz bio uzgoja kako biste koristili najveću kvalitetu.

glogove bobice

Tinktura od gloga – gdje kupiti? 

Ukoliko niste voljni sami izrađivati tinkturu od gloga, možete ju kupiti u brojnim ljekarnama, a posebice preporučujemo da ih potražite u biljnim ljekarnama. 

Glogove kapi – cijena

Glogove kapi cijena može varirati od proizvođača i količine tinkture u pakiranju. Glogove kapi Suban proizvođača moguće je kupiti po cijeni od 23 kn za količinu od 30 ml, no kod ovih kapi nije riječ o čistome glogu već dodatku nevena i bijele imele glogovim kapima. 

Kod proizvođača Tinkturaglogove kapi (tinkturu) moguće je kupiti po cijeni od 120 kn za 50 ml čistog gloga. Također, u našim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane te dodataka prehrani moguće je kupiti i tinkturu gloga od proizvođača Naturaleza, po cijeni od 120 kn za 50 ml.

Glogove kapi – nuspojave

Iako je glog većinom siguran za korištenje, ne preporučuje se koristiti ga kod bradikardije. Također, poželjno je izbjegavati korištenje gloga kod dugotrajne vožnje automobila i drugih vozila jer je moguća pojava pospanosti i slabljenje refleksnih reakcija. 

Kod korištenja gloga u kombinaciji s drugim lijekovima za bolesti krvožilnog sustava potrebna je prethodna konzultacija s liječnikom. Osim toga, neke od mogućih nuspojava su mučnina, valovi vrućine, glavobolja, dispneja, epitaksija, probavne smetnje, palpitacije i vrtoglavica. 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.78 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: glogove kapi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu