Frankov znak: Imate li predispoziciju za koronarne bolesti srca?

frankov-znak

Otkrijte već danas imate li predispoziciju za razvoj ateroskleroze i krvožilnih oboljenja.

Znate li što je to Frankov znak i na koji način je taj usjek na uhu povezan s bolestima srca i krvnih žila?

Frankov znak je, stručno gledano, vrsta dermatološkog biljega koji je dobio ime prema Sandersu T. Franku, liječniku koji je 1973. godine prvi uočio i izložio tezu o mogućoj povezanosti znaka s pojavom ateroskleroze i krvožilnih oboljenja. Na temelju njegovih zapažanja napravljeno je više od 40 odvojenih istraživanja koja ukazuju na činjenicu kako je ovaj znak mogući indikator razvoja bolesti srca i krvnih žila u pacijenata.

Jedno od istraživanja koja sugeriraju važnost ovog znaka provedeno je 2006. godine u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku. Studija je provedena na uzorku od 60 ljudi koji su bili podijeljeni u dvije skupine:

Prva skupina pacijenata, skupina A, imala je prisutan Frankov znak, a oni bez Frankovog znaka smješteni su u skupinu B. Ispitivanjem je dokazano da je 73% ispitanika s prisutnim Frankovim znakom imalo povećani rizik za razvoj cerebrovaskularnih bolesti.

Također, kod ispitanika koji nemaju Frankov znak samo 30% je imalo povećani rizik za razvoj cerebrovaskularnih bolesti. Istraživači su zaključili kako rezultati ukazuju na statistički značajnu korelaciju između Frankovog znaka i potencijalnog rizika za razvoj cerebrovaskularne bolesti, odnosno moždanog udara i sličnih moždanih poremećaja povezanih s bolestima krvnih žila.

Budući da se Frankov znak javlja prije pojave prvih simptoma bolesti srca i krvnih žila, na što upućuju i mnogobrojni stručnjaci, izuzetno je važno pravovremeno preventivno djelovati na kardiovaskularni sustav. Prema mišljenju stručnjaka prevencijom je moguće smanjiti smrtnost i invalidnost od tih bolesti za čak 50%.

Saznajte više o Frankovom znaku u izvorima.

Autor: T. Samac

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Friedlander, A.H. i suradnici. (2012). Diagonal ear lobe crease and atherosclerosis: A review of the medical literature and dental implications. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal.
  2. Glavić, J. i suradnici. (2007). Frankov znak kao čimbenik rizika cerebrovaskularne bolesti. Acta Clinica Croatica
  3. Zapata-Wainberg, G. i suradnici. (2013). Bilateral Earlobe Creases. New England Joural of Medicine.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu