Brusnica kao lijek za crijeva, srce, imunološki sustav i mozak

brusnica svjeza

Desetljećima je poznat povoljan učinak brusnica na zdravlje urinarnog trakta. To najbolje znaju bolesnici koje često muči upala mjehura. Ali to nije sve. U srpanjskom broju časopisa Advances in Nutrition, znanstvenici koji proučavaju bioaktivne sastojke hrane izvijestili su o djelovanju brusnica na crijevni mikrobiom, zdravlje srca i metabolizam.

brusnice - zdravlje

Utjecaj brusnice na mikrobiom

Mikrobiom je pojam koji se sve češće spominje u svijetu znanosti. Radi se o zajednici od trilijun mikroba koji žive u ljudskom organizmu. Neki autori smatraju da je crijevna flora, važan dio mikrobioma, zapravo „zaboravljeni organ“ s presudno važnim utjecajem na autoimune bolesti kao što su dijabetes, reumatoidni artritis, mišićna distrofija, multipla skleroza i fibromialgija. Istražuje se povezanost mikrobioma odnosno njegovih  poremećaja  na pretilost, depresiju, bipolarni poremećaj i psihičke poremećaje uzrokovane stresom.

Kolika je važnost istraživanja mikrobioma ukazuje i činjenica da je Bijela kuća u svibnju 2016 objavila National Microbiome Initiative –NMI  (Nacionalna inicijativa za mikrobiom) u kojoj će se izdvojiti 121 milijun $ za znanost iz tog područja.

Širom svijeta se provode mnogobrojna istraživanja o utjecaju pojedinih namirnica na mikrobiom. U Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center of Aging na Sveučilištu Tufts u Bostonu, otkriveno je da bi brusnica mogla imati vrlo izražen povoljni učinak.

„Utvrđeno je da su brusnice visoko rangirane među bobičastim voćem po bogatstvu polifenola koji pospješuju zdravlje“, kaže glavni autor Dr. Jeffrey Blumberg „Ali sada, novija istraživanja su pokazala da polifenoli brusnica mogu komunicirati s drugim bioaktivnim spojevima brusnica koje štite crijevni mikrobiom, djeluju antioksidativno i protuupalno te od njih ima koristi kardiovaskularni sustav, metabolizam i imunološki sustav“.

Svježa, suha, sok ili čaj od brusnice

U svojoj studiji, autori objašnjavaju učinak proizvoda od brusnica na kardiovaskularno zdravlje i metabolizam glukoze, krvnog tlaka, krvotoka i masnoća u krvi. Niskokalorični sok od brusnice i nezaslađene suhe brusnice bi mogle pomoći osobama koje boluju od dijabetesa tip 2.

sok od brusnice

Povoljni utjecaj na zdravlje imaju svi oblici u kojima se konzumiraju brusnice –  svježa i suha brusnica, sok od brusnice, čaj od brusnice.

Dr Blumberg zaključuje: „ S obzirom na složenost i raznolikost spojeva koji se nalaze u bobičastom voću i kako su u interakciji jedni s drugima, vjerujem da smo tek zagrebali po površini kada je riječ o prepoznavanju potencijalne moći brusnice“

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: brusnica kao lijek, caj od brusnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu