Slatke i opasne roditeljske laži o Djedu Mrazu ili Božićnjaku

djed-bozicnjak

U uglednom časopisu The Lancet Psychiatry, dvoje psihologa tvrdi kako nije dobro poticati dječje vjerovanje u nadnaravno. Roditelji ne bi smjeli ugroziti međusobno povjerenje laganjem djeci o čaroliji Božića.

5. prosinca navečer će dobra djeca u prozoru ostaviti ulaštenu čizmicu ili samo čarapu. Te noći će malo teže usnuti, propitkujući svoju dobrotu i ispravnost u proteklom periodu. Pred Svetim Nikolom i Krampusom nema zaštite privatnosti, oni imaju pouzdane podatke o svakom djetetu te će srazmjerno odnosu dobrote i zločestoće u čizmici ostaviti slatkiš, igračku i zlatne šibe.

U južnoj Hrvatskoj, uloga suca je prepuštena sv. Luciji, njeni pokloni stižu nešto kasnije.

djecak-i-mirisna-svijeca

Zastrašujuće: Djed Mraz raspolaže svim podacima o svakom djetetu

Konačni sud o dječjoj ispravnosti će stići u božićnoj noći. Djed Mraz ili Božićnjak, u nekim obiteljima anđeo, će kroz dimnjak unijeti prekrasno umotane poklone i postaviti ih pod božićnu jelku. Dobru djecu će obilato nagraditi i uvažiti njihova pisma sa željama, a nestašnu znatno skromnije.

Sveti Nikola, Djed Mraz, uskršnji zeko i zubić vila – mogu li ugroziti povjerenje u roditelje?

Prosinac je mjesec darivanja, trošenja, prejedanja i laganja maloj djeci. Prema studiji, objavljenoj u časopisu The Lancet Psychiatry, dvoje psihologa, Christopher Boyle i Kathy McKay tvrde da laži o postojanju Djeda Mraza i njegovih alternativa, kojom milijuni roditelja zavaravaju djecu, mogu biti štetne. Laž o djedici može ugroziti povjerenje djece u roditelje. „Ako su roditelji sposobni lagati o nečemu tako posebnom i čarobnom, može li se na njih osloniti u ulozi čuvara mudrosti i istine?“

djevojcica-i-bozicna-slikovnica

Mit o Djedici je toliko uvriježena i dugotrajna laž između roditelja i djece, da ako je odnos ranjiv, to može biti posljednja slamka. “ kaže za The Guardian Kathy McKay, klinički psiholog na Sveučilištu New England u Australiji. „Ako roditelji mogu lagati tako uvjerljivo kroz tako dugi period, o čemu su još lagali? Postoji mogućnost da djeca budu povrijeđena tim lažima“.

Laž može biti ponekad opravdana

Autori studije se ipak slažu da je laganje djeci ponekad opravdano. „Nedvojbeno je ljepše reći djetetu da je njegov preminuli kućni ljubimac na posebnom mjestu, u životinjskom raju, nego izaći s grubom činjenicom  o skorom ponovnom ulasku u biogeokemijski ugljikov ciklus.“

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Slatke i opasne roditeljske laži o Djedu Mrazu ili Božićnjaku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.