Slatke i opasne roditeljske laži o Djedu Mrazu ili Božićnjaku

Djed Mraz

U uglednom časopisu The Lancet Psychiatry dvoje psihologa tvrdi kako nije dobro poticati dječje vjerovanje u nadnaravno. Roditelji ne bi smjeli ugroziti međusobno povjerenje laganjem djeci o čaroliji Božića.

Večer prije 6. prosinca dobra djeca će u prozoru ostaviti ulaštenu čizmicu ili samo čarapu. Te noći će malo teže usnuti, propitkujući svoju dobrotu i ispravnost u proteklom periodu. Pred Svetim Nikolom i Krampusom nema zaštite privatnosti, oni imaju pouzdane podatke o svakom djetetu te će srazmjerno odnosu dobrote i zločestoće u čizmici ostaviti slatkiš, igračku i zlatne šibe.

U južnoj Hrvatskoj uloga suca je prepuštena sv. Luciji, njezini pokloni stižu nešto kasnije.

Proslava Božića
FOTO: Shutterstock

Zastrašujuće: Djed Mraz raspolaže svim podacima o svakom djetetu

Konačni sud o dječjoj ispravnosti stići će u božićnoj noći. Djed Mraz ili Božićnjak, u nekim obiteljima anđeo, kroz dimnjak će unijeti prekrasno umotane poklone i postaviti ih pod božićnu jelku. Dobru djecu će obilato nagraditi i uvažiti njihova pisma sa željama, a nestašnu znatno skromnije.

Sveti Nikola, Djed Mraz, uskršnji zeko i zubić vila – mogu li ugroziti povjerenje u roditelje?

Prosinac je mjesec darivanja, trošenja, prejedanja i laganja maloj djeci. Prema studiji, objavljenoj u časopisu The Lancet Psychiatry, dvoje psihologa, Christopher Boyle i Kathy McKay tvrde da laži o postojanju Djeda Mraza i njegovih alternativa, kojom milijuni roditelja zavaravaju djecu, mogu biti štetne. Laž o djedici može ugroziti povjerenje djece u roditelje. Ako su roditelji sposobni lagati o nečemu tako posebnom i čarobnom, može li se na njih osloniti u ulozi čuvara mudrosti i istine?

Postoji li Djed Mraz
FOTO: Shutterstock

Mit o Djedici je toliko uvriježena i dugotrajna laž između roditelja i djece da, ako je odnos ranjiv, to može biti posljednja slamka.”, kaže za The Guardian Kathy McKay, klinička psihologinja na Sveučilištu New England u Australiji. “Ako roditelji mogu lagati tako uvjerljivo kroz tako dugi period, o čemu su još lagali? Postoji mogućnost da djeca budu povrijeđena tim lažima.”, dodaje.

Laž može biti ponekad opravdana

Autori studije se ipak slažu da je laganje djeci ponekad opravdano: “Nedvojbeno je ljepše reći djetetu da je njegov preminuli kućni ljubimac na posebnom mjestu, u životinjskom raju, nego izaći s grubom činjenicom o skorom ponovnom ulasku u biogeokemijski ugljikov ciklus.“.

Članak objavljen:
  1. Boyle, C. i McKay K. (2016). A wonderful lie. The Lancet Psychiatry, 3 (12), 1110-1111.

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu