U koje doba dana je najbolje iskoristiti šetnju za bolje zdravlje? Odgovor ovisi o vama, a evo i zašto

U koje doba dana je najbolje iskoristiti šetnju za bolje zdravlje

U potrazi za zdravijim stilom života, tjelovježba je kamen temeljac. Među različitim oblicima tjelesne aktivnosti, hodanje je jednostavno, ali vrlo učinkovito sredstvo za očuvanje i poboljšanje zdravlja. No, često se postavlja pitanje: “Kada prošetati?

Postoji li optimalno doba dana koje potiče zdravstvene dobrobiti hodanja? U nastavku otkrivamo najbolje vrijeme za šetnju za bolje zdravlje.

Cirkadijalni ritam – biološki sat prirode

Ljudsko tijelo funkcionira prema cirkadijalnom ritmu, prirodnom unutarnjem satu koji regulira različite fiziološke procese tijekom ciklusa od otprilike 24 sata. Na ovaj ritam utječu vanjski znakovi, prije svega svjetlost i temperatura, koji pomažu sinkronizirati naše unutarnje satove s vanjskim svijetom. Razumijevanje našeg cirkadijalnog ritma može pružiti uvid u najbolje vrijeme za aktivnosti kao što je hodanje.

Jutarnje šetnje
FOTO: Shutterstock

Jutarnje šetnje

Mnogi stručnjaci zagovaraju jutarnje šetnje, navodeći nekoliko potencijalnih prednosti. Jedna od primarnih prednosti je izloženost prirodnom svjetlu. Prirodno svjetlo, osobito ujutro, pomaže regulirati tjelesnu proizvodnju melatonina, hormona koji ima ključnu ulogu u ciklusima spavanja i budnosti. Jutarnje šetnje također mogu pokrenuti metabolizam, poboljšati raspoloženje oslobađanjem endorfina i pružiti nalet energije za brzi početak dana.

Osim toga, jutarnje šetnje nude priliku za postavljanje pozitivnog tona za dan, potičući zdrav način razmišljanja i potencijalno utječući na buduće izbore načina života. Također se pokazalo da su jutarnji vježbači dugoročno dosljedniji, što potencijalno dovodi do boljih ukupnih zdravstvenih rezultata.

Podnevne šetnje

Za one koji imaju puna jutra ili im je teško posvetiti se jutarnjoj rutini, podnevne šetnje mogu biti izvrsna alternativa. Šetnja usred dana može pomoći u ublažavanju stresa i napuniti tijelo i um. To može dovesti do povećane produktivnosti i koncentracije u poslijepodnevnim satima.

Štoviše, podnevne šetnje pružaju priliku za upijanje sunčeve svjetlosti, što je ključno za proizvodnju vitamina D. Vitamin D neophodan je za zdravlje kostiju, imunološku funkciju i opću dobrobit. Dobivanje doze sunčeve svjetlosti tijekom dana može pozitivno utjecati na raspoloženje i čak pridonijeti boljoj kvaliteti sna noću.

Večernje šetnje

Večernje šetnje pružaju priliku za opuštanje nakon cjelodnevnih aktivnosti. One pružaju priliku za opuštanje, omogućujući ljudima da razmisle o dnevnim događajima i razbistre svoje misli. Ovo može biti posebno korisno za one koji se suočavaju sa situacijama visokog stresa ili zahtjevnim radnim okruženjima.

Osim toga, večernje šetnje mogu pridonijeti boljoj kvaliteti sna. Iako intenzivna tjelovježba neposredno prije spavanja ponekad može poremetiti san, umjerena večernja šetnja može pomoći u prelasku tijela u stanje opuštenosti, olakšavajući lakši ulazak u obnavljajući san.

Večernje šetnje
FOTO: Shutterstock

Prilagođavanje vremena individualnim preferencijama

Dok vrijeme šetnje može imati različite prednosti, ključno je napomenuti da ne postoji pristup koji bi odgovarao svima. Najbolje vrijeme za šetnju u konačnici ovisi o individualnim preferencijama, rasporedima i čimbenicima načina života.

Ključ je pronaći vrijeme koje je u skladu s osobnim ritmovima i omogućuje dosljednost.

Dajte prioritet redovitosti u odnosu na vrijeme

U potrazi za boljim zdravljem, ključan čimbenik nije nužno doba dana, već predanost redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Bilo da se radi o brzoj jutarnjoj, podnevnoj ili večernjoj šetnji, ključno je pronaći rutinu koja se uklapa u nečiji životni stil i može se održati dugoročno. Dobrobiti hodanja, neovisno o vremenu, brojne su i mogu značajno pridonijeti zdravijem i sretnijem životu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu