5 važnih pitanja koja vam mogu pomoći u donošenju odluka

novogodišnje odluke

Ako trebate donijeti važnu odluku, bilo da se radi o profesionalnoj (promjena posla, profesionalno usavršavanje, osnivanje vlastitog biznisa…) ili privatnoj sferi (odabir partnera, komuniciranje vlastitih želja i potreba, odabir mjesta stanovanja…) kako biste si pomogli donijeti istu u trenucima kada žonglirate između mogućih “što ako” opcija, za i protiv argumenata, prihvaćanja rizika ili ostajanja u zoni komfora, možete si postaviti ovih pet pitanja.

Ova pitanja možete primijeniti bilo da donosite veliku životnu odluku ili onu koja ne podrazumijeva tako veliki rizik (poput odluke da priznate osobi koja vam se sviđa što prema njoj/njemu osjećate ili da otputujete negdje sami).

Pokušajte odvojiti vrijeme tijekom kojega nećete biti uznemiravani i u svoj dnevnik ili na prazan list papira zabilježite odgovore na ovih pet pitanja. Važno je da ne razmišljate “previše” (cilj ove vježbe jest da dobijete intuitivne odgovore), već zapišite ono što vam prvo “padne na pamet”.

1. Što je najbolje što bi se moglo desiti ako…?

Koji bi bio najbolji mogući ishod odluke koju trebate donijeti, u slučaju da sve prođe “u najboljem redu” za vas i sve okolnosti budu išle u vašu korist?

2. Što je najgore što bi moglo desiti ako…?

Što je najgore što bi se moglo desiti u slučaju da se pokaže da posao koji ste prihvatili nije pravi za vas, vaš biznis propadne, osoba kojoj ste priznali svoje osjećaje vas odbije…?

Stara narodna izreka kaže “U strahu su velike oči”.

Često upadnemo u zamku da “prenapušemo” mogući negativni ishod, no kada iskreno razmislimo o negativnim posljedicama “hladne glave”, možemo sagledati stvari iz druge, objektivnije perspektive.

Donošenje odluka

3. Mogu li podnijeti najgori ishod?

Budite realni prema sebi i sagledajte situaciju iz objektivne perspektive: biste li pokleknuli pod mogućim negativnim ishodom ili biste se mogli oporaviti nakon određenog vremena (financijski, moralno, emotivno…)?

4. Kako bih postupio/la da me nije strah?

Zamislite na trenutak da se prevladali sve svoje strahove vezano za odluku koju donosite: za kakav biste se ishod tada odlučili?

5. Bi li vas dugoročno više povrijedio mogući neuspjeh ili žaljenje?

Kakva vas budućnost više plaši: mogući neuspjeh (najgore što bi se moglo desiti) ili žaljenje za nečim što ste možda mogli nekada imati, ostvariti, dobiti (ono najbolje što bi vam se moglo desiti)… da ste možda pokušali?

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

5 važnih pitanja koja vam mogu pomoći u donošenju odluka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.